Visst ska man vara glad, men...

Positivt tänkande är inte alltid det vi behöver, menar författare som är kritiska mot självhjälpsindustrins obotliga optimism.

Ledarskap | Coacha | ARTIKEL | SEP 2013

Dina tankar styr ditt liv - tänk positivt! Den uppmaningen har livscoacher spridit världen över i flera decennier. Men tänk om det inte är så enkelt? Tänk om de rent av har fel - och allt i själva verket blir värre av positivt tänkande?

Den enorma våg av positivt tänkande som har svept in över västvärlden de senaste decennierna är på väg att förlora sin kraft och styrka. Istället har allt fler psykologer, coacher, författare och journalister börjat ifrågasätta den populära självhjälpsteorin.

Idén om positivt tänkande går kortfattat ut på att en människas tankar styr hennes tillvaro. Om du lär dig att hela tiden tänka positivt om dig själv och din omgivning kommer du tids nog att kunna få det liv du alltid har drömt om - de positiva tankarna blir självuppfyllande profetior.

Osund optimism

Men på senare år har teorin alltså stött på allt hårdare kritik. Författaren Barbara Ehrenreich har formulerat mycket av den kritiken i boken Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. Ehrenreich började granska självhjälpsindustrin i samband med att hon fick diagnosen bröstcancer - och tröttnade på alla "goda råd" som gick ut på att hon skulle tänka positivt och gilla läget. Hon hävdar att den överdrivna optimismen och tron på positivt tänkande rent av är en viktigt delförklaring till finanskrisen

En annan författare som har varit inne på samma tema är Guardian-journalisten Oliver Burkeman som har skrivit boken The Antidote: Happiness for People who Can’t Stand Positive Thinking. I denna kritikerrosade bok konstaterar Burkeman att myriaden av självhjälpsböcker inte tycks ha någon effekt - folk läser böckerna, men blir inte lyckligare. Detta leder Burkeman till att ställa en provocerande fråga: tänk om det är själva jakten på lycka som gör oss olyckliga?

Negativ väg - till lycka

I boken intervjuar Burkeman en rad olika personer - psykologer, buddhister, terrorexperter, affärskonsulter, filosofer - som har en sak gemensam; de anser att positivt tänkande och hejdlös optimism inte är lösningen, utan snarare en väsentlig del av problemet.

Burkeman menar att det istället finns en "negativ" väg till lycka - man måste lära sig att acceptera negativa känslor och att inte ständigt jaga lyckan. Problemet med positivt tänkande är nämligen att det lätt får motsatt effekt; om hjärnan försöker tränga undan en negativ tanke så slutar det ofta med att man tänker ännu mera på det negativa, eftersom man ständigt påminns om det (i sin ansträngning att inte tänka på det).

Negativa tankar kan å andra sidan ha en oväntad positiv kraft; genom att släppa fram dessa och inte försöka undvika dem lär man sig att acceptera och hantera livets svårigheter och utmaningar. Och inte minst: man är ärlig mot sig själv, vilket man kan fråga sig om förespråkarna av positivt tänkande alltid är.

Det gyllene snittet

För dig som inte är beredd att fullt ut vandra den negativa vägen mot lycka finns annars en gyllene medelväg.

Psykologen och författaren Barbara Fredrickson har i sina studier och i sin bok Positivity visat att en viss balans mellan positivitet och negativitet krävs för att man ska må riktigt bra.

Det gyllene snittet är, enligt Fredricksons forskning, 3 till 1. Det perfekta förhållandet mellan positivism och negativism uppnås om man tänker minst tre positiva tankar för varje negativ tanke. Men det finns också en övre gräns; om man tänker fler än 11 positiva tankar för varje negativ tanke har man förlorat kontakten med verkligheten.

Då är man så optimistisk att det är skadligt för en själv - och en liten dos av sund negativism är starkt att rekommendera.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Coacha

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Coacha

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill