Tokyo - en stad som räcker länge

Här kommer några annorlunda tips kring ett drömresmål för många...

Uppleva | ARTIKEL | MAJ 2012

Är du sugen på att åka till Japan? Varför inte göra slag i saken och börja med en tripp till Tokyo. En stad med 8,6 miljoner invånare och hur mycket som helst att göra och se. Inspirerande och energigivande - här är några små tips.

Flygbiljetter

Många tror att det är fruktansvärt dyrt att flyga till Tokyo. Men nej, det behöver inte bli så dyrt. Håll utkik efter de stora flygbolagens kampanjer och om det är okej med mellanlandning och lite längre restid kan Air China vara ett alternativ.

Som vanligt kan det vara bra att vara ute i god tid om du vill knipa de där billigare biljetterna.

Boende

Använd någon hotellsajt och läs noga vad andra resenärer tyckt och tänkt. Det finns förstås allt från enkla hostels där man måste vara i säng klockan tio på kvällen till de lyxigaste hotell du kan tänka dig. Många hotell har bad. 

Om man vill bo i en lite lugnare stadsdel kan Asakusa vara ett tips. Vill du bo på traditionellt japanskt vis, leta upp en Ryokan.

Wifi

Om du vill vara ständigt uppkopplad kan du hyra en bärbar wifi-pryl som du hämtar ut redan på flygplatsen eller på ditt hotell. Var ute i god tid när du beställer.

Tunnelbana och tåg

Ta inte taxi från flygplatsen Narita in till Tokyo. Det är sex mil och kostar 2000 kronor. Det finns tåg och tunnelbana.

Att köpa biljetter i automat är ganska enkelt, det står på engelska och är relativt tydligt. Tänk på att vissa biljetter inte gäller på vissa linjer. Det kan vara olika, fråga för säkerhets skull om du är osäker. Alla är väldigt hjälpsamma.

Det finns bra reseplanerar- appar att ladda ner. Vill du göra det enkelt för dig fixar du ett Suica-kort som du laddar med pengar. Det kan du ordna på flygplatsen.

Lär känna staden stadsdel för stadsdel

Tokyo är stort. Mycket större än du tror. Planera därför din resa och ta ungefär en stadsdel per dag att utforska, annars blir det alldeles för mycket tåg och tunnelbaneresande.

Shinjuku

Den delen du sett på bild, med alla skyskrapor.  Mycket affärsfolk och mycket affärer förstås. Här ligger Hyatt Park där Lost in Translation spelades in.

Åk upp till New York Bar, ta en drink och spana på utsikten. Efter kl. 20.00 är det entréavgift på cirka 200 kr, så var där vid fem när de öppnar och gå före åtta om du vill slippa den.

Ginza

Här finns lyxiga affärer och många varuhus, till exempel Mitsukoshi med en hel kimonoavdelning. Här finns också restauranger och fik med hög prisklass. Men på tvärgatorna finns många trevliga ställen som inte är så dyra. På många varuhus finns det trevliga terrasser med serveringar, högt ovan gatumyllret. Åk upp och ta igen dig, sådär tio våningar upp.

Shibuya

Ungdomarnas stadsdel kanske? De trendigaste handlar här och visar gärna upp sig i sina senaste utstyrslar. Hög volym i affärerna och ett ständigt myller.

Shibuya 109 är ett varuhus värt att besöka. Finns ett hus med damkläder, eller flickkläder kanske man ska säga. Och ett för herrkläder.

Vill du se statyn av den trogne hunden Hachiko så hittar du den vid stationen.

Akihabara

Elektronikkvarteren. Vill du spela spel i arkadhall eller köpa delar till ditt tevespel hemma, eller några gamla retrospel som aldrig kom till Sverige? Grattis, du har hamnat rätt.

Eller så tittar du bara nyfiket på det som sker. Hur rökande affärsmän sitter och spöar varandra i olika arkadspel. Mitt på blanka dagen.

Asakusa

Gamla arbetarkvarter som har ett fint buddistiskt tempel att besöka. Här finns också Kappabashi distriktet där du kan köpa allt du behöver till ditt kök. Eller till din restaurang för här finns kittlar stora som badtunnor.

Här finns också affärer som säljer den plastmat som det skyltas med utanför alla restauranger. Så vill ha en tallrik plastsushi är det här rätt ställe att shoppa på.

Inte långt från Asakusa ligger också nybyggda Tokyo Skytree som öppnar i maj 2012 och biljetterna för att åka upp i skrapan är redan slutsålda långt fram i juli.

Maten

Japansk mat är god och det finns mycket mer än det vi bekantat oss med här hemma.

Dessutom finns det mat överallt. Gott om enklare ställen med tempura eller nudlar eller sushi och håller du dig till den sortens ställen blir maten inte särskilt dyr.

Det finns ställen där du tillagar kött och grönsaker vid bordet och får äta hur mycket du orkar till ett fast pris. Eller gör ett besök på Tsukiji, världens största fiskmarknad, där du kan äta den färskaste sushin du kan tänka dig. 

Vill du äta på restauranger med Michelinstjärnor har du kommit till rätt stad. Här finns 17 restauranger som har tre stjärnor.

Det finns många caféer också, allt från Starbucks till japanska kedjor, där finns det vanliga trekantssandwichar på vitt bröd och croissanter och annat franskinspirerat. Men passopp - croissanten kan innehålla rödbönpasta eller kanske en korv!

Var beredd på annorlunda sötsaker. Glass på grönt te smakar verkligen grönt te. Och rödbönpasta gjord på adzukibönor är mycket sött och annorlunda.

Blir du törstig finns det automater att handla i överallt.

Kattcafé

Sugen på att klappa ett gäng katter? Gå på kattkafé, fika ingår och efter noggrann handtvagning är katterna dina för gos. En halvtimme kostar cirka 150 kronor.

Ghibli-museet

Gillar du Hayao Miyazaki filmer? Då kan en utflykt till studio Ghibli vara på sin plats. Glöm inte förboka biljetter i god tid.

Nöjen

Japanarna jobbar mycket men har många sätt att roa sig på, på den fritid de har. Här finns klubbar i flera våningar, som Womb. Här finns otaliga karaokeställen där du kan sjunga dig hes.

Eller spela bort pengarna på Panchinko, ett populärt kulspel? Eller gå på maid café där gulliga hembiträden serverar dig.

Mycket konstigt är det, och utbudet är stort. Och på söndagarna dansar japaner utklädda till Elvis i Yoyogi-parken...

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill