Motivationsdagen – en injektion!

BLOGG | OKT 2012

Jag är personligen inte mycket för quick fix. Jag tror knappast att det får några långtgående effekter att skicka hela företaget på en enstaka uppmuntrande föreläsning. Men Motivationsdagen på Cirkus i Stockholm fungerar i alla fall för stunden. Som en injektion av något som saknas i oktobermörkret.

Jag är personligen inte mycket för quick fix. Jag tror knappast att det får några långtgående effekter att skicka hela företaget på en enstaka uppmuntrande föreläsning. Men Motivationsdagen på Cirkus i Stockholm fungerar i alla fall för stunden. Som en injektion av något som saknas i oktobermörkret.

Det var ett gediget startfält på Motivationsdagen som Confex anordnade på Cirkus igår. David Batra, Erik Hamrén, Petter, PG Wettsjö, Cecilie Andvig och Jana Söderberg. Lysande konferencier var Johan Wester.

Batra drog igång dagen och lade ribban högt på en gång. Han pratade om komisk kommunikation och jag tror inte jag såg någon som inte skrattade oavbrutet. Innovationer är egentligen skämt som skruvas så till den milda grad att det förvandlas till en produkt, menade han. ”Gåstavar, till exempel. Hur komiskt är inte det? Sälja stavar mitt i sommaren…”. Eller choklad med luftbubblor. ”Egentligen kan man ju äta vanlig billigare choklad och andas samtidigt”. Batra pratade om skrattet som avväpnande signal, förlösande – ”faran är över”. Han efterlyste mer charterkänsla på jobbet och uppmanade publiken att våga göra bort sig. ”För vad kan hända? Vi måste våga misslyckas”.

Retorikern och inspiratören PG Wettsjö tog vid efter Batra och pratade om relationer. De privata och de affärsmässiga. Om hur vi kan påverka vår inställning genom att få insikt kring vad hjärnan säger till oss. Vi kan lämna gamla hjulspår och ändra vårt tankesätt och därmed också resultatet – från negativt till positivt. ”Om man tänker att alla är emot mig, så blir det så. Hjärnan är som en magnet  - den drar till sig tankar som bekräftar det man redan tror sig veta - det kommer gå dåligt”. Han tog exempel som väckte stor igenkänning hos publiken. ”Det här kommer bli en riktig skitdag… och så blev det en usel dag”. Och det smittar. Ibland en hel arbetsplats. Det sätter sig i företagskulturen.

Kommunikationstränaren Jana Söderberg pratade också om inställning. Och om att vi kan välja vår attityd och påverka våra värderingar. ”Vi har olika glasögon på oss  i olika situationer och vi måste uppdatera dem längs vägen”, menade hon. Hon efterlyste mer färg, glöd och motivation i vardagen – inte bara en ständig flod av kunskap. ”Vi behöver snarare en emotionell spark i baken då och då”. Vi måste vårda våra drömmar, visioner och riktning i livet och sluta säga ”Jag vet att det jag gör får negativa effekter, men jag gör det ändå. Bara den här gången…”. Hon gav också tips kring hur man skapar bra glasögon. ”Säg inte bara ’Jag vill vara en bra förälder’. Koka ner det till HUR du vill vara. För bred riktning gör att vi inte når någonstans istället”.

Dagens höjdpunkt som förvånade mest (om man får tro kommentarerna i Twitterflödet under #mot2012) var en musiker från Söder. Petter berättade öppenhjärtigt om hur han lyckats vända sin motiga skolgång till framgång. Om hur han var usel på svenska för att några år senare ta emot en Grammis för bästa text. Med personliga foton från sin uppväxt visade han usla provresultat men också skivomslag som storebrorsan kom hem med och som formade hans musikskapande. En rörande och engagerande story om vikten av att inte låta sig slås ner av en oförstående omvärld.

Energiknippet och motivationsföreläsaren Cecilie Andvig, tog hela Cirkus med storm när hon med klingande norsk brytning berättade att ”Jag är kär i allt jag håller på med!”. Hon gav exempel ur verkligheten på hur arbetsglädje smittar av sig och hur servicen formas därefter. ”Det spelar ingen roll hur många dyra och exklusiva varor som finns i en butik om expediten står lojt och tuggar hubba bubba”. Hon bad publiken räkna upp de dagar på året vi gör nåt extra för någon – födelsedagar, julafton, mors dag… Kvar blev cirka 358 dagar. ”Det, mina vänner, är vardagen. Det är rätt många dagar...”. Hon uppmanade alla att ge komplimanger, sprida glädje och bjuda på sig själv – inte bara på julafton. ”Kom ihåg att leva medan du gör det!”, avslutade hon med och fick rungande applåder.

Sist ut i startfältet var Erik Hamrén, förbundskapten i fotbollslandslaget. Han konstaterade att det var extra roligt att stå på scenen och föreläsa efter succématchen mot Tyskland. Han förordade kramar, ärlighet och lojalitet. Och mål. Han citerade Nalle Puhs klassiker ”Om man inte vet vart man ska är det ingen idé att skynda sig. Man vet ändå inte när man kommit fram”. Han visade en bild av ett hus, en bild som kommit att kallas ”Hamréns hus”- en symbol för att alla i ett team är lika viktig. Ingen del klarar sig utan en annan. Där kan nog näringslivet hämta en hel del inspiration för att skapa vinnande lag.

Dagen gick fort. Plötsligt var det dags att bryta upp. Alla människor som skrattat ihop, nickat igenkännande och fått en paus från alla måsten applåderar och bryter upp.

Och jag inser att Motivationsdagen inte alls handlar om en quick fix. Det är ingen som går hem och tror att livet nu ska förändras totalt och bli ljust och fräscht. Nej. Men att lyssna på andras infallsvinklar, skratta hejdlöst och kanske få en och annan insikt – det är inte fy skam.

Och kanske kan de gå hem och smitta några med vibbarna från dagen. Det väljer jag att tro. 

Unknown photo imported from Drupal

Johan Wester - en galen konferencier.

 

Unknown photo imported from Drupal

PG Wettsjö med sitt analoga blädderblock.

 

Unknown photo imported from Drupal

David Batra fick publiken att vrida sig av skratt...

 

Unknown photo imported from Drupal

... så här ungefär.

Unknown photo imported from Drupal

Publiken älskade Petter.

 

Unknown photo imported from Drupal

Erik Hamrén in action.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill