Nätverket ska krossa stereotypernaLina Thomsgård: "Rättviseförmedlingen hittar den kompetens som andra säger inte finns".

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2012

Många företag, organisationer och medier väljer automatiskt en vit man när de behöver expertis. Det finns inte tillräckligt mycket kompetens bland kvinnor, invandrare och funktionshindrade, brukar det heta. Rättviseförmedlingen vill bevisa att de har fel - och tar hjälp av sina 30 000 Facebookvänner.

Rättviseförmedlingen startade för ganska exakt två år sedan, berättar grundaren Lina Thomsgård.

Allting började med att hon besökte en gala där nästan alla som gick upp på scenen under kvällen - både prisutdelare och prismottagare - var män. När galan var slut påpekade hon detta för arrangören och erbjöd sig att hjälpa dem att hitta kvinnor till nästa års gala.

- Då muttrade han någonting och försvann iväg. Men sedan kom han tillbaka med varsitt glas champagne och sade "bra Lina, så gör vi", berättar Lina Thomsgård.

- Morgonen efter startade jag Rättviseförmedlingen genom att börja söka efter DJ:ar som inte var killar.

Efterlysning via Facebook

Projektet växte snabbt, och idag har Rättviseförmedlingen 30 000 vänner på Facebook. När förmedlingen blir ombedd att göra en efterlysning sker detta direkt på Facebooksidan, där sedan Facebookgillarna kan bidra med tips. Därefter inkommer mängder av tips om personer som har den kompetens eller expertis som efterfrågas. Namnen sammanställs sedan i en lista som publiceras på Rättviseförmedlingens hemsida.

- Vi har förmedlat allt ifrån trollkarlar som inte är karlar till terrorexperter som inte är helsvenska män. Vi vill utmana stereotyper, och de personer vi tipsar om är ofta kvinnor, personer med utländsk bakgrund eller människor med andra fysiska förutsättningar, säger Lina Thomsgård.

- Vi vill tipsa om personer med utländsk bakgrund som kan tala om annat än sitt exotiska ursprung eller kvinnliga experter som kan prata om annat än jämställdhet och barnuppfostran. Om någon hör av sig och säger att "vi ska ha en kvinnofestival och söker en kvinnlig talare som kan tala om kvinnofrågor" så säger vi att vi hellre tipsar om manliga talare, förklarar hon.

Mansdominerade medier

Rättviseförmedlingen jobbar inte med rekrytering, understryker Lina Thomsgård - de tipsar bara om kompetenta och duktiga människor inom olika områden. Det är vanligt att efterlysningarna görs på uppdrag av tv, radio och tidningar som vill hitta intervjupersoner, kommentatorer och experter som inte är helsvenska män - exempelvis har förmedlingen efterlyst kvinnliga sportexperter till en radiokanal och politiska kommentatorer som kan uttala sig i media.

- Journalister har ett invant sätt att jobba på - 76 procent av de personer som hörs och syns i världens medier är män. Men vi hjälper även till att hitta folk till festivaler och liknande, till exempel artister, talare eller personer som ska sitta i en jury, säger Lina Thomsgård.

Går att förändra

Företag, organisationer och massmedier är idag inte särskilt medvetna om hur mycket de diskriminerar, säger Lina Thomsgård. Efter en snabb titt på Rättviseförmedlingens hemsida förstår man att hon har rätt - för hur många har egentligen tänkt på att ölexperterna i dagstidningarnas öltester alltid är män? Eller skivbolagens mastrare? Tack vare de 30 000 rättviseförmedlarna har det emellertid bevisats att det finns både ölkonnässörer och mastrare av kvinnokön.

Det är bara att välja ett namn på listan.

- Vårt viktigaste ansvar är att få folk att förstå att det man alltid har gjort inte är neutralt, tvärtom, det är jätteslagsida. Frågorna kan vara obehagliga att ta tag i, men det går att göra skillnad och vi vill hjälpa till med det. Visst krävs det ansträngning, men det finns tydliga bevis för att saker och ting går att förändra, säger Lina Thomsgård.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill