Sveriges bästa arbetsplatser utsedda

Great Place To Work 2014: Här är vinnarna.

HR | ARTIKEL | APRIL 2014

Sveriges bästa arbetsplatser har återigen korats av Great Place To Work (GPTW). Två it-konsultföretag - Cygni och Citerus - vann i kategorierna medelstora respektive små företag. Bland de stora bolagen lyckades byggteknikföretaget Hilti överta förstaplatsen från de senaste årens vinnare, Microsoft. "Vi har satsat långsiktigt på att främja passion, laganda och möjligheten till att ta egna initiativ", säger Hiltis vd Aksel Ringvold.


Great Place To Work (GPTW) är ett organisationsutvecklingsföretag som varje år anordnar en tävling där Sveriges bästa arbetsplatser utses. När tävlingen i år anordnades i Sverige för tolfte gången valde hela 141 bolag att delta i kampen om den fina utmärkelsen.

De deltagande företagen delas in i tre kategorier; små, medelstora och stora bolag. Vinnarna utses med hjälp av omfattande medarbetarundersökningar.

"Arbetat långsiktigt"

I kategorin stora organisationer (250 medarbetare eller fler) blev Microsoft nedpetade från tronen efter att ha intagit förstaplatsen flera år i rad. Vinnare blev istället byggteknikföretaget Hilti Svenska AB, som i fjol kom tvåa i tävlingen.

- Det är med stolthet och ödmjukhet vi tar emot beskedet att vi för tredje året i rad finns med på topplistan över landets absolut bästa arbetsplatser. Att dessutom få ta emot priset som den bästa arbetsplatsen, är ett fantastiskt kvitto på vårt engagemang i våra medarbetare, säger Aksel Ringvold, vd på Hilti Sverige, i ett pressmeddelande.

Topplaceringen är resultatet av en långsiktig satsning, förklarar han.

- Om man ska försöka sätta fingret på vad som tagit oss hit, så tror jag att vårt arbete med att långsiktigt främja passion, laganda och möjligheten att ta egna initiativ, lett såväl till arbetsglädje som fantastiska affärsresultat. Vilket i sin tur skapar trygghet för medarbetarna och lägger grunden för att vi får behålla våra kompetenta medarbetare under en lång tid – något som vi är säkra på skapar värde för våra kunder.

Microsoft slutade på andra plats bland de stora bolagen, och Adecco HR tog hem tredjeplaceringen.

IT-konsulterna dominerar

I kategorin medelstora bolag (50-249 medarbetare) tog IT-konsultföretaget Cygni hem förstaplatsen. Cygni hamnade i fjol på femteplats, men tävlade då i kategorin små bolag.

På andra plats bland de medelstora företagen kom Key Solutions, som därmed klättrar upp ett steg från tredjeplatsen 2013. Trea kom Centiro Solutions.

Segraren bland de små bolagen, med 20 till 49 medarbetare, var ett annat IT-konsultföretag: Citerus, som slutade sexa i förra årets tävling. Tvåa kom Ecru Consulting, medan ABC-gruppen AB tog hem tredjeplatsen.

Noterbart är också att Moment Projektkonsult, som Motivation.se tidigare har skrivit om, kom in som ny tävlande och intog femteplatsen direkt.

Skillnad mellan unga och äldre

I samband med tävlingen presenterade Great Place To Work också en sammanställning, baserad på medarbetarundersökningarna, av vad som får oss att trivas på jobbet.

Den visar bland annat att unga och äldre värderar olika saker i arbetslivet. De lite mognare medarbetarna i åldern 55+ värderar den dagliga arbetsmiljön väldigt högt. De vill ha roligt på jobbet och kunna känna sig stolta över sin arbetsplats. De tycker också att det är viktigt att arbetsplatsen är känslomässigt hälsosam.

De yngre, alltså medarbetare i 25-årsåldern, vill ha mycket eget ansvar och uppskattar närhet till chefen. De vill också att ledningen för företaget ska agera ärligt och etiskt. Slutligen önskar de sig en rimlig lön samt att kunna känna sig stolta över vad arbetsplatsen åstadkommer.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill