Sveriges bästa arbetsplatser

Great Place to Work Institute har utnämnt Sveriges Bästa Arbetsplatser 2011.

Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2011

Företag satsar mer och mer på medarbetarna och företagskulturen, menar Maria Grudén, VD på Great Place to Work Institute som presenterar de 30 bästa arbetsplatserna i Sverige.

Det internationella organisationsutvecklingsföretaget Great Place to Work Institute, som visar kopplingen mellan förtroende och lönsamhet, har för nionde året i rad korat vinnarna av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2011. På listan över de bästa arbetsplatserna syns både företag som varit med förr och nya uppstickare. Nytt för i år är att kategorin för små organisationer utökats från sex till tio företag, vilket gör att det totala antalet organisationer som hamnar på listan nu är 30.

Utmärkelsen delas ut i tre kategorier; små-, medel- och stora organisationer. Liksom tidigare år domineras vinnarna av IT-företag. Dock har Maria Grudén, VD på Great Place to Work Institute Sverige, sett en ökning av anmälningarna från företag utanför tjänstemannasektorn.

– Årets lista skvallrar en hel del om att medvetenheten om att satsa på företagskulturen har ökat. Inför konjunkturvändningen 2011 har många företag börjat investera i medarbetarna och företagskulturen, säger Maria Grudén.

 – Många anställda visar en tendens att vilja röra på sig efter två till fem år på samma arbetsplats. En bra företagskultur gör att medarbetarna vill stanna längre, vilket medför högre produktivitet och sänkta kostnader för företagen. Det är en dyr och resurskrävande process att utbilda nyanställda, säger Maria Grudén.

Syftet med utmärkelsen är att skapa lönsamma företag och enligt Maria Grudén är det viktigt att företagen investerar i personalen och att de kontinuerligt arbetar med att skapa förtroende och tillit i organisationen. Great Place to Work Institute Europe har genomfört en undersökning i Europa som visar att de företag som prioriterar dessa frågor i genomsnitt har väsentligt högre tillväxt än övriga företag.

Nomineringen baseras på en undersökning bland medarbetarna där de får fylla i 58 påståenden om sin arbetsplats. Totalt har cirka 80 företag deltagit.

 

Sveriges Bästa Arbetsplatser 2011 är:

(siffran inom parentes anger 2010 års placering)

Små Organisationer (20-50 medarbetare)

1.W.L. Gore & Associates (1)

1.Concrete IT (2)

1.Bliwa Livförsäkring (Ny)

1.Tenant and Partner (3)

1.ExOpen Systems (6)

1.Navigio (Ny)

1.Blocket (5)

1.Trygghetsstiftelsen (Ny)

1.Estate Europe (Ny)

1.Cramo Instant (Ny)

 

Medelstora Organisationer (50-250 medarbetare)

1.Centiro Solutions (2)

1.SAS Institute (1)

1.Kungsleden (4)

1.DGC One (7)

1.Cinnober (Ny)

1.Qliktech (3)

1.Affecto (Ny)

1.Nackageriatriken (10)

1.SICK IVP (Ny)

1.Abbott(5)

Stora Organisationer (>250 medarbetare)

1.Microsoft (3)

1.Accenture (1)

1.Rejlers (Ny)

1.IFS (7)

1.Procter & Gamble (9)

1.Qbranch (4)

1.Enfo Sweden (8)

1.Newsec (10)

1.American Express (2)

1.SATS (5)

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill