"Viktigt att utmana medarbetarna"

Karin Persson och Ann Blom från Lerum Kommun delar på utmärkelsen Årets Offentliga Chef 2014.

Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2014

Årets Offentliga Chef är en utmärkelse som varje år delas ut till ledare inom offentlig sektor som motiverar och utvecklar sina medarbetare. I år har priset tillfallit Ann Blom och Karin Persson, verksamhetschefer i Sektor Lärande i Lerum Kommun. "Man måste våga utmana medarbetarna och skapa förutsättningar för förbättringsarbete", säger Karin Persson till Motivation.se.

Årets Offentliga Chef är ett pris som delas ut av tidningen Offentliga Affärer och konferensen Offentlig Chef. Utmärkelsen ska gå till ledare inom offentlig sektor som får andra chefer att utvecklas och växa. I år är det två chefer som får dela på priset: Karin Persson och Ann Blom, båda verksamhetschefer i Sektor Lärande i Lerum Kommun.

Unknown photo imported from Drupal
- Vi är väldigt tacksamma för att någon uppskattar vårt arbete och tycker att det är viktigt. Vi har fokuserat på att sätta de viktigaste frågorna under lupp, och det här känns som ett kvitto på att det arbetet har fallit väl ut, säger Karin Persson, som får tala för båda vinnarna då hennes kollega är på tjänsteresa.

Ledarskap från ord till handling

Karin Persson och Ann Blom är chefer över rektorernas och förskolechefernas arbete i Lerum Kommun. I motiveringen till utmärkelsen skriver juryn bland annat att de två vinnarna "leder med stort engagemang chefer i deras utveckling, detta genom att hitta strukturer och former som får dem att känna att deras arbetsuppgifter är viktiga."

- Vi fokuserar dels på pedagogiskt ledarskap, dels på systematiskt kvalitetsarbete. Vi träffar rektorerna och förskolecheferna i olika typer av forum och diskuterar ledarskapsfrågor, bland annat genom att titta på vetenskapliga förhållningssätt och ny forskning kring pedagogik och ledarskap, säger Karin Persson.
Just nu bedriver de också ett aktionsforskningsprojekt tillsammans med medarbetarna, berättar hon.

- Det innebär att vi sätter upp mål och vidtar olika aktioner för att se vilka handlingar som får effekt. Rektorerna och förskolecheferna dokumenterar sitt arbete och reflekterar kring sina handlingar. Det är ett sätt att komma vidare från att prata till att göra.

Nära verksamheten

De lägger också stor vikt vid att arbeta nära verksamheten. När Motivation.se ringer upp når vi Karin Persson i en småbullrig miljö - hon har förlagt dagens arbete till skolan.

- Ja, vi har kontoret ute hos våra enheter en dag i veckan för att kunna följa rektorer och förskolechefer i det vardagliga arbetet. Då är vi där hela dagen. Jag och Ann Blom har tillsammans ansvar för 17 enheter, så vi hinner kanske inte besöka varje verksamhet så där jätteofta. Men vi försöker att vara så tillgängliga som möjligt, säger Karin Persson.

Unknown photo imported from Drupal
Just närheten till verksamheten och förmågan att utveckla rektorerna och förskolecheferna är styrkan i hennes och Ann Bloms ledarskap. Juryn för Årets Offentliga Chef 2014 talar om "förtroende och ett utmanande ledarskap" som "ger cheferna mot att våga utvecklas".

- Jag tror att vi känner verksamheten ganska väl, vi arbetar nära medarbetarna och kan ta deras perspektiv. Samtidigt är det viktigt att vara tydlig och att utmana för att skapa förutsättningar för förbättringsarbete. På samma sätt vill vi ju att rektorerna utmanar pedagogerna, säger Karin Persson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill