Så söker du jobb "under radarn"

LinkedIn:s bästa tips för att söka nytt jobb - utan att visa det för alla.

HR | Karriär | ARTIKEL | APRIL 2014

Hur ska man gå tillväga när man söker jobb - om man redan har ett? Det kan låta som ett lyxproblem i dessa tider av massarbetslöshet, men frågan är känslig. En jobbsökande som redan är anställd måste vara synlig för framtida arbetsgivare, men kan samtidigt behöva vara försiktig för att inte påverka sin nuvarande situation. Karriärnätverket LinkedIn har tagit fram några tips till alla som söker jobb under radarn.

Att söka jobb när man redan har en anställning är inte alltid det lättaste. Man måste visa för intressanta arbetsgivare att man är tillgänglig, samtidigt som man inte vill bränna sina broar på sin nuvarande arbetsplats.

Karriärnätverket LinkedIn har samlat ett antal tips kring hur man söker jobb "under radarn". Det handlar framför allt om att ta hjälp av sitt befintliga nätverk och att använda de verktyg som finns på ett smart sätt.

Dölj dina spår

Det första tipset handlar om att man ska dölja spåren efter sitt jobbsökande. Om du använder LinkedIn så kan du själv välja vilka av dina kontakter som får se dina uppdateringar. Liknande funktioner finns även i andra sociala medier. Fördelen med detta är att du kan informera delar av ditt befintliga nätverk om att du letar efter nytt jobb - utan att chefen får reda på det.

Kom också ihåg att ändra dina e-postinställningar på LinkedIn så att du anger att du vill ta emot jobbförfrågningar och dylikt - annars riskerar du att missa intressanta möjligheter som dyker upp.

Bli en följare

Ett annat hett tips är att du ska "bli en följare". På såväl LinkedIn som på andra sociala medier kan du följa företag som du är intresserad av. Det ger dig möjlighet att hålla dig uppdaterad om vad som händer inom företaget.

Att ha bra koll på en organisation och dess kultur kan vara väldigt fördelaktigt om du blir inbjuden till en anställningsintervju; arbetsgivaren vill gärna veta varför just du skulle passa på just det företaget.

Genom att följa de företag du är intresserad av på sociala medier har du också chansen att hitta en länk mellan dig och arbetsgivaren. Kanske har du redan en kontakt eller en ytligt bekant som jobbar på den aktuella arbetsplatsen - eller känner någon som gör det? Kanske kan den personen bli din väg in i företaget?

Personer du litar på

Det är också viktigt att vara proaktiv och bygga relationer med rekryterare och HR-chefer inom ditt område. Känner du inga sådana så kan du hitta dem på LinkedIn. Se till att skapa goda kontakter med så många rekryterare som möjligt så ökar chansen att de tänker på dig nästa gång de ska rekrytera.

Slutligen, berätta för personer du litar på att du söker nytt jobb. Du behöver inte basunera ut det till alla - kontakta gamla kollegor och andra i ditt nätverk och förklara vilken typ av jobb du letar efter.

Att söka nytt jobb i hemlighet, under radarn, kan kännas komplicerat idag - men det är fortfarande fullt möjligt att nå ut till ett stort nätverk utan att hela världen behöver få veta det.

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill