Ökat förtroende för facket

Göran Arrius: "Fackförbunden måste anpassa sig till förändrade villkor och en ny mentalitet."

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2013

Svenska folkets förtroende för fackförbunden är på väg upp från bottenplaceringen. Det visar en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Göran Arrius, ordförande för Saco, tror att fackförbunden har börjat inse att förändringens vindar blåser. "Facket måste anpassa sig till de villkor och den mentalitet som råder idag", säger Arrius till Motivation.se.

Forskarna vid SOM-institutet, Göteborgs universitet, gör varje år en undersökning om opinionen på en rad olika områden. Bland annat mäts svenska folkets förtroende för 21 olika samhällsinstitutioner.

En av de institutioner som ständigt finns med i förtroendemätningarnas bottenträsk är facket. Så även i år, uppger TCO-tidningen - men någonting är på väg att hända. Facket ligger femma från slutet och har endast de politiska partierna, bankerna, EU-parlamentet och EU-kommissionen bakom sig. Samtidigt kan man konstatera att ingen institution har klättrat mer på listan sedan 2010 än just fackförbunden. Är svenska folkets förtroende för de fackliga organisationerna på väg att förstärkas?

"Måste anpassa sig"

Göran Arrius är ordförande för den fackliga centralorganisationen Saco. Han vill vara försiktig med att uttala sig om andra fackförbund, men säger samtidigt att förtroendet för Saco har varit hyfsat stort under en lång tid.

- Rent allmänt kan man väl säga att vi under alla år har haft ökande medlemstal. Men jag tror att de fackliga organisationerna måste förändra sig och anpassa sig till de arbetsvillkor som finns idag och till de yngres mentalitet och preferenser, säger Göran Arrius.

Fackförbundens förutsättningar har förändrats, menar han.

- När jag var ung och tog steget ut på arbetsmarknaden var det självklart att gå med i facket. Idag är det inte så, min uppfattning är att facken idag måste göra sig förtjänta av medlemmarna på ett helt annat sätt. Och jag tror att vi på Saco var ganska tidigt ute med det.

Om jag ska våga mig på en gissning så tror jag att våra fackförbund har högre förtroende än många andra, säger Sacos ordförande.

Förändringens vindar

Han tror att det finns många skäl till att svenska folkets förtroende för fackliga organisationer har legat i bottenträsket så länge.

- Många fackförbund har varit väldigt sent ute med att inse att förändringens vindar blåser och att man måste anpassa sig efter dessa förändringar, säger Göran Arrius, och fortsätter:

- Sedan tror jag att det har funnits arbetssätt inom facken som inte har varit bra för förtroendet. Man har bestämt saker ovanför medlemmarnas huvuden. Vi på Saco försöker istället att sätta individen i centrum och låta medlemmen själv förhandla i större utsträckning, inom ramen för kollektivavtalet. Det har i alla fall passat våra medlemmar bättre.

Göran Arrius menar att det finns flera sätt för de fackliga organisationerna att vinna de yngre generationernas förtroende.

- För det första måste man förstå, när det gäller medlemskap, att allt är mer öppet idag. De yngre kommer att leta efter det fackförbund som ger mest valuta för pengarna, samtidigt som de också vill ha ett förbund som passar för just deras yrke. För det andra måste fackförbunden ta itu med de allmänna värderingarna. Även facket måste jobba med CSR och se till att förtroendevalda och anställda sköter sig och följer vissa värderingar, säger Sacos ordförande.

Facket behövs

Göran Arrius tror att de fackliga organisationerna kommer att bli mer flexibla i framtiden. De måste acceptera att folk idag är individualister, säger han - men det är lika viktigt att facket står för schyssta värderingar. Framför allt är det viktigt att fackförbundet har ett bra erbjudande så att det verkligen är värt att vara medlem.

- Jag tror att behovet av bra fackförbund kommer att öka i framtiden. Idag lever vi under större press i arbetslivet. Den psykosociala arbetsmiljön har förändrats, idag förväntas man som anställd vara tillgänglig i stor utsträckning även på sin fritid. Facken måste hitta bra lösningar på dessa frågor. Jag tvivlar därför inte på att facket behövs i framtiden säger Göran Arrius.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill