Unga och äldre positiva till att jobba längre

Åtta av tio unga vill fortsätta jobba efter 65 år.

HR | Karriär | ARTIKEL | MARS 2012

Statsminister Fredrik Reinfeldts utspel om att svenskarna borde arbeta längre upp åldrarna fick stark kritik från flera håll. En färsk undersökning som har genomförts på uppdrag av Uniflex Bemanning visar dock att många unga och äldre är positiva till att fortsätta jobba efter 65 års ålder.

Hela åtta av tio i åldrarna 16-25 år är positiva till att fortsätta arbeta efter 65 års ålder. Det visar en ny undersökning som genomförts bland 1300 personer i åldrarna 16-65 år.
Malin Norbäck är personalchef på Uniflex Bemanning som har beställt undersökningen.

Hon tror att det finns flera olika förklaringar till att dagens unga vill förlänga sitt arbetsliv.

- De som är unga idag är hungriga och har inte hunnit bli mätta på att arbeta, och känner därför en mer positiv känsla när de tänker på att arbeta efter pensionen än de som har hunnit arbeta ett tag, säger hon, och fortsätter:

- En annan orsak skulle kunna vara att unga kommer in senare på arbetsmarknaden på grund av den höga arbetslösheten och helt enkelt kommer behöva arbeta längre för att få en bra pension.

Sociala och ekonomiska skäl

Även bland de äldre som snart ska gå i pension är det många som vill fortsätta arbeta efter pensionsåldern. Drygt sju av tio i åldrarna 56-65 år ser positivt på en sådan möjlighet. Orsakerna kan delvis vara sociala, menar Malin Norbäck.

- Man vill behålla den sociala samvaro som ett arbete innebär, att träffa människor, ha arbetskamrater och att befinna sig i ett betydelsefullt sammanhang, säger Uniflex personalchef. Men det finns även andra förklaringar.

- En annan orsak är förmodligen ekonomisk, man vill dryga ut sin pension med extra pengar. Vi lever längre och är friskare högre upp i åldrarna nu för tiden och många har mer ork och kraft kvar vid 65, säger Malin Norbäck.

Eftertraktad kompetens

Hon berättar att även Uniflex Bemanning har märkt av att allt fler äldre vill fortsätta jobba efter 65. Andelen anställda som har passerat den åldern har ökat varje år sedan bemanningsföretaget startade 2002.

- Dessa personer har ofta en eftertraktad kompetens och erfarenhet som gör det lätt för oss att hyra ut dem till våra kunder. I samråd kan vi komma överens om ungefär hur mycket och när personen vill och kan arbeta, och detta kan förstås anpassas och varieras över tid, förklarar Malin Norbäck.

Mellangruppen mer negativ

Mest negativa till att fortsätta arbeta efter 65 är åldersgruppen 36-45 år, alltså personer som befinner sig mitt i arbetslivet. Bland dem kan endast 6 av 10 tänka sig att förlänga sitt arbetsliv.

Förutom ålder finns det även andra faktorer som påverkar hur pass positiva människor är till att jobba längre - exempelvis kön och arbetsförhållanden.

- Män tenderar att vara mer positiva till att arbeta efter 65 än kvinnor. Människor med möjlighet att arbeta flexibelt, det vill säga att kunna styra över exempelvis kvantitet och tider, är också mer positiva till att arbeta vidare, säger Malin Norbäck.

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill