Annonssamarbete Motivation.se + QUINYX

Styr mot HR-målen med scheman som ger balans i livet och kraft i verksamheten

Erik Fjellborg, grundare och VD på Quinyx: Optimerad schemaläggning lyfter affären och medarbetarnas hälsa.

Hälsa | Ledarskap | HR | QUINYX | MAJ 2021

Erik Fjellborg, grundare och vd på Quinyx, kläckte sin företagsidé redan när han jobbade på McDonalds som 18-åring.

Erik Fjellborg, grundare och vd på Quinyx, kläckte sin företagsidé redan när han jobbade på McDonalds som 18-åring.

Erik Fjellborg, grundare och vd på Quinyx, kläckte sin företagsidé redan när han jobbade på McDonalds som 18-åring. Han såg hur chefen slet sitt hår, och hur mycket arbetsschemat påverkade hans egen livskvalitet. Vad han gjorde? Skrev kod, förstås! Och kodade fram det ultimata verktyget för schemaläggning - både för medarbetarnas hälsa och företagets affär.

Livet består av tid som vi fyller med olika aktiviteter. En stor del av våra minuter och timmar ägnas åt jobb, och på tiden som blir över sköter vi privata åtaganden och ägnar oss åt det vi gillar att göra. För skiftarbetaren styr arbetsschemat även indirekt fritiden, och ett bra schema gör en stor skillnad för balans, livspussel och möjlighet att göra det som är viktigt. Som att gå på ett bröllop, repa med bandet eller träna dotterns fotbollslag. Den som lägger schemat styr inte bara arbetstiden, utan påverkar också individens livskvalité.

Undersökningar visar att trots att chefer i regel ägnar mycket tid åt schemaläggning så resulterar det inte i scheman som är optimala för vare sig verksamhet eller medarbetare. Och från mitt perspektiv ser jag att många chefer och ledare fortfarande inte har koll på hur mycket ett bra schema kan lyfta medarbetarnas välmående. Måendet påverkar i sin tur engagemang, motivation och resultat.

Eftersom schemaläggning hänger tätt ihop med HR-målen är det en fråga som hör hemma högt på agendan. Här nedan har jag punktat ner det som jag ser som huvudanledningarna till att göra optimerad schemaläggning till ett fokusområde för 2021:

Minska kostnader och förbättra kundservice

Visste du att företag runt om i världen i genomsnitt överbemannar 30 procent av tiden, och underbemannar 16 procent av tiden? Genom att bemanna rätt går det att minska lönekostnaderna med 20 procent och öka intäkterna med fem procent genom att leverera bättre service till kunderna.

Flexibilitet ger glada medarbetare

Vill du kunna hämta barn klockan fyra varannan vecka? Tycker du att det är helt okej att jobba kvällar och helger? Flexibilitet är viktigt för balansen i livet, och det känns bra när vi upplever att den som lägger schemat tar hänsyn till vad som är viktigt för oss.

Lätt att göra rätt

Lagar och regler som rör arbetsrätt och arbetstider ser olika ut i olika branscher. Men den gemensamma nämnaren är att det är svårt för en människa att göra rätt. Du är säkert bekant med AI, och även om vi än så länge inte har kylskåp som sköter veckohandlingen på egen hand, så kan artificiell intelligens redan idag skapa scheman som alltid följer reglerna.

Kommunikation och överblick

Vem jobbade tillsammans med Jonas som testade positivt för Covid-19? Vem kan täcka upp för Jeanette som är hemma med sjukt barn? Quinyx är en digital lösning som snabbt ger en överblick av vem som har jobbat när, och som underlättar kommunikationen med personalen gör det enklare att hantera oförutsägbara händelser. Tryggt och säkert för både personal och kunder.

En gladare och mer anpassningsbar organisation med optimerad schemaläggning

Smart schemaläggning optimerar både utifrån lönekostnader och medarbetarnöjdhet och leder till en större produktivitet och lägre personalomsättning. Träffsäkra prognoser och bra scheman gör dessutom verksamheten mer snabbrörlig och anpassningsbar.

Välkommen att läsa mer om Quinyx lösningar här.


QUINYX

Följ företag:

  • Följ QUINYX

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • HR

Dela:

Quinyx är ett globalt SaaS-bolag med kontor i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Australien, Norge, Danmark, Finland och Sverige. Idén om Quinyx föddes jämfört med många konkurrenter direkt ur medarbetarperspektivet. Idag finns Quinyx system tillgängligt i över 25 länder och man har närmare 800 000 användare.

I Sverige har man länge varit den största aktören inom sitt område och täcker idag en rad branscher från detaljhandeln till lager/logistik, restaurang och hotell samt kollektivt anställda inom till exempel vården. Några av kunderna är McDonald’s, Axfood, Elgiganten, Wolt och PostNord TPL.

Läs mer om Quinyx här.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill