Viktigt att bidra till samhällsnyttan

Sermed Majid, vd för Tandcentralen, är Årets Unga VD 2018.

Hälsa | Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | DEC 2018

Sermed Majid, Årets Unga VD 2018.

Sermed Majid, Årets Unga VD 2018.

Sermed Majid var 22 år när han bestämde sig för att starta en tandläkarmottagning i det socialt utsatta området Husby. Han gjorde det för att Folktandvården hade gett upp och lagt ner sin verksamhet på orten. Då uppstod ett tomrum som Sermed insåg att någon måste fylla – och för honom är det självklart att man inte bara ska arbeta för sin egen vinning, utan också bidra till samhällsnyttan. Tandcentralen är idag en blomstrande klinik som får allt fler att gå till tandläkaren, och dessutom jobbar hårt för ett mer jämlikt samhälle. Därför har Sermed Majid utsetts till Årets Unga VD 2018.

Sermed Majid har jobbat hårt i flera år för att bygga upp Tandcentralen i Husby, som är ett familjeföretag där hans syster Dina Majid är klinikchef. Verksamheten har varit en stor framgång, och nu har Sermed alltså utsetts till Årets Unga VD 2018.

– Det känns superbra. Det är ett kvitto på att jag är på rätt spår, och på att även mina medarbetare dagligen gör ett fantastiskt arbete. Det är också en möjlighet att utvecklas, eftersom det ger mig ett större nätverk av ledare att inspireras av, säger Sermed Majid. 

När Folktandvården lade ner sin verksamhet i Husby valde den då 22-åriga Sermed att köpa och totalrenovera den övergivna lokalen och öppna sin egen privata klinik. Det var en enorm utmaning, men Sermed hade en stark drivkraft; han ville starta en verksamhet som gör verklig skillnad i samhället.

– När Folktandvården lade ner så uppstod det ett tomrum på ett ställe där tandvården behövs som allra mest. Jag hade kunnat starta en klinik inne i stan, men då gör man inte skillnad på samma sätt. Jag såg att det fanns ett behov, och för mig är det väldigt viktigt att man bidrar till samhällsnyttan. Därför kändes det som att jag skulle bidra mest om jag startade kliniken i Husby, för invånarna här behöver tandvård, säger Sermed Majid.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Stora utmaningar för Tandcentralen

Sermed lyckades bygga upp en modern och mycket välfungerande tandvårdsklinik, men vägen dit har varit allt annat än enkel. Husby är ett socialt väldigt utsatt område med många låginkomsttagare och arbetslösa. Det beskrivs ofta som en förort där samhället har misslyckats med integrationen. Utmaningarna har varit stora, berättar Sermed.


– När vi startade så var det många utmaningar som vi var beredda på, och många som vi inte var beredda på. Vi har haft dagliga utmaningar med att få patienterna att förstå hur tandvården fungerar, hur det går till och vilka villkor som gäller, säger han, och fortsätter:

– En annan utmaning har varit att få tandläkare att inte döma ut området innan de börjar arbeta här. Vi vill få det positiva att komma fram, och se till att medarbetare som är nya här upptäcker fördelarna med området. Men ofta är det så att de kanske går ner och köper kryddor i den lokala kryddbutiken och upptäcker att Husby faktiskt är ganska trevligt.

Ytterligare ett hinder har varit att Folktandvården inte tyckte om att Tandcentralen öppnade i Husby, säger Sermed.

– Vi uppfattades som ett hot av Folktandvården, de motarbetade oss. De anser att vi tar patienter från dem, och de irriterar sig på att folk väljer att gå till en bättre klinik än vad de själva kan erbjuda några tunnelbanestationer bort.

Men Sermed och Tandcentralen fortsätter att kämpa i sin övertygelse att människor har rätt till en tandvård som finns nära och dessutom håller hög kvalitet.

– Närhetsprincipen är väldigt viktig. Vård ska finnas där den behövs, inte läggas ner så att man måste åka någon annanstans för att få den vård man behöver, säger han.

Tandvård en jämlikhetsfråga

Tandhygienen har länge setts som ett mått på jämlikheten i samhället. I Husby, som är ett socioekonomiskt utsatt område, finns stora utmaningar när det gäller människors tandhälsa. Många människor i området har av olika skäl inte skött sin tandhygien i livet, och vårdbehovet är därför mycket stort.


– Det är viktigt för oss att inte peka finger, utan visa förståelse. Vi kan inte hålla på och gapa över att patienten inte har använt tandtråd eller skött sin tandhygien ordentligt, och därför har ett väldigt stort vårdbehov och kanske behöver opereras. Det kan handla om en person som har flytt över minfält eller förlorat en arm i kriget, och de har haft annat att tänka på än tandvård. Många här har haft ett tufft liv, och det är viktigt att vi förstår människan bakom tandhälsan, säger Sermed Majid.

Tandcentralen bidrar för att lösa det här problemet, dels genom sin blotta närvaro i området, dels genom olika projekt som främst handlar om att sprida information. Många människor i Husby vet inte vilken rätt till vård de har, och saknar också ibland kunskap om tandhälsans betydelse.

– Människor i det här området prioriterar inte tandvård, och det är en stor utmaning. Men så fort vi får dem i stolen så börjar de bry sig mer om sin tandhygien, så det viktiga är att få dem dit. Sedan får de också olika hjälpmedel för att kunna behålla en god tandhälsa, säger han, och fortsätter: 

– Jag anser att tandvård ska vara tillgängligt för alla, oavsett postnummer. Vi gör mycket som vi inte får betalt för. Många i Husby förstår inte tandvårdsbidraget från Försäkringskassan, så de går inte till tandläkaren för att de tänker att det är för dyrt. Vi bidrar genom att informera och sprida kunskap. Det kostar, men jag tycker att det skapar ett annat mervärde.

Gott entreprenörskap genom projekt gör skillnad

Tandcentralen lägger ett särskilt stort fokus på att få barn och unga att gå till tandläkaren. Inom projektet Låt Mitt Barn Le

https://tandcentralen.se/behandlingar/barntandvard/

jobbar företaget med att nå ut med riktad information till förskolor, skolor och föräldrar.


– Vi vill till exempel få barn att sluta äta så mycket godis, och få föräldrar att sluta lägga socker i sina barns välling. Vi vill skapa en förståelse för att tänderna är en viktig del av en människas hälsa. Den mesta informationen är riktad till föräldrarna, för det är så man får störst effekt, säger Sermed Majid.

Tandcentralen är ett tydligt exempel på hur gott entreprenörskap kan bidra väldigt starkt till att stärka integrationen, och över lag skapa ett gott samhälle. I områden som Husby är det särskilt viktigt att det finns goda krafter som ger hopp om en bättre framtid.

– Entreprenörskap handlar om att få människor engagerade, och att leda människor i gemenskap. Det samhället kan göra för att främja det är att ge människor redskap för att kunna utvecklas och växa, säger Tandcentralens vd.

Entreprenörer skapar också arbetstillfällen, vilket är helt avgörande för integrationen. Men även där finns det stora utmaningar och hinder att ta sig över, inte minst när det gäller jämställdheten. I Husby är många kvinnor isolerade i hemmen, trots att de själva ofta vill förvärvsarbeta.

– Vi har bland annat startat ett projekt som handlar om att man ska tillåta kvinnor i det här området att utbilda sig. Vi jobbar starkt för att få igång det, och riktar oss till kvinnor som vill arbeta, för det finns behov av arbetskraft i tandvården, säger Sermed Majid.

"Alla kan inte vara anfallare, man behöver målvakt och backar och mittfältare också. Man ska låta människor göra det de är bäst på."

– Sermed Majid

Blir Superman – med familjens hjälp

Sermed har som synes ett starkt samhällsengagemang. Men för att lyckas driva en verksamhet som Tancentralen med så stor framgång krävs också ett gott ledarskap och ett rejält mått av mod och beslutsamhet. Han har en stor passion för utveckling, och tålamod nog att börja om från början om en satsning slår fel. Därtill har Sermed också en tydlig idé om hur man bildar ett framgångsrikt team.


– Jag tror på att skapa gemenskap. Teamwork är väldigt viktigt, både för att verksamheten ska gå framåt och för att medarbetarna ska trivas. Jag tror att en ledare måste förmedla en tydlig vision, så att man som team kan jobba mot målet. Då kan olika individer bidra på sitt bästa sätt, säger han, och drar en parallell till fotbollsvärlden: 

– Alla kan inte vara anfallare, man behöver målvakt och backar och mittfältare också. Så man ska låta människor göra det de är bäst på. Jag förväntar mig inte orimliga saker av våra medarbetare, utan jag ser vilka kunskaper och erfarenheter de har, sedan placerar jag dem på rätt position i laget. Då kommer man till jobbet glad, om man får göra det man är bra på.

Sermed har också stark uppbackning i sitt arbete; Tandcentralen är ett familjeföretag där hans syster Dina Majid är klinikchef. Att den egna familjen är så involverad i verksamheten har varit en stor fördel genom åren, berättar han. Det är förstås väldigt speciellt att ha sin syster som nära medarbetare – men speciellt på ett positivt sätt.

– På jobbet är hon klinikchef och jag VD. Utanför jobbet är hon storasyster och jag lillebror. Men det är klart att vi också tar med oss jobbet hem och pratar mycket om det även på fritiden. Vi är ett familjeföretag och vi stöttar varandra väldigt mycket och har ofta förståelse för varandras ledarstil. Men det är klart, det kan hända att jag får en utskällning av morsan för att jag har glömt syrrans matlåda, och då får jag åka tillbaka och hämta den, säger Sermed och skrattar.

Det är en stor och utmanande resa som han har gjort med Tandcentralen, och under den resan har familjen varit ovärderlig.

– När man jobbar tillsammans med sin familj så blir man stöttad på ett helt annat sätt än man skulle bli annars. Familjen ser vad jag vill åstadkomma och är väldigt delaktig i det. När man har det stödet så känner man sig som Superman, man blir stark och känner sig väldigt trygg i det man gör, säger Sermed Majid.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill