Sjuk – en positiv vilopaus?

"Det är hög tid att vi börjar inse att pauser inte tar tid. De ger tid i form av ökad prestationsförmåga, större fokus, bättre inlärning, bättre immunförsvar, bättre hälsa och därmed effektivitet på riktigt. Modiga ledare har börjat ge utrymme för regelbundna pauser redan idag".

Hälsa | ARTIKEL | FEB 2013

Februari - influensatider. Överallt är folk sjuka. Jag hör från många olika håll att det är stort manfall. Mer än halva skolklasser hemma. Konferenser som ställs in. Arbetsplatser som känns avfolkade. VAB-dagar som plockas ut i en stridande ström. Och flera som avslöjar att det är riktigt skönt! ”Äntligen får jag vila”, hörs från många håll.

En artikel jag läste inför starten av vinterns skidsäsong dyker upp i minnet. Den handlade om Björn Ferry, som var krasslig och inte kunde ladda upp på samma sätt som övriga åkare. Han fick vila och mjukträna lite. Det fanns ingen större oro kring situationen. Man menade att det hade hänt förut utan att det gett negativa resultat, snarare tvärtom. Att vara sjuk kan ge välbehövlig vila, var slutsatsen.

Visst är det så. Men ska det vara nödvändigt att bli sjuk för att få vila, frågar jag mig? Varför har vi så oändligt svårt att stanna upp och återhämta oss utan annan anledning än återhämtningen i sig?

Jag har ställt mig denna fråga åtskilliga gånger under de år jag jobbat med stress och prestation. Svaret sitter till stor del i hjärnan, den levererar obehag när vi ska bryta mönster. Mer om det i en kommande artikel. Till dess kan vi hjälpa hjärnan på traven och reda ut ett och annat.

Först och främst behöver vår logiska vänstra hjärnhalva veta varför återhämtning är så viktigt. Orsaken hänger mycket ihop med det jag skrev om i min förra artikel här på Motivation.se. Vi har en dåligt uppdaterad programvara som ännu inte är anpassad för att hantera alla de sinnesintryck vi dagligen stöter på och ska sortera.

Vi jobbar mycket mer utifrån tanken idag än för bara 1-2 generationer sedan. När vi levde i ett jordbruks- och industrisamhälle utfördes fortfarande mycket kroppsarbete. Fysiskt arbete ger en mer märkbar trötthet än mentalt, det är mer uppenbart när kroppen behöver vila än när knoppen behöver det.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hjärnan förbrukar 25-30 % av den energi vi förbrukar, trots att hjärnans vikt endast motsvarar 1-2 % av kroppsvikten. Den som arbetar mycket med planering, beslut, kreativitet och problemlösning sliter extra hårt på de exekutiva funktionerna i hjärnan, de som förfogar över de svagaste resurserna – de främre pannloberna. Det är skillnad för den som utför mer av rutinbetingat arbete, det kräver inte lika mycket av hjärnan.

Det blir en otillfredsställande ekvation av detta: vi jobbar hårt och mycket, vi är ambitiösa, vi använder hjärnans exekutiva funktioner i stor utsträckning och vi är dåliga på att prioritera återhämtning. Det är som att vi springer den ena maran efter den andra utan att vila emellan, vem skulle komma på den idén?

Det här kostar. Samhället i form av sjukdom, t ex utmattning. Individer i form av otillfredsställelse och lidande. Organisationer i form av negativ stress som stjäl prestationskraft från medarbetare.

Nu har hjärnan fått en logisk förklaringsmodell som kan ligga till grund för målrelaterad handling. Vad ska vi göra? Det är enkelt: återhämtning, paus, vila. Utan en massa prestation och ständigt görande. Det räcker inte med semester (som ofta inte ger plats för vila nuförtiden). Det behövs regelbundna pauser då hjärnan får minskad mängd stimuli. Pauser på några minuter utspridda under den vakna tiden. En och annan hel vilodag insprängda i intensiva arbetsperioder. Kanske är det till och med bättre att dela upp semestern i flera kortare perioder? Kom ihåg att var och en har ett eget ansvar. Chefer kan inte fixa allt. Fritiden är en utmärkt tid för återhämtning!

Det finns inte en expert inom stress och ohälsa som inte nämner vikten av regelbunden återhämtning. Professor Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet ivrar, precis som jag, för upphöjelse av pausen. Jag har inte hört en enda person som kommit tillbaka från utmattning, som inte nämnt hur viktig återhämtningen varit.

Om vi förr behövde mer fysisk vila är det den mentala som är viktig för flertalet idag. Ett bra sätt att vila hjärnan är just fysisk aktivitet. Särskilt om den sker med fokuserad närvaro och utan prestationskrav. Naturen ger skön avkoppling för många. Att brodera, snickra, köra motorcykel eller baka är vila för vissa medan ytterligare andra föredrar att meditera.

Tricket är att ge hjärnan så lite stimuli som möjligt för att pausen verkligen ska generera återhämtning. Det är mindre vilsamt för hjärnan att ”låta tankarna vandra” än att rikta sin uppmärksamhet, till exempel till ovan nämnda broderi.

Nattsömnen är den allra viktigaste vilan. Den som sover gott 6-8 timmar de flesta nätter, utan hjälp av betsskena eller sömnmedel och vaknar utsövd utan spänningsvärk, den kan ofta jobba effektivt långa stunder, även med komplexa uppgifter som pannloberna ska utföra.

Det är hög tid att vi börjar inse att pauser inte tar tid. De ger tid i form av ökad prestationsförmåga, större fokus, bättre inlärning, bättre immunförsvar, bättre hälsa och därmed effektivitet på riktigt. Modiga ledare har börjat ge utrymme för regelbundna pauser redan idag. Kloka individer viker fritid för återhämtning.

Hur ska du göra? Ge dig själv och dina medarbetare utrymme för pauser eller vänta tills sjukdomar och VAB-dagar ger vila?

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Webbkurs i ämnet

Chilla - din hjärna kommer att tacka dig - 3 veckor

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill