När arbete blir till dans

Marie Ryd om det flow-skapande ledarskapet: ”Vi sätter människor i uppförsbacke istället för att låta dem dansa med de förutsättningar som hjärnan givit oss.”

Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2015

Marie Ryd, Flow, Neuroledarskap

Marie Ryd, Flow, Neuroledarskap

Marie Ryd är vetenskapsjournalist, föreläsare, konsult och chefredaktör för tidskriften Holone. Hon är efterfrågad som föredragshållare och den 19 november håller hon i Lunch & Learn som hålls på Aveqia i Stockholm. Hon kommer bland annat att prata om ”flow” – detta ljuvliga tillstånd som får tiden att bli obetydlig och sinnet att flyta fritt. Det är höjden av effektivitet och välmåendets epicentrum. Hur funkar flow och hur tar vi oss lättare dit? Och hur kan chefer och ledare bygga en företagskultur där flow får utrymme? Marie Ryd svarar.

Vad kommer du att prata om på Lunch & Learn?

- Jag tänkte tala om vikten av att ha kunskap om hjärnans maskineri med särskilt fokus på det mentala tillstånd som kallas ”flow” kopplat till ledarskap, självledarskap och organisationer. Deltagarna kommer att få lära sig mer om vad som krävs för att människor ska kunna komma i flow, som är ett energisnålt och handlingskraftigt mentalt tillstånd. Jag märker att många chefer och ledare är nyfikna och vill lära sig mer. Det råder också en ökad förståelse för att hjärnans sätt att fungera är något som vi faktiskt i viss mån har möjlighet att påverka och man vill veta hur.

Vad är flow?

- Det är ett tillstånd som på engelska även kallas ”effortless attention”, det vill säga ansträngningslös uppmärksamhet. När människor befinner sig i flow har de förlorat, inte bara känslan för tid och rum, utan även sin självmedvetenhet och därmed sig själva i uppgiften.

Flow är ingen beställningsvara. Det finns ingen ON-knapp i hjärnan att trycka på. Men vi kan däremot skapa förutsättningarna för att tillståndet överhuvudtaget ska bli möjligt. Det handlar om tajming, självkännedom kunskap och förståelse för bland annat våra drivkrafter.

Du säger tajming – kan du ge exempel på det?

- Flow är kopplat till vårt belöningssystem och dopaminutsöndring. Det infinner sig när det råder balans mellan att känna sig utmanad och samtidigt uppleva sig ha kontroll.

En människa som får en alltför svår uppgift att lösa hamnar inte i flow. Det skapar istället rädsla och stress i våra hjärnor – vi tappar i associationsförmåga och kreativitet. När uppgiften vi står inför är för lätt och inte alls utmanande blir vi uttråkade. Hjärnan taggar ner och slår igen butiken. Vi är helt enkelt skapade för en viss form av ”stretch”. Varje gång vi går i mål med något, eller löser ett problem belönar hjärnan med en liten ”dopamin-dusch”. Dopaminet gör att vi känner att det här blev ju bra – det vill vi göra mer.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vi är i denna bemärkelse skapta för att expandera vår kapacitet.  Det tycks vara inbyggt i den evolutionära principen. Om vi inte blir tillräckligt utmanade ser vi till att göra något åt det – vi utmanar hjärnan med ett sudoko eller korsord, provar ett svårt recept eller tar ett parti Master Mind.

Så våra rädslor för att misslyckas hindrar oss från att kunna ta del av kraften som finns i flow?

- Ja, så är det. Flow-tillståndet kräver att vi släpper taget för att kunna förlora oss själva i uppgiften. Om det saknas tillit och om det finns för många regler att följa eller processer att förhålla sig till kommer vi helt enkelt aldrig dit. Istället går energin till att bevaka vår plats i gruppen, ha koll på omgivningen och se till att vi håller oss innanför de tillåtna ramarna.

Om ledarskapet istället är tillåtande och lyckas få medarbetare att gå igång på sitt eget inre dopamin ligger det en enorm sprängkraft i det.

Hur kan chefer och ledare jobba för mer flow på våra arbetsplatser?

- På många företag idag råder en begränsande miljö där det signaleras att man inte har rätt till denna för vårt välmående så viktiga ”stretch”. Medarbetaren tilldelas uppgifter som ska levereras.

Om inte detta sker har man per definition misslyckats. När man misslyckas hänger man löst. När man hänger löst är man rädd. När man är rädd fungerar inte tankeverksamheten optimalt. Det tankesättet kommer aldrig få människor att nå ända fram. Om vi medvetet bygger upp en kultur där ordet ”misslyckande” inte finns utan bara ännu mer av lärande, kommer lagom svårighetsgrad på en uppgift fungera som en cliff-hanger och trigga oss på ett sunt sätt.

Hur kan då en ledare hjälpa medarbetare på en individuell nivå?

- Bra feedback som berömmer för arbetsinsats och engagemang mer än resultat är en av flera viktiga ingredienser i det jag gärna kallar för det flow-skapande ledarskapet.

En annan viktig del är att genom insiktsskapande samtal få medarbetaren att komma till självkännedom och insikt om sina förmågor, drivkrafter och hur och med vad man vill utvecklas. Det behövs likaså tydliga mål, därför att varje gång du går i mål belönas du.

En ledare måste självklart också vara duktig på att förmedla den arbetsglädje och drivkraft som finns i en vision som bottnar i att varje individ faktiskt gör viktig skillnad och hjälper till på resan mot en gemensam och god framtid.

Om du blickar framåt – hur tror du organisationer kommer att behöva jobba hållbart för att öka välmåendet för människor?

- Våra biologiska kunskaper om kropp och knopp ökar hela tiden och vi börjar inse att dessa kroppens principer måste respekteras. Resultaten från hjärnforskningen pekar nu med hela handen på vikten av det jag vill kalla ”mental hygien”. Den maskin som står för leveransen hos en kunskapsarbetare är ju just vår huvudmaskin, dvs hjärnan.

Inom industrin är man ju så noga med att serva maskinparken. Tänk om vi vore lika noga med att serva vår ”maskin”. Det finns vissa forskare som hävdar att finanskriser och andra stora problem som uppstått historiskt kan bero på att vi misskött vår mentala hygien. Stora viktiga beslut har fattats när de exekutiva delarna av hjärnan inte är optimerade. I det tillståndet blir man partisk, mindre empatisk, mindre kreativ, mindre värderingsstyrd och sämre på att hitta lösningar. Vi försätter människor i uppförsbacke istället för att låta dem dansa med de fantastiska förutsättningar som hjärnan givit oss.

I vårt MindView-program, som bygger på forskning om hjärnan och det som står i Holone, hjälper vi till med just detta. Genom ett modulbaserat program som består av korta kunskapslyft om hur vår huvudmaskin fungerar i olika avseenden, reflektion och övningar som formar en resilient hjärna kan vi lyfta allt från en ledningsgrupp till hela organisationer. Förståelse för de nya kunskaperna om vår formbara men även stabila hjärna och människans villkor är en viktig ingrediens för att vi ska kunna skapa en hållbar framtid för både människor och allt annat levande på denna underbara planet!

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Om Lunch & Learn

Marie Ryd föreläser om flow, ledarskap, självledarskap och neuroledarskap på eventet Lunch & Learn på Aveqia i Stockholm torsdagen den 19 november. God lunch, nätverkande och kunskap på en och samma gång - kom och träffa oss! Vi önskar dig varmt välkommen.

Här kan du läsa mer och boka din plats!

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill