Vad som utmärker framgångsrika entreprenörer

Hög ambitionsnivå, energi och långsiktighet viktiga faktorer för entreprenörskapet, enligt Niclas Carlsson, VD för Founders Alliance.

Motivera | ARTIKEL | AUG 2011

Många startar företag med önskan om att det ska bli riktigt framgångsrikt, men bara några få som är riktigt motiverade, når toppen. Niclas Carlsson är grundare och VD för Founders Alliance som är ett affärsnätverk för Sveriges främsta entreprenörer. För att vara med i nätverket ska man ha grundat ett bolag som omsätter minst 5 miljoner kronor med lönsamhet.

Vad är det då som skiljer en riktigt framgångsrik entreprenör från en "vanlig" som har ett företag som bara "går runt" men inte riktigt kan motivera sig att nå ännu högre?

1. De har hög energinivå

Det första draget som enligt Niclas Carlsson förenar de entreprenörer som lyckas att de alla har en mycket hög energinivå. Denna energi gör att de har hög ”egen motor” och motivationskraft vilket också påverkar andra i sin omgivning. Eftersom de också ger energi till andra blir dessa också attraherade och vill vara i entreprenörens närhet. Energin gör också att de har en mycket högre ambitionsnivå än genomsnittet företagare. ”Vill man ingenting blir det ingenting, vill man mycket så blir det mycket säger Niclas med eftertryck.

2. De har en vilja att göra gott

En annat förhållningssätt som han upptäckt förenar framgångsrika entreprenörer är att de ofta är väldigt rakryggade med en inre vilja av att göra gott och rätt för sig. Företagare med ärlighet i fokus vill inte lura människor utan tvärtom att skapa långsiktiga win-win relationer.

3. De är uthålliga

Något annat som också utmärker de företagare som når längst är att de är mer uthålliga i sitt företagsbyggande än andra. De är beredda på att det kan ta 25 år av ens liv och hårt arbete att bygga upp ett stabilt och lönsamt bolag. Deras långsiktighet gör att de blir pålitliga samarbetspartner för kunder, leverantörer och anställda vilket blir motsatsen till de företagare som enbart är där för ”quick fix” lösningar.

4. De är kundfokuserade

Ytterligare en aspekt av detta blir att de uthålliga företagarna också är oerhört kundfokuserade i sitt sätt att driva sin verksamhet. De har kunden i fokus hellre än att fokusera på att ta in pengar från riskkapitalister.

Sammanfattningsvis ser vi alltså, enligt Niclas Carlsson, att de entreprenörer som har störst möjligheter att bygga en hög omsättning med lönsamhet har hög energi och ambitionsnivå, är rakryggade, uthålliga och långsiktiga samt kundfokuserade.

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill