Motivera dina medarbetare att bli mer innovativa

Paul Cronholm, VD för mobilföretaget Crunchfish, tipsar om hur innovationer kan ge ditt företag en motivationsboost.

Innovation | Motivera | ARTIKEL | JUNI 2011

Kreativitet och nya idéer skapar ett stimulerande arbetsklimat. Men för att kunna göra det måste organisationen acceptera misstag och ge utrymme för medarbetarna att tänka fritt. Det säger Paul Cronholm, VD för mobilföretaget Crunchfish.

- En innovation är en nyskapande idé som lyfter en befintlig - eller ickeexisterande - produkt eller tjänst till en ny nivå, menar Paul Cronholm, VD på Crunchfish. Innovationen behöver inte nödvändigtvis vara en helt ny produkt, utan kan också vara en förbättring eller förenkling av något som redan finns.

Unknown photo imported from Drupal
Malmöbaserade Crunchfish tillverkar appar till olika plattformer och har nyligen lanserat sin egen appstore.

- Vi försöker att låta våra medarbetare tänka fritt och ge utrymme till egna idéer, det är viktigt för att skapa en bra stämning och hålla ångan uppe, säger Paul. En del företag kväver sina anställda genom att inte tillåta några misstag, inte belöna och uppmuntra innovativt tänkande och helt enkelt inte bry sig. Detta dödar givetvis all lust till innovation. 

Är det lättare för små företag att vara innovativa än för större?

- Det beror mycket på företaget i sig, men i och med att ett företag växer och inför mer och mer administration blir det givetvis svårare att hörsamma alla röster. Vanligt är att man når en platå på omkring 50 anställda där innovationen börjar tappa fart, menar Paul.

Varför är det viktigt för företag att vara innovativa?

- Är man inte innovativ gör man ju bara som alla andra, vilket så småningom leder till att man blir "omkörd" av ett annat, liknande företag. Innovationer är vad som för ett företag framåt, utan dem står man mest still tills någon annan springer om en.

Tips: Gör din arbetsplats mer innovativ:

 1. Avsätt arbetstid till egna projekt. 10% av tiden kan vara lagom för att få lite tankeombyte.
   
 2. Ha interna "tävlingar" för att motivera till egna initiativ. Bestäm en uppgift med ett tema och tidsram, och belöna det mest innovativa förslaget.
   
 3. Visa tydligt att nya tankar och idéer uppskattas. Belöningar kan exempelvis vara bonusar, gemensamma aktiviteter eller utmärkelser som "Månadens medarbetare".
   

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Innovation
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill