Valet 2014 handlar om Socialdemokraternas framtid

Christer Isaksson: "Vi lever i en partipolitiskt splittrad vardag, vilket tvingar fram hänsyn och bredare kompromisser."

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2014

Socialdemokraterna går mot sin viktigaste valrörelse någonsin. Valet i september handlar inte bara om nästa mandatperiod. Det handlar lika mycket om framtiden. Det handlar om att vinna eller försvinna för Socialdemokraterna. Vilken roll ska Sveriges största parti ha i svensk politik?


1914, för exakt hundra år sedan, nådde Socialdemokraterna 30,1 procent i valet till riksdagens andra kammare. Därefter dominerade partiet det mesta av 1900-talet. Men den tiden är för länge sedan förbi. 45-procentpartier finns inte längre.

För Socialdemokraterna handlar valet 2014 om att nå över resultatet från 1914. Det blir inte enkelt. Sverige är inte längre delat i två: Socialdemokraterna och övriga partier. Den socialdemokratiska hegemonin är bruten och partiet reducerat. Vi lever i en partipolitiskt splittrad vardag, vilket tvingar fram hänsyn och bredare kompromisser. Om Feministiskt initiativ håller ända in i mål har vi snart fyra partier till vänster liksom till höger plus Sverigedemokraterna.

Sverige har förändrats.

I Socialdemokraternas grannskap, vänstern i svensk politik, är väljarna numera lättrörliga och föränderliga. Det kallas vänstervind, men handlar än så länge om att partierna på vänster planhalva byter väljare med varandra. Det sker så här långt med Socialdemokraterna som de stora förlorarna.

Det finns många förklaringar till Socialdemokraternas kraftiga tillbakagång – Sveriges utveckling, människors förändrade vanor och levnadssätt, ny syn på politik, minskat förtroende för politiska auktoriteter osv. Hit måste också Socialdemokraternas politiska försummelser räknas. Under senaste decenniet har partiet sett avgörande framtidsfrågor fladdra förbi. Låt mig nämna några:

- Trots miljöns och inte minst klimathotets ställning som framtidsfråga, ofta särskilt betonad på vänstersidan och bland unga, har en förtroendefull S-politik uteblivit. Det förklarar Socialdemokraternas svaghet och Miljöpartiets ökade betydelse som modernt parti.

- Det samma gäller jämställdheten. Att Socialdemokraterna inte tagit frågan på allvar har öppnat för Feministiskt initiativ och ökat Miljöpartiets och Vänsterpartiets status.

- Resonemanget gäller också jämlikheten. Att lita till gamla meriter och strukturer i ett snabbt föränderligt samhälle räcker lika lite som att försöka klä allianspolitik i S-skrud.

En bra miljö, klimatfrågan, jämställdhet och jämlikhet är enligt de flesta väljare 2014 grundläggande frågor för ett litet land som vill nå framgång i en stor och öppen värld. Inte konstigt att väljarna undrar vad de ska med ett stort parti till, om partiet sätter frågor som dessa inom parentes. För de flesta är dessa frågor dessutom betydligt bredare än att de kan definieras som vänster, de är till och med så problematiska att de kräver samarbete.

Efter de senaste tio årens tapp i opinionen är valrörelsen och valet 2014 oerhört viktigt för Socialdemokraterna. Det finns tendenser till att partiet försöker bli en angelägenhet för fler svenskar i en ny roll: Mindre av överhetens tal till folket, mer lyssnande och erkännande inför andra, mer samverkan och samarbete. Tiden kräver helt enkelt en ny roll av Socialdemokraterna.

Scenariot kan hålla och det är ingen vågad gissning att Socialdemokraterna kan bilda regering i höst med en eller två samarbetspartners. Jag är ändå inte övertygad om att det blir räddningen och att vi 2018 blivit klokare på frågan: Vad ska vi ha Socialdemokraterna till?

Men jag är säker på att valet 2018 blir livsviktigt för Socialdemokraterna. Då avgör vi definitivt om Socialdemokraterna ska få fortsätta som vårt ledande parti eller om partiet har gjort sitt och bör bytas ut i den rollen. Då vet vi om tiden jagat i fatt gamlingen eller om anpassningen till samtiden blev lyckad.   

Och om Socialdemokraterna inte vinner valet i höst?

Det skulle innebära en enorm chock för hela rörelsen. För första gången sedan demokratins genombrott skulle partiet tvingas åt sidan en tredje gång i rad. Utanför regeringen och maktens innersta i hela tolv år, i tre mandatperioder! Det skulle inte sänka partiet, men väl skada det för alltid. Med politisk utvisning följer interna strider, ledarskiften, negativa valanalyser, flyende medlemmar, färre aktivister, färre begåvningar ... Ni hör själva. Värst av allt: Generationer av unga nya väljare skulle missa möjligheten att se och lära känna Socialdemokraterna. Därmed missas möjligheten att bygga för framtiden.

Valet 2014 är viktigt för alla. Men viktigast för Socialdemorkaterna. 

Christer Isaksson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill