Socialt arbete och tillämpning av psykologiska teorier i missbruksbehandling

Öppen utbildning
Kort om: Socialt arbete och tillämpning av psykologiska teorier i missbruksbehandling
Socialt arbete och tillämpning av psykologiska teorier i missbruksbehandling
Personalen är en av de viktigaste tillgångarna inom missbruksbehandling. Klienterna tillbringar många timmar tillsammans med dem vilket ställer höga krav på de yrkesverksammas kompetens. Det gäller bland annat att kunna se och möta klienternas behov av närhet, stöd och omsorg.
Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har i flera rapporter och utredningar återkommit till att det råder en viss kunskapsbrist bland många yrkesverksamma . De menar att ett ökat kunskapsbehov främst finns inom kunskapsområdet socialt arbete.
Ersta Sköndal Bräcke högskola erbjuder nu en utbildning som ger dig stöd i din yrkesroll inom missbruksbehandling med fokus på grundläggande kunskaper om socialt arbete samt psykologiska teorier kopplat till den egna yrkesrollen.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig i första hand till behandlingsassistenter och andra yrkesverksamma med liknande utbildning som är verksamma inom missbruksvårdens HVB-hem och andra former av verksamheter till stöd för målgruppen som till exempel stödboenden och öppenvård.
Förkunskapsnivå
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fodras av deltagarna som på annan högskoleutbildning. Uppdragsutbildningar följer dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning, vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.
Kursinnehåll
Utbildningens mål är att ge ökade kunskaper om hur du i din yrkesroll kan förstå, bemöta och hjälpa klienter som försöker lämna en problematisk livssituation med långvarigt missbruk. Vi behandlar det sociala arbetets kunskapsfält, praktik och profession samt psykologiska teorier som är till hjälp i mötet med människor i svåra livssituationer. Här inryms till exempel utvecklingsteori, existensfilosofi och affektteori. Kursens teoretiska innehåll syftar till att vara ett stöd i förståelsen av människor situation och livsvillkor och kunna tillämpas i det konkreta professionella mötet.Typ av utbildning: Uppdragsutbildning
Antal HP: 15
Nivå: Grundnivå
Ämnesområde: Socialvetenskap
Studietakt: 25%
Ort: Stockholm
Språk: Svenska
Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person.
Ersta Sköndal Bräcke högskola
KONTAKT
Ersta Sköndal Bräcke högskola
uppdrag@esh.se
esh.se
Tel +46 8 555 051 19
Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, 418 04 Göteborg
Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm
Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal
Följ företag:
- Följ Ersta Sköndal Bräcke högskola
Dela:
Våra utbildningar
Stöd för barn och unga i sorg
Grundläggande utbildning i att bemöta barn och ungdomar i sorg samt att leda stödgrupper
Våld i nära relationer - utreda, bedöma och förstå
Från teori till praktik i socialtjänstens arbete med våldsutsatta vuxna och barn som upplever våld.
Vårdnadsutredningar och upplysningar enligt FB 6:19 och 6:20
Utbildningen riktar sig till främst socionomer verksamma inom kommunal familjerätt eller jämförlig verksamhet.
Kreativa metoder - i handledning och för individ- och grupputveckling
Kursen riktar sig till handledare, socionomer, terapeuter, psykologer, lärare, chefer och andra som arbetar med vuxna.
Högskoleutbildning i LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade
Kursen vänder sig till yrkesverksamma inom privat, ideell och offentlig sektor som vill fördjupa sin kunskap om LSS, och därmed skapa kvalifikationer inför bland annat tillståndsprövning.
Socialrätt för arbetsledare
Utbildningen riktar sig till arbetsledare, som i kommunal socialtjänst, i vårdföretag eller i frivilligorganisationer, leder det dagliga arbetet i utförande social omsorg.
Socialrätt för arbetsledare II, påbyggnadsutbildning - att hantera etiska och rättsliga dilemman
Vill du fördjupa din förmåga som rättstillämpare och brottas du mer eller mindre dagligen med svåra rättsliga frågor?
Socialrätt inom individ- och familjeomsorgen (grundläggande)
- rättssäkerhet och kvalitet i socialtjänstens arbete med barn, ungdomar, familjer och vuxna
Handledarutbildning - med inriktning mot arbete med familjehem och kontaktfamiljer
För yrkesverksamma familjehemssekreterare/familjevårdskonsulenter.
Psykisk ohälsa hos barn och unga
Vi erbjuder nu en uppdragsutbildning, i samarbete med Ericastiftelsen, där förekomst och förståelse av psykiska ohälsa hos barn och unga presenteras och diskuteras.
Avancerad sjukvård i hemmet utifrån den palliativa vårdens filosofi och förhållningssätt
Kursen vänder sig till personal som arbetar inom avancerad hemsjukvård med vård av döende samt patienter med krävande omvårdnads- och sjukvårdsbehov.
Ledarskapsutbildning - Värdebaserat ledarskap
Kursen vänder sig chefer och ledare som har några års erfarenhet och vill utveckla sin förmåga att arbeta med en långsiktigt hållbar utveckling av: verksamheten, den inkluderande psykosociala arbetsmiljön och ...
Att arbeta med barn och unga på HVB
För behandlingsassistenter, socialpedagoger och andra med liknande utbildningar som är verksamma på HVB med inriktning barn och unga.
Sorg, förlust och kris - psykosocialt stöd när livet är hotat
Kursen riktar sig främst till dem som i sitt arbete möter personer som upplever sorg, förlust eller kris i samband med livshotande sjukdom och/eller som har yrkesmässig erfarenhet av ...
Vårdvetenskap och dess tillämpning i psykiatrisk omvårdnad
Vill Du fördjupa dina kunskaper inom psykiatrisk omvårdnad och vårdvetenskapligt förhållningssätt? Kursen vänder sig till Dig som önskar skaffa fördjupad kunskap i att leda och utveckla psykiatrisk omvårdnad.
Ledarskap i flexibla organisationer
Kursen vänder sig till sjuksköterskor som vill fördjupa sina kunskaper för att leda och utveckla psykiatrisk omvårdnad och som är verksamma inom exempelvis psykiatrisk vård eller beroendevård. Även yrkesverksamma inom ...