Möt Finalisterna i Årets VD 2019 - Kategori Stora företag

Hej Patrik Andersson, Lotta Lyrå, Johan Skoglund, Carl Vikingsson och Per Wallentin!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2019

Finalister Årets VD 2019 Stora foretag

Finalister Årets VD 2019 Stora foretag

Hur känns det egentligen att bli uppmärksammad för sitt goda ledarskap? Motivation.se har fått svar på några korta frågor ställda till finalisterna i kategorin Stora företag inför utdelningen av utmärkelsen Årets VD om en knapp månad.


Vad tycker du är det roliga med att vara VD?

Per Wallentin, Knowit
- Att tillsammans med andra få bygga något så komplext som ett välfungerande företag, det är superkul!

Patrik Andersson, Loomis
- Att få utveckla medarbetare och företaget. Att tillsammans med de anställda sätta upp mål och driva förändring. Det sker nästan alltid i en interaktion med medarbetarna antingen individuellt eller i grupp. Får man till detta nås resultat och företaget blir framgångsrikt.  

Johan Skoglund, JM
- Roligast i mitt jobb som VD och koncernchef är möjligheten att få vara med och påverka och gör skillnad på riktigt. Som en stor arbetsgivare kan vi verkligen göra skillnad, oavsett om det handlar om att Svanenmärka hela vår produktion, arbeta för en mer inkluderande och jämställd byggbransch eller helt enkelt att bygga fantastiska bostäder som är anpassade efter hur människor bor och lever sina liv idag och i framtiden.

Lotta Lyrå, Clas Ohlson
Att se medarbetare växa och att vara med och bygga något som gör en positiv skillnad för många människor - både medarbetare, kunder, ägare och samhället i stort.

Carl Vikingsson, Sigma Technology Group
- Jag tycker det är roligt att möta medarbetare och kunder på våra kontor i världen och lyssna på hur de resonerar och ser på oss, samtiden och framtiden och inte bara jobborienterat. Det är intressant att förstå deras vardag, hur de tänker och förstå hur vi kan bli bättre. I takt med att vi växer öppnar vi upp för nya roller i bolaget och då är det roligt att följa medarbetare som kunnat ta större ansvar till exempel som chefer. Människor som blir sedda som likar oavsett roll, växer och känner sig trygga.     

Temat för eventet Årets VD 2019 är Walk the talk. 
Nämn ett exempel på vad Du gör för att agera  hållbart i din organisation?

Lotta Lyrå, Clas Ohlson
- Det är såklart en väldigt stor och viktig fråga - ett exempel är hur vi jobbar med vårt kunderbjudande för att erbjuda fler hållbara produkter och tjänster, samtidigt som vi fasar ut produkter som är sämre ur ett hållbarhetsperspektiv. På så sätt möjliggör vi ett mer hållbart liv hemma, för många människor!

Johan Skoglund, JM
- På mitt initiativ införde vi Köttfria måndagar i vår lunchmatsal, jag försöker aktivt att dra ned på mitt egna resande och försöker ta tåget framför flyget eller kollektivtrafik framför taxi när det är möjligt. På JM har vi högt ställda hållbarhetsmål som jag har varit med och satt. Vi ser också till att alla våra bostäder blir Svanenmärkta. För JMs fortsatta framgång är det avgörande att vi har kompetenta och engagerade medarbetare. 

Patrik Andersson, Loomis
Vi har satt ett stort fokus på hållbarhet i Loomis i många dimensioner. Men ett konkret exempel är att vi är det första värdehanteringsbolaget i världen som har infört elektriska värdehanteringsfordon. Vi har startat i Kalifornien men rullar nu ut på fler platser i USA och Europa. Detta har tidigare varit väldigt svårt eftersom fordonen varit tunga och batterikapaciteten inte räckt till. Men nu sker det och Loomis har varit drivande. Mycket stolt över denna framgången.  

Carl Vikingsson, Sigma Technology Group
Som konsultbolag är kunskap, erfarenheter och utbildning centrala komponenter, därför bestämde vi oss tidigt för att bidra till ett bättre samhälle genom utbildning och innovation. Vi har startat och är engagerade i flera utbildnings- och forskningsprojekt och har samarbete med 20 olika universitet globalt. Vi har t.ex. initierat Entreprenörsinriktade program mellan universitet i Ukraina och Sverige där studenter får teori varvat med näringslivets affärstänk.  För att förankra arbetet inom organisationen har vi Ambassadörer som besöker våra skolorna vi samarbetar med tillsammans med mig för att sedan sprida kunskap och skapa engagemang på våra kontor globalt.  

Per Wallentin, Knowit
- Jag jobbar på att ge ärlig och schyst feedback, inte för mycket floskler. Sedan försöker jag värdera om det vi gör eller de beslut vi tar hjälper till att bygga ett hållbart och mänskligt samhälle, vilket är vår vision. 

Utmärkelsen delas ut för förmåga att leda, aktivt ansvar inom hållbarhet och god lönsamhet över tid. Bland många nominerade - hur känns det att ha gått till final i Årets VD 2019?

Patrik Andersson, Loomis
Det känns naturligtvis hedrande och glädjande. VD posten är ofta utsatt och ensam. Att få positiv uppmärksamhet skapar energi och motivation. Men inte bara för mig personligen utan även för Loomis och mina medarbetare.

Lotta Lyrå, Clas Ohlson
- Jätteroligt och hedrande.

Carl Vikingsson, Sigma Technology Group
Jag är väldigt hedrad att vara en av fem finalister till Årets VD 2019 tillsammans med så duktiga företagsledare. En VDs uppgift är att skapa en hållbar och lönsam organisation. Det känns riktigt bra att vår insats uppskattas och jag är glad och stolt över nomineringen!

Per Wallentin, Knowit
-Framförallt känns det kul! 

Johan Skoglund, JM
- Det känns väldigt roligt och smickrande. Det är fint att få extern uppskattning för sitt arbete, men för mig är det viktigaste betyget det engagemang som mina medarbetare visar mig varje dag.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2019

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges Vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsstyrt ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2019 delas ut den 6 november på Hotel At Six i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, mellanstora och stora företag samt Årets Unga VD. 


Se programmet för eventet här


Säkra din biljett till eventet Årets VD 2019

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill