Möt finalisterna i Årets VD 2019 - Kategori Mellanstora företag

Hej Amra Barlov Lindqvist, Anders Wall, Annica Ånäs, Charlie Hansson och Chris Österlund!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2019

Finalister Arets VD 2019 Mellanstora

Finalister Arets VD 2019 Mellanstora

I kategorin Mellanstora företag säger samliga vd:ar att de känner sig hedrade över finalplatsen vilket såklart glädjer Motivation.se och arbetsgruppen bakom Årets VD! Här svarar alla fem på tre frågor var och du får bland annat veta vilka utmaningar det finns i vd-rollen enligt våra finalister.

Temat för Årets VD är Walk the talk. Nämn ett exempel på vad Du gör för att agera  hållbart i din organisation?

Anders Wall, Dormy Golf & Fashion AB
Hållbarhet för mig är allt från långsiktig ekonomisk stabilitet, att vara rädd om naturens resurser och att våra medarbetare ska vara välmående och hållbara över tid. Vi växer organiskt med egna medel och skapar ekonomisk stabilitet över tid. Jag vill förgå med gott exempel genom att själv ha en aktiv fritid och ha tid för familjeliv. Genom att vi byggt en egen solcellsanläggning på vårt lager och huvudkontor i kombination med en miljövänlig byggnad och ledbelysning sparar vi på energiåtgången och naturens resurser. Vi har även i år tagit beslut på att samla alla reklamerade kläder och skor för att tillsammans med Sues mala ner detta till material som kan återanvändas.

Amra Barlov Lindqvist, Väsby Hem AB
Hållbarhet för oss på Väsbyhem är något som spänner genom hela organisationen och i allt vi gör. Jag ser på min roll som att jag är en möjliggörare. Jag försöker att vara god förebild och på så sätt inspirera för mina medarbetare att förverkliga idéer som de har. Vi försöker varje dag leva vår slogan att vara ”En värd för alla” och jag oerhört glad över att vi som företag har möjlighet att vara med och bidra till social hållbarhet.   

Annica Ånäs, Atrium Ljungberg AB
Vi har integrerat hållbarhet till 100 procent i vår affärsmodell. Vi arbetar med hållbar, innovativ stadsutveckling vilket i praktiken innebär att bygga hållbara städer utifrån flera olika perspektiv och dimensioner. Det är allt ifrån att effektivisera våra fastigheter och därmed minska vårt klimatavtryck, till att ha hållbara medarbetare. Vi har även ett stort fokus på social hållbarhet, något som är en viktig parameter när man bygger stad.

Charlie Hansson, Chas Visual Management AB
Vi arbetar aktivt både med social hållbarhet och hållbarhet inom miljö. Vi är ett klimatpositivt företag och stödjer klimatprojekt runt om hela världen såsom i Kina, Indien m.m. Både inom återplantering, vind och solenergi. Men även projekt där vi effektiviserar uppvärmning i hushåll såsom mer effektiva spisar som minskar exempelvis vedeldning - något som fortfarande används i fattigare byar runt om i världen. Utöver det har vi flera CSR projekt såsom att vi precis hjälpt till att bygga en mikroekonomi i en by i Laos tillsammans med en välgörenhetsorganisation. 10% av företaget åkte ned och byggde en bungalow som nu hyrs ut via AirBnB - som faktiskt ger en bra slant till byn.

Chris Österlund, AB Botkyrkabyggen
Transporter är en stor fråga för hela samhället. Det gäller naturligtvis även mina egna, medarbetarnas och de entreprenörer vi samarbetar med. Det gäller att nagelfara mitt eget beteende och ibland tumma på bekvämlighet. Men det behöver göras eftersom fossilfria transporter är en viktig del för att klara FNs globala mål. Till exempel ska Botkyrkabyggens egna fordon vara fossilfria innan årets slut och vi satsar på laddstolpar för fler hyresgäster. Själv väljer jag företagets poolbil som går på el eller åker kommunala färdmedel så mycket som möjligt i jobbet.

Vad tycker du är det roliga med att vara VD?

Annica Ånäs, Atrium Ljungberg AB
- Att få vara med att bidra till ett hållbart samhälle och samtidigt skapa aktieägarvärde. Att varje dag få omge mig med roliga, kompetenta och engagerade människor. Att tillsammans nå alla mål vi sätter upp. Samverkan är en av de grundvärderingar som är viktigast för mig. 

Charlie Hansson, Chas Visual Management AB
- Att förverkliga visioner och drömmar. Förverkliga potential hos mig, mina medarbetare och företag - samt att ha möjligheter att skapa ett lite bättre samhälle.

Chris Österlund, AB Botkyrkabyggen
- Det känns fantastiskt att få ett förtroende att få leda och utveckla människor och verksamhet i en bransch som kombinerar affärsmässighet med samhällsansvar.

Anders Wall, Dormy Golf & Fashion AB
- Att får vara med och utveckla. När en idé kan omsättas i verkligheten och vi kan se hur den utvecklas och tar form och blir positivt för våra kunder. Det är så häftigt att sätta fokus på ett mål och få alla att gå mot det och se hur stark kraften blir när vi alla fokuserar på samma sak.

Amra Barlov Lindqvist, Väsby Hem AB
- Det absolut roligaste är att se organisationen växa och utvecklas, att ta sig an de utmaningar som kommer och att få göra det tillsammans som ett lag med tydliga gemensamma mål! Jag har fantastiska medarbetare och en styrelse som ger oss stort förtroende. Med de förutsättningarna kan det inte vara annat än roligt!

Vilka är utmaningarna i VD-rollen?

Chris Österlund, AB Botkyrkabyggen
- Fastighetsförvaltning är ofta reaktiv, det gäller att ligga steget före och även hinna med att vara strategisk.

Amra Barlov Lindqvist, Väsby Hem AB
- För mig var den största utmaningen att våga omge mig med oliktänkande i syfte att få den mångfald som leder till att man ständigt kan utveckla verksamheten och leda den framåt. 

Annica Ånäs, Atrium Ljungberg AB
- Att bibehålla vår fantastiska företagskultur samtidigt som vi växer och rekryterar många nya medarbetare.  

Anders Wall, Dormy Golf & Fashion AB
- Att prioritera och alla lägga fokus på det värdeskapande. Samtidigt är det utmaningarna som är det roliga, det måste man tycka i detta jobb. 

Charlie Hansson, Chas Visual Management AB
- Att hinna med allt man får för sig att göra. En konstant känsla av att inte räcka till. Time Management som det ofta kallas nu för tiden!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2019

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsstyrt ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2019 delas ut den 6 november på Hotel At Six i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, mellanstora och stora företag samt Årets Unga VD. 


Se programmet för eventet här


Säkra din biljett till eventet Årets VD 2019

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill