Värdeorden höjde motivationen

Moment Projektkonsult rankas som en av Sveriges bästa arbetsplatser: "Motivation och engagemang extra viktigt i konsultbranschen."

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | MARS 2014

Efter en målmedveten satsning på motivation och medarbetarengagemang har Moment Projektkonsult lyckats ta sig in på Great Place to Works lista över Sverige bästa arbetsplatser. Vd Erik Sjöberg berättar att satsningen började 2009 när företaget ville bli mer värderingsstyrt och icke-hierarkiskt. "En av de viktigaste orsakerna till framgången är att vi tar alla strategiska beslut tillsammans", säger han till Motivation.se.

Moment Projektkonsult är ett företag med 23 anställda som jobbar med projekt som arbetsform. De hjälper andra företag att driva och utveckla projekt och att bli mer framgångsrika i sin projektledning.
I deras bransch är det extra viktigt att ha motiverade och inspirerade medarbetare, säger vd Erik Sjöberg.

- Alla vill ju vara bra på att motivera sina medarbetare. Men för konsultföretag tror jag att det är ännu viktigare. Våra medarbetare är ofta ute på uppdrag hos våra kunder, och då måste de vara motiverade så att de i sin tur kan motivera kunderna i det aktuella arbetet. Vi försöker skapa en stark samhörighet bland medarbetarna så att de kan inspirera och stötta varandra, förklarar han.

Höjde ambitionerna

Företagets satsning på att skapa motivation och engagemang på arbetsplatsen har gett resultat. Moment Projektkonsult har i år utsetts till en av Sveriges 15 bästa arbetsplatser i kategorin små bolag. Bakom utmärkelsen står organisationen Great Place to Work, som varje år gör en rankinglista över de bästa svenska arbetsplatserna. Listan är baserad på enkäter som medarbetarna själva har fått fylla i samt företagets egen beskrivning av arbetsplatskulturen.

Den fina placeringen är därmed ett kvitto på att Moment har lyckats med sin satsning på att öka motivationen och engagemanget bland medarbetarna.

Erik Sjöberg, Moment

Erik Sjöberg, Moment

- 2009 bestämde vi oss för att skruva upp ambitionerna. Vi ställde oss en del frågor om vart vi var på väg, och bestämde oss för att vi ville bli mer värderingsstyrda. Idag har vi fyra värdeord som ligger till grund för hela vårt sätt att arbeta: Mod, Balans, Inspiration och Skicklighet, säger Erik Sjöberg, och fortsätter:

- Vi bestämde att vi verkligen ville styras av våra värderingar, på en övergripande nivå. Många företag har olika värdeord men påverkas inte av det i praktiken. Men hos oss är de väldigt levande, vi styrs verkligen av våra värderingar.

Tävlingsinriktad kultur

Moments vd tror att det är arbetet med värderingarna som ligger till grund för företagets fina placering på Great Place to Works lista. Det bekräftas också av de svar som medarbetarna har skrivit i den fria delen av enkäten.

- Det var en formulering som fastnade: "På Moment har vi en professionell och tävlingsinriktad kultur i kombination med en stor mänsklighet". En annan medarbetare skrev: "Samma fråga som jag ställer till chefen kan jag lika gärna ställa till någon av mina medarbetare". Hos oss finns en stark vision, stor mänsklighet och bra balans, säger Erik Sjöberg.

Företaget försöker också vara så icke-hierarkiskt som möjligt, förklarar han.

- En av de viktigaste orsakerna till vår framgång är att vi tar alla viktiga strategiska beslut tillsammans. Vi har precis tagit fram en ny rekryteringstjänst tillsammans, bara för att nämna ett exempel. Projektnäring, ett icke vinstdrivande nätverk för kompetensutveckling, är en annan sådan grej som alla har varit med och skapat. Alla våra medarbetare är företagsbyggare, säger Moments vd.

Det är framför allt i samband med de gemensamma, halvdagslånga träffarna varannan onsdag som kreativiteten flödar och ny inspiration föds, berättar han.

Involvera medarbetarna

Förhoppningen är att medarbetarnas motivation och engagemang även ska "smitta av sig" på kundföretagen. Det är extra viktigt när man jobbar med projektledning, säger Erik Sjöberg.

- På 80-talet sade man att struktur och planering var det viktigaste inom projektledning. Därefter började man tala om ledarskapet som den viktigaste faktorn. Nu talar man framför allt om kommunikation och inspiration. För att kunna bygga starka projektgrupper behöver man ett starkt engagemang. Det är därför inspiration är ett av våra värdeord, förklarar han, och fortsätter:

- Det viktigaste för att maximera motivationen, på ett helt företag eller inom ett enskilt projekt, är att helt enkelt ha den frågan på dagordningen. Sätt igång en diskussion och fråga medarbetarna vad som kan få dem att känna sig stolta över en arbetsplats. Om ledningen involverar personalen, kontinuerligt och uthålligt, så kommer ni att lyckas, säger Erik Sjöberg.

I år placerade sig Moment på plats fem i kategorin små bolag. Här är hela listan!
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill