Tre snabba soppor

En kvart och middagen är fixad.

Uppleva | ARTIKEL | MARS 2012

Äter du soppa på torsdagarna? Om inte är det dags nu. Soppa är varmt, gott och närande. Billig mat är det också och är du inte soppfrälst än kanske tiden är inne för att omvändas. Så här gör du en röd, en grön och en vit soppa på nolltid.

Tomatsoppa – 3-4 portioner

Det enda du behöver ha hemma är en burk tomater, krossade eller hela, buljong och lök. Det är basen och med lite olika kryddning och tillbehör har du fixat en god middag för hela familjen.

Hacka en lök och en vitlök låt de fräsa i lite olivolja. När de mjuknat utan att ha tagit färg häller du i en burk tomater. Fyll burken med vatten och häll i det också. Tillsätt en buljongtärning eller flytande fond. Hönsbuljong ger mycket god smak, men föredrar du grönsaksbuljong går det också bra. Krydda med salt och peppar och tillsätt en matsked tomatpuré. Lägg gärna i ett lagerblad att koka med och en bit citronskal.

Låt soppan småkoka i cirka tio minuter, under tiden dukar du och tar fram och förbereder eventuella tillbehör. Vill du ha pasta i soppan kokar du den separat.
Smaka av efter kokningen och krydda mer om det behövs. Någon skvätt balsamvinäger för lite sötma?

Fiska upp lagerblad och citronskal och mixa soppan slät. Här kan en skvätt grädde tillsättas för en mindre syrlig smak. Ha i örtkryddor, torkade eller färska. Annat som är gott i soppan är: mozzarella i bitar, pesto, parmesan. Eller lite pasta, poppis bland knoddsen.

Bönsoppa 3-4 portioner

Här är det 2 burkar med små vita bönor som krävs. Till exempel Zetas cannellinibönor. Skölj bönorna i kallt vatten.  Koka upp 4 dl vatten i en kastrull och lägg i buljongtärning. Ta en hackad lök och en hackad vitlök och fräs i olja i annan kastrull tills löken är mjuk. Sen ner med bönorna i kastrullen med lökhacket. Fyll på med ungefär hälften av buljongen. Koka i tio minuter. Mixa. Späd med resten av buljongen tills du får den konsistens du gillar. Den ska ha en krämig konsistens. Krydda med salt och peppar och någon örtkrydda, kanske timjan eller oregano?

Servera med lite extra olivolja i soppan. Bjud på rostat bröd och valfria pålägg. Vill du piffa soppan, hacka lite persilja eller annat kryddgrönt eller tunt strimlad purjolök. Ger snygg färg och smak.

Broccoli och spenat-soppa- 3-4 portioner

Broccoli och spenat krävs för denna soppa och det går väldigt bra med de frysta varianterna.  Fräs lite hackad lök i olja först och ta sen ungefär två nävar av varje grönsak och lägg i kastrullen. Fyll på med vatten. En halv liter räcker nog. Höns- eller grönsaksbuljong efter smak och tycke. Koka tills grönsakerna är varma och mjuka, cirka 10 minuter. Ta från spisen och mixa till en vacker grön soppa. Smaka av med salt och peppar. Runda av med grädde om du gillar det.

Servera med ägghalvor eller riven parmesan. Bröd i skivor eller stekta krutonger till.

Smaklig måltid. Soppmiddagar kräver ofta efterrätt. Kanske finns det lite glass i frysen om du inte känner för att steka några pannkakor?

Och när du njuter din soppa, njut lite extra av tanken på att en tomatsoppa ute på lunchrestaurang kostar cirka 80 kronor! Du tjänar alltså pengar medan du slevar i dig din hemgjorda.

Jenny Andersson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill