När musiken möter entreprenörskapet

Ina Forsberg, Majestee of Sweden: ”Vi ska bli Sveriges största musikexport. Någonsin.”

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2014

Plötsligt hördes deras låt Governor överallt. Energi, tung basgång, en självklar kaxighet. Målnriktat. När Motivation.se träffar sångaren Ina Forsberg är det lätt att förstå varifrån soundet kommer. Möt en människa med högtflygande planer, ambitioner och nya tankar om hur ett gäng musiker kan jobba målmedvetet tillsammans – som ett företag.

Att möta Ina Forsberg i Majestee of Sweden är som att träffa tromb – en virvlande målmedveten energi på utsidan, ett insiktsfullt lugn inuti.

Det är ett par olika anledningar som ligger bakom att vi träffas. Gruppen Majestee of Sweden har nämligen en speciell tanke om hur en framgångsrik musikgrupp kan drivas - som ett företag. Och Ina, som gruppens frontfigur och sångare, har ett särskilt mission med sin roll – i gruppen och i livet. Hon jobbar ständigt med sig själv. Självledarskap och personlig utveckling. Hennes inre lugn och tacksamhet är resultatet av många års arbete med självinsikt och metoder för att förändra negativa etablerade tankemönster.

- Jag vill vara en förebild på riktigt. Jag vet att jag kan inspirera människor till att leva sin fulla potential. Jag har ett förflutet inom skolvärlden och när jag jobbade med elever och barn där insåg jag hur viktigt det är att man pratar om rätt saker för att åstadkomma förändring. Jag vill helt enkelt säga de saker som jag själv hade behövt höra som barn. Och det är viktigt att inte bra prata om det – man måste också agera, säger Ina och gestikulerar stort.

Och det krävs stora gester när man pratar om omfattande livsfrågor. Förutom att driva Majestee of Sweden ger hon inspirationsföreläsningar och räds inte att provocera. Hon får ofta höra att hon är ärlig. Själv menar hon att hon omöjligt kan vara något annat. Ärlig mot sig själv och mot andra.

Sju nycklar och en plan

- Mina föreläsningar förändras hela tiden, men bygger i grunden på sju nycklar för att ta sig framåt. Det handlar bland annat om drömmar, mål och om att sätta upp en plan. Allting är beroende av deltagarnas engagemang, eftersom det är var och ens egen förändringsprocess vi pratar om här. Jag är bara en igångsättare, resten av jobbet måste de göra själva.

En av nycklarna är att hitta modet att anta utmaningar som uppstår hela tiden i livet. Det är lätt att säga, men svårt att våga göra.

Inas mål är att uppmuntra sina deltagare att ta kommandot över sina liv och sluta vara offer för omständigheter. Ina Forsberg jobbar personligen mycket med affirmationer. Hon liknar sig själv vid en cell. Affirmationen utvecklar sakta men säkert ett osynligt mentalt ”antioxidantskydd” som gör henne stark och motståndskraftig.

- Det är egentligen bara en rolig liknelse, men det fungerar ju på samma sätt som hos våra celler. Jag vill försöka bygga upp ett skydd som stöter bort det dåliga – de tankar som drar ner och förstör min energi -  men som släpper in det goda och positiva. Min vibration ska vara kärlek. Och det är också vad jag vill utstråla från scenen och ge genom vår musik.

Att vara "The master"

En riktig vändpunkt för Ina kom på en på en konferens i april förra året, när hon hamnade i vild diskussion med en man som upprepade ”You are the master of your own mind”.

Meningen startade en process som delvis mynnat ut i att hon nu tar stora och snabba framgångskliv tillsammans med de andra medlemmarna i bandet. Gruppen bildades 2011 och ambitionerna har alltid varit höga. ”Vi ska bli Sveriges största musikexport. Någonsin.” var ett av de första målen som sattes.

Ina förklarar att hon brinner i hela kroppen för att nå dit. Och så kommer gesterna igen.

- Det finns ingen energi i att sätta fega mål! 

Som ett företag

För att nå högt har Majestee of Sweden nya tankar om hur ett gäng musiker kan drivas framåt – Ina vill leda med en känsla av entreprenörskap. Hon vill att Majestee ska fungera som ett företag, i projektform där alla är delaktiga och bidrar med sin del till helheten. Musiken blir företagets innehåll, varumärke och budskap. Hon tänker sig olika avdelningar – marknad, vd, sälj. Och det är inte alls en självklarhet att de kommer att ligga under ett skivbolag och bli styrda av någon annans agenda. Ina tycker att Majestee of Sweden dessutom fyller en plats inom musikvärlden som stod tom.

- Vi gör låtar med ”live-känsla” och som håller hög kvalitet. Vi håller världsklass. Vår affärsidé är att hjälpa andra genom skriva låtar som berör, rör om och väcker tankar. Vår senaste låt Supergirl handlar väldigt mycket om precis det vi vill utstråla och det vi gör – lever och verkar för att förverkliga vår gemensamma dröm om att göra skillnad med vår musik. Påverka och göra gott. Precis så borde det vara på alla företag.

Alla i bandet ska få möjlighet att leva sin fulla potential och förväntas ta ansvar för att det blir så.

Ina far ut med armarna och spänner sina stora ögon i mig. Hon förklarar att hon vill vara en sådan som går först, bryter mark. För någon måste göra det.

- Jag vill förändra världen. Så enkelt är det.

Runt armen har hon ett armband med texten ”#createhistory”.

Och jag tror henne.

 

Foto: Charlotte Brandel

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill