Annonssamarbete Motivation.se + Prestationsbyrån

”Ett litet spel om medarbetarskap” utvecklar och motiverar

Medarbetarskapsspelet som tillämpar teorin ur boken ”En liten bok om medarbetarskap” och ökar engagemanget.

HR | Motivera | Medarbetarskap | Prestationsbyrån | APRIL 2021

Medarbetarskapspelet är ett verktyg och en metod för att utveckla medarbetarskapet på ett lustfyllt och engagerande sätt. Spelet har tagits fram i samarbete med forskaren och författaren Stefan Söderfjäll. Foto: Jesper Holm, https://jesperholm.se/

Medarbetarskapspelet är ett verktyg och en metod för att utveckla medarbetarskapet på ett lustfyllt och engagerande sätt. Spelet har tagits fram i samarbete med forskaren och författaren Stefan Söderfjäll. Foto: Jesper Holm, https://jesperholm.se/

Oavsett ledande befattning eller inte så är vi alla medarbetare. Därför tycker Prestationsbyrån att det är viktigt att sätta medarbetarskapet högt på agendan för organisationer och företag. Ett gott medarbetarskap kräver en hel del arbete, ansvar och inte minst rätt förutsättningar. Det är en utmaning som kan lösas med hjälp av spelpedagogik.

Hur roligt ska man egentligen få ha det på jobbet? Vi på Prestationsbyrån tycker att man ska få ha det ganska rejält kul. Därför har det varit extra viktigt för oss att skapa en så bra, rolig och intressant upplevelse som möjligt i vårt nya medarbetarskapspel. Utöver att det är lustfyllt och roligt att spela spelet, som de flesta säger efter sin första spelomgång, så är det också ett perfekt verktyg för att frisätta kraft, kreativitet och skärpa lösningsfokus hos medarbetare.

Om vi utgår från att medarbetare inte bara vet hur saker och ting bör fungera i en verksamhet utan att de också vill vara delaktiga och bidra med sina ideér och förbättringsförslag är “Ett litet spel om medarbetarskap” den perfekta möjligheten. Här får alla - medarbetare som chefer - chansen att vara delaktiga i viktiga frågor, dessutom på ett sätt som känns roligt och engagerande. Och resurseffektivt.

Spelet om medarbetarskap ökar engagemanget hos medarbetarna

“Ett litet spel om medarbetarskap” har sitt ursprung i boken “En liten bok om medarbetarskap” av Stefan Söderfjäll och Christopher Svensson. Boken presenterar den teoretiska ramen för det goda medarbetarskapet och det generiska spelet är ett sätt att praktiskt tillämpa teorin.

Bara att spela spelet, tenderar att öka motivationen hos medarbetarna. Att man också får en träffsäker analys som medarbetarna själva formulerar, stärker ytterligare känslan av att kunna vara med och påverka. Det blir också en typ av behovsinventering som pekar på vad medarbetarna behöver för att kunna vara goda medarbetare. En klockren feed forward till ledningen. 

Komplement tilll medarbetarundersökningen

På bara några timmar kan en grupp medarbetare ta sig från ett nuläge till ett önskat läge genom kraftfulla förbättringsförslag hämtade direkt ur den faktiska verkligheten. Spelet är också ett utmärkt komplement till andra utvecklande insatser inom organisationer och företag som till exempel medarbetarundersökningar.

Går det att spela i det virtuella rummet? Svaret är ja. Vi brukar säga att det hänger på den som faciliterar spelprocessen, själva spelledaren. Om spelledare kan skapa engagemang, spelar det ingen roll vilket rum man befinner sig i.

Ett litet spel om medarbetarskap” är en vidareutveckling av HUR-spelet, ett sällskapsspel framtaget för många år sedan i syfte att synliggöra och utveckla goda beteenden med utgångspunkt i individ, team, organisation och ledarskap. HUR-spelet, som är ett skräddarsytt spel har spelats av ca 5 000 individer på alltifrån börsnoterade bolag till mindre och medelstora företag, regioner och kommuner. 

Så här spelas medarbetarskapsspelet

För att spela "Ett litet spel om medarbetarskap" behöver man vara en grupp på 4-6 personer. Spelet leds alltid av en certifierad spelledare och upplägget är klassiskt brädspel, man slår tärning, flyttar spelpjäser, hamnar på olika kategorier och samlar poäng. Givetvis är det också någon som vinner, en viktig del för spelupplevelsen.

Kraften ligger i de olika kategorierna som bjuder in till intressanta diskussioner och insikter. Kategorierna är utformade för att deltagarna ska lära känna varandra, ge varandra positivt beröm och även duellera mot varandra i kunskap, ett moment som bidrar till spel- och tävlingskänslan.

Så här spelas medarbetarskapsspelet

Spelets hjärta ligger i kategorin Bästa sättet där deltagarna får diskutera kluriga och vardagsnära dilemman. En återkoppling som vi ofta får är att det händer något när man sätter upp spelplanen, läser igenom spelreglerna och börjar spela. Det blir mer ok att prata om sådant som normalt sett är svårt att ta upp.

Det finns även andra pedagogiska dimensioner i spelet som att man som grupp får öva sig på att prata om svåra saker och sedan lösa problem gemensamt.

Spelet kan med fördel spelas flera gånger av samma grupp vilket då också bidrar till att utveckla gruppens dynamik. Man får helt enkelt träna och öva tillsammans.

Vi på Prestationsbyrån blir glada över alla kommentarer kring spelet och det känns lite extra roligt att kommentaren från många grupper som spelat sin första spelomgång är: “När ska vi få spela igen?” Det tycker vi är ett bra betyg!

Följ företag:

  • Följ Prestationsbyrån

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Motivera
  • Medarbetarskap

Dela:

"Ett litet spel om medarbetarskap" har tagits fram i samarbete med forskaren och författaren Stefan Söderfjäll. Medarbetarskapspelet är ett verktyg och en metod för att utveckla medarbetarskapet på ett lustfyllt och engagerande sätt.

Läs mer om medarbetarskap och spelet här.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill