Tjänstemän tvingas jobba på semestern

Kravet på tillgänglighet gör det svårt att koppla av, visar undersökning från Unionen.

HR | Karriär | ARTIKEL | JULI 2013

Var tredje tjänsteman i den privata sektorn håller sig tillgänglig för sitt jobb även under semestern. Det visar en ny undersökning från fackförbundet Unionen. Många av tjänstemännen skulle helst vilja slippa jobbsamtal och dylikt under ledigheten - kontakten med jobbet gör det svårare att koppla av och ökar risken för konflikter med familj och vänner.

En tredjedel av Sveriges privatanställda tjänstemän håller sig tillgängliga för arbetsgivaren under semestern, visar undersökningen som har genomförts av Novus på uppdrag av fackförbundet Unionen. Det är en liten ökning jämfört med motsvarande undersökning förra året.

Studien, som bygger på intervjuer med 1 038 tjänstemän i privat sektor, visar också att knappt hälften av dem som håller sig tillgängliga under semestern egentligen skulle vilja slippa det. En tredjedel av dem tycker dessutom att tillgängligheten hindrar dem från att koppla av under ledigheten.

Tillgänglig för kunder och kollegor

Det är dock inte alltid cheferna som kräver att tjänstemännen ska ta med sig jobbet till sommarstugan. I Unionens undersökning uppger bara var sjätte tjänsteman att tillgänglighet under ledigheten är ett krav från chefen och ledningen. Istället svarar hälften av respondenterna att de är tillgängliga under semestern för att underlätta för kunder och klienter samt kollegor. En av sju säger också att de arbetar under ledigheten för att arbetsbelastningen inte ska bli för tung när de väl kommer tillbaka från semestern.

Negativa konsekvenser

Kravet på tillgänglighet under ledigheten kan få negativa konsekvenser av olika slag, enligt Unionens undersökning. Var tredje tjänsteman kan inte koppla av under semestern om de förväntas vara tillgängliga för jobbet. En av fyra anser att tillgängligheten innebär att de får mindre tid till att umgås med familj och vänner, och var femte uppger att jobb på semestern kan leda till konflikter med familjen och vännerna.

Risken är alltså att tjänstemännens privatliv får ta stryk på grund av jobbet. Undersökningen från Unionen visar också att så mycket som var femte tjänsteman inte kan ta ut fyra veckors sammanhängande semester, trots att de har lagstadgad rätt till det.

Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen, tycker att det är viktigt att arbetet organiseras så att varje medarbetare verkligen får den ledighet som är nödvändig för att ladda om batterierna.

- Det är inte rimligt att arbetet är organiserat så att det står och faller med en enda person. I så fall är sannolikheten rätt hög att tjänstemannen faller själv efter några år. Det är viktigt för en själv, och det är viktigt för ens jobb att man får sin semester, säger hon i ett pressmeddelande från Unionen.

Balans viktigt

Att få rätt balans mellan arbete och privatliv kan alltså vara svårt i en tid då alla förväntas vara tillgängliga hela tiden. Trots det tycks svenskarna vara ganska nöjda med sitt livspussel. En undersökning från StepStone visade nyligen att 77 procent av svenskarna anser sig ha en bra balans mellan arbete och fritid. Det är en bra bit över det europeiska genomsnittet på 61 procent.

Tidigare undersökningar från StepStone har visat att balans mellan arbete och privatliv är väldigt viktigt för svenskarna när de väljer arbetsgivare - rent av lika viktigt som arbetsuppgifterna, chefen och kollegorna. Företag som vill rekrytera och behålla kompetenta medarbetare bör med andra ord organisera arbetet på ett sådant sätt att deras medarbetare kan få livspusslet att gå ihop.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill