Populärt att arbeta i Sverige

Sverige ett av de tio populäraste länderna för utlandsjobb, enligt en global undersökning.

HR | ARTIKEL | SEP 2012

Sverige är ett av de tio populäraste länderna i världen för utlandsjobb. Det är framför allt schweizare, engelsmän, amerikaner och tyskar som kan tänka sig att flytta hit för att jobba. Svenskarna å sin sida vill helst arbeta i engelskspråkiga eller skandinaviska länder. Detta enligt en rapport från StepStone - som nu lanserar ett onlineverktyg för att hjälpa rekryterare att hitta rätt på den globala arbetsmarknaden.

Ett av de största hindrena vid internationell rekrytering är bristen på kunskap om den globala arbetsmarknaden, skriver StepStone i sin rapport. För att lyckas med rekryteringen behöver arbetsgivarna veta var talangerna finns, hur man når dem och vilka av dem som är villiga att arbeta i just Sverige.

För att hjälpa företagen att förstå den globala arbetsmarknaden bättre lanserar StepStone det interaktiva onlineverktyget Global Talent Barometer. Verktyget innehåller information om den globala arbetskraftens rörlighet. Denna information bygger på en stor undersökning, genomförd mellan juni och september 2011, där över 162 000 jobbsökande från 66 olika länder har svarat på frågor om geografisk rörlighet.

Sverige populärt

Undersökningen visar bland annat att Sverige är det tionde populäraste landet i världen för utlandsjobb, vilket gör vårt land till den populäraste destinationen i Norden.

Intresset för att arbeta i Sverige är särskilt stort bland schweizare, engelsmän, amerikaner, tyskar och kanadensare.

Undersökningen ger inte några svar på vad som lockar folk till Sverige, men StepStones marknadschef Charlotte Ulvros berättar att det finns ett par olika förklaringar som är vanliga.

- Genom att prata med kandidater och rekryterare har vi förstått att det finns en hel del "love refugees", alltså personer som flyttar hit för att de har blivit tillsammans med en svensk. Andra lockas av olika förmåner och av det sociala skyddsnätet som finns i det svenska systemet, säger Charlotte Ulvros.

Stort intresse bland svenskar

Även många svenskar är villiga att åka utomlands för att arbeta, och skulle då helst flytta till USA, Storbritanien, Norge, Australien eller Danmark.

- Det finns ett tydligt intresse för utlandsjobb bland svenskar. Hälften av alla jobbsökande som finns registrerade hos oss på StepStone säger att de vill jobba utomlands. Jag blev själv lite förvånad när jag såg att det var så många, säger Charlotte Ulvros, men tillägger att det är betydligt färre som går från ord till handling.

StepStone är en internationell koncern och består av ett nätverk av jobbsajter i hela världen. Om man vill hitta ett jobb i ett annat land är det ofta lättast att leta direkt på jobbsajter från det landet istället för att försöka gå via en svensk förmedlare.

- Vi har inte jättemånga utlandsjobb på svenska StepStone, jag tror att 5 procent av våra annonser gäller arbete i utlandet. Det är framför allt IT- och ingenjörsjobb samt bank och finans, säger Charlotte Ulvros.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill