NGA världsledande inom HR-tjänster

"HR växer mest på outsourcing-marknaden".

HR | ARTIKEL | AUG 2011

Företaget NorthgateArinso, som bland annat finns i Sverige, är världsledande på marknaden för outsourcing av HR-tjänster. Detta enligt en utvärdering från marknadsundersökaren IDC.
- Det senaste halvåret har vi fått en rad olika erkännanden, berättar Björn Tellberg, chef för företagets Sverigekontor.

International Data Corporation, IDC, är bara den senaste i raden marknadsundersökare som topprankar NorthgateArinso (NGA). Tidigare i år har även Everest research och Gartner gjort samma bedömning.

- Samtliga av dessa institut rankar oss som nummer ett i branschen. Det är fantastiskt roligt, vi har ju en strävan efter att vara ledande, säger Björn Tellberg.

IDC:s utvärdering av marknaden för outsourcing av HR-tjänster omfattar tio globala leverantörer. Fyra av dessa - NGA, ADP, Accenture och IBM - placeras i kategorin "Leaders". NGA har tidigare kategoriserats som "major player", men har nu alltså nått en ledarposition på marknaden.

- Vi jobbar med en enda sak: att effektivisera HR. Vi vill inte gå vidare mot exempelvis finans eller logistik. Kunderna vill ha en fokuserad partner, säger Björn Tellberg.

Ljus framtid

NGA har 9000 anställda världen över. 120 av dem finns i Norden, och lite mindre än hälften av dessa jobbar i Sverige. Här är marknaden för ett konsultföretag inom HR väldigt god.

- Många internationella bolag har sitt säte i Sverige. Det ser väldigt ljust ut här i förhållande till södra Europa. Norden är vår största tillväxtmarknad, berättar Björn Tellberg.

Kunderna är nästan uteslutande stora internationella bolag som AstraZeneca, Tetra Pak och Pfizer. AstraZeneca outsourcear hela sin HR i hela världen till NGA. Men det förekommer också att lite mindre kunder hör av sig och vill anpassa sin HR efter amerikansk standard.

- Det man vinner på att anlita oss istället för att sköta sin HR själv är bland annat att man får en enhetlig internationell standard. Man får från dag ett det som kan ta fem år för företaget att bygga upp på egen hand, säger Björn Tellberg.

"HR växer mest"

Precis som de flesta branscher har även HR outsourcing-marknaden påverkats av de senaste årens ekonomiska oro. IDC skriver i sin rapport att marknaden har saktat in en aning, och även NGA har märkt av krisen.

- Självklart har vi påverkats. De senaste tre åren har vi inte startat riktigt lika många projekt som tidigare, men vi har ändå nått våra omsättnings- och vinstmål.

För NGA:s del ser framtiden trots allt väldigt ljus ut, tycker Björn Tellberg.

- Historiskt har man mest outsourceat IT, men nu är det HR som växer mest på marknaden.

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill