Walk and Talk – nätverkande i rörelse

Sophia Sundberg förenar nätverkande och motion.

Kommunicera | ARTIKEL | APRIL 2011

Knyta nya kontakter går alldeles utmärkt att kombinera med motion. Prata och gå – Walk and talk – är ett nytt sorts nätverkande för den som vill slå två flugor i en smäll.

Hösten 2010 stod Sophia Sundberg inför en utmaning – hon ville få in mer motion i sin vardag. Sedan 2008 hade hon då drivit sitt företag Ypsilon, där hon utbildar i och föreläser om relationsmarknadsföring. Långsamt började Sophia inse vikten av stora och effektiva nätverk och det var där någonstans som hennes idé Walk and talk började ta form. Varför inte förena motion med nätverkande?

Landet runt

Den första promenaden togs i Järfälla i augusti förra året och spridningen var snart ett faktum. Sophia kände av trycket och började rekrytera ambassadörer ute i landet för att sprida konceptet. Nu affärsminglas det i flera förorter till Stockholm, men också bland annat i Göteborg, Sandviken och Nyköping.

- Idén började ta form förra sommaren. Jag ville helt enkelt få in mer motion som ett naturligt inslag i livet. Jag är utmärkt på multitasking och det var så jag kom på att många av de möten jag hade lika gärna kunde tas i motionsspåret – flera saker samtidigt. Så jag började fråga de människor jag skulle ha affärsmöten med om vi inte lika gärna kunde ta dem gående. Och det var många som sa ja direkt.

Om några var intresserade kanske det kunde finnas fler, resonerade Sophia, som då hade startat sidan Affärskvinna på Facebook – en plattform för kvinnor som ville bredda sitt företagarnätverk. Dit hittade många direkt och sidan växte snabbt. Hon testade att skicka ut en Walk and talk-förfrågan i gruppen för att se om fler tände på idén. Och det tog inte lång stund innan det började droppa in intresseanmälningar.

- På första promenaden, som utgick från Alvik, var vi nio personer, berättar Sophia.

Skapar ett sug

Och sen fortsatte förfrågningarna komma och Sophia insåg att det skulle bli orimligt att åka bil runt omkring i Stockholm för att promenera.

- Det var då jag kom på att jag kunde utse ambassadörer som kunde sköta promenaderna i samma anda. Just nu finns Walk and talk på elva orter i Sverige.

För att bli ambassadör måste man fylla i ett formulär och ta del av information om hur en Walk and talk går till.

- Jag vill att det blir rätt från början och grundupplägget ska vara detsamma, oavsett var du går någonstans.

Sophia berättar att en Walk and talk alltid inleds med en snabb presentation laget runt.

- Det handlar om en jättekort information. Bara en snabb presentation av sig själv och företaget. Sen går man och pratar max tio minuter var, sen byter man. Och det brukar alltid bli uppståndelse vid bytena för alla vill fortsätta prata, skrattar Sophia.

Men det är just det som är själva tanken, att skapa ett sug att vilja fortsätta ha kontakt även efter promenaden. Alla byter visitkort innan de skiljs åt.

- För ett par veckor sen avslutade vi med en frukost ihop, ingen ville gå hem. En kvinna sa till och med att det är som ett gift och hon berättade att hon numera bokar av allt annat för att kunna vara med på sin Walk and talk, avslutar Sophia.

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill