Vad vill Stefan Löfven med Sverige?

Christer Isaksson: "Å ena sidan kan Stefan Löfven beskrivas som en politiker med mycket stark förankring i sitt parti. Å andra sidan antyder en rad svar att han lutar åt vänster".

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2013

Det är inte så himla långt till nästa val och det börjar snart bli dags att syna partiledarna i sömmarna. På regeringssidan känner vi de flesta rätt väl, även om Annie Lööf är tämligen färsk. Det stora oppositionspartiet Socialdemokraterna har också en ny ledare. Stefan Löfvens politiska agenda är tämligen okänd eftersom han inte behövde skylta med den i detalj under tiden som ordförande i IF Metall. Var hör han hemma i till exempel välfärdsfrågor och ekonomiska frågor? Vad tycker han om skolan? Vad säger han om kultur och medier? Är Stefan Löfven höger eller vänster inom sitt parti?

Det antas rätt allmänt att han står till höger inom Socialdemokraterna. Bakgrunden i IF Metall placerar honom ofta där. Hans återkommande uttalanden från den tiden ger en bild av en person som i första hand tänker på Sverige, Sveriges konkurrenskraft, jobbarna och jobben. Det väcker sympatier bland väljarna, även om en sådan inriktning brukar definieras som höger inom partiet. Från tiden som ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott är det känt att Stefan Lövfen liksom sin företrädare Göran Johnsson valde att tala näringspolitik och särskilt lägga sig i frågor som rörde jobben. Det var nog mer en tydlig strategi för att få andra ledamöter att lyssna än en betoning av en politisk agenda.

Är det rätt att Stefan Löfven står till höger i sitt parti?

Jag har nog själv placerat honom till höger då och då i olika diskussioner. Men när jag skrev boken Den nya vänstern (Ekerlids 2010) placerade jag Stefan Löfven till vänster om en tänkt mittlinje inom Socialdemokraterna. Positionen byggde på en gammal sanning om honom, som jag erinrar mig när jag läser Åke Ortmarks bok Makten och Lögnen (Albert Bonniers Förlag 2013). För övrigt en lysande skildring och historia om journalistik, TV och sökandet efter sanningen. En av de bästa biografier jag läst på många år. (Här är dock en upplysning på plats: Jag är part i målet eftersom jag själv figurerar i boken efter närmare tio års samarbete med författaren).

Åke Ortmark beskriver sitt möte med Stefan Löfven i TV8:s studio och programmet O som i Ortmark 2005.  Framför allt skriver han om resultatet av Stefan Löfvens svar på den politiska enkät som ingick i programmet. Det handlade om 25 frågor som varje intervjupersoner tog ställning till. Resultatet blev en politisk profil. 

Inte nog med att jag satt vid sidan om Åke Ortmark under en del av intervjun med Stefan Löfven, jag hade dessutom konstruerat frågeformuläret tillsammans med statsvetarna Tommy Möller och Stig-Björn Ljunggren. De 25 frågorna hade redan då utvecklats till en politisk nätkompass som kom att användas flitigt i valen 2006 och 2010. Även 2014 kommer Valkompassen att användas av ett stort antal medier, förhoppningsvis också Motivation.se. 

Stefan Löfvens svar var anmärkningsvärda på flera sätt. Dels instämde han till 89 procent med Socialdemokraterna. Denna höga siffra är ovanlig. Också tungt profilerade partigängare brukar inte nå högre än till 75 procent. Hans näst bästa parti var inte oväntat Vänsterpartiet och det tredje bästa partiet Miljöpartiet. Centerpartiet kom på fjärde plats med 58 procent, medan Moderaterna hamnade i botten med 28 procent. Detta var, som alla förstår, före Moderaternas stora revolution och innan Fredrik Reinfeldt hade gjort om sitt parti.

Å ena sidan kan Stefan Löfven beskrivas som en politiker med mycket stark förankring i sitt parti.

Å andra sidan antyder en rad svar att han lutar åt vänster. Han sa 2005 att han var emot påståendet att Sverige behöver fler friskolor, att det är viktigt att sänka skatterna och att skolor, daghem och sjukhus ska kunna drivas som privata aktiebolag.

Han betonade att han var starkt emot att köp av hushållsnära tjänster bör underlättas exempelvis genom avdrag i deklarationen (RUT-avdrag), att enskilda ska få större ansvar för sin egen trygghet och välfärd och att det bör vara större ekonomisk skillnad mellan att arbeta och att leva på bidrag.

Samtidigt sa han att han sympatiserade med påståendet att det är viktigt att fortsätta bygga ut den offentligt finansierade välfärden och att det är viktigt att med skatter och bidrag utjämna de ekonomiska skillnaderna mellan människor i Sverige.

Det är åtta år sedan Åke Ortmarks intervju med Stefan Löfven och det känns som att partiledaren har förflyttat sig en aning på den politiska skalan sedan dess. Samtidigt är det lätt att hålla med Åke Ortmark: När Stefan Löfven själv får svara på ett antal politiska frågor beskriver han sig som en väl förankrad vänsterpolitiker.

Nu har Stefan Löfven ännu inte startat någon offensiv inför valet 2014. Istället för att låta oss höra och bedöma hans åsikter och synpunkter har han valt tystnad. Till detta kommer problemet att han saknar riksdagsplats och därmed en naturlig position för att berätta för oss vad han tycker och tänker.

Kanske att han förlitar sig på en rivstart och snabb spurt inför 2014.

Men hinner i så fall väljarna vänja sig vid tanken att Stefan Löfven ska styra Sveriges regering?

Det är hög tid att börja prata. Vad tycker Stefan Löfven? Vad vill han med Sverige?

Christer Isaksson

Krönikör

 • Följ skribent

Christer Isaksson är journalist och författare med politik, politiskt ledarskap, utbildning och samhällsutveckling som specialitet. Han har medverkat i de flesta större medier som medarbetare eller med återkommande analyser och kommentarer. Christer har skrivit ett 15-tal böcker och medverkat i lika många som redaktör och skribent. 2010 kom boken Den nya vänstern och våren 2011 var han redaktör för boken Kommunaliseringen av skolan. 2012 kom hans bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kontakt: christer.isaksson@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Christer Isaksson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill