Sponsrat Innehåll från en av våra Partners

Motivera dig själv att sätta nya mål

Att sätta mål och delmål oavsett vad det gäller, har visat sig ha en mycket positiv effekt på människors motivation och fokus.

ANNONS | Sponsrat | FEB 2019

Motivera dig själv att sätta nya mål

Motivera dig själv att sätta nya mål

Att gå tillbaka till vardagens rutiner efter julledigheten kan kännas både trögstartat och stressigt för de flesta. Att motivationen om vardagslivet sjunker när nyårslöften gör sig påminda när man behöver trängas med alla andra i gymmets omklädningsrum och när traditionen talar om att ljusstakarna åter ska packas ner i lådor, trots att mörkret fortfarande är påträngande, är inget ovanligt!

Man kan tydliga se mönster i människors beteende under tiden efter jul och nyår. Det är den mest rutinmässiga perioden på hela året, eftersom varken ekonomi eller årstiden bjuder in till något utöver det vanliga.

Men det här är också ett bra tillfälle att sätta upp mål inför året (både privat och i arbetslivet), planera in sin träning eller planera resor som man vill göra. Det gör det enklare att komma tillbaka in i vardagsrutiner när man samtidigt har något att se framemot och sträva mot.

Att sätta mål och delmål oavsett vad det gäller, har visat sig ha en mycket positiv effekt på människors motivation och fokus.

Är man exempelvis egen företagare eller driver ett bolag med en eller flera anställda, så är målsättningen av de viktigaste punkterna som man har. Dels för att kunna motivera sig själv, och dels för att kunna motivera sin personal där man tillsammans uppnår något stort.

4 tips för att nå dina mål

Eftersom mål hjälper dig att ta kontroll över ditt liv och din situation, är det viktigt att kartlägga och skriva ner vilka mål man har. När man har gjort det tydligt för sig själv vad det är man vill så blir det enklare - rent psykiskt - att nå dit.

Oavsett om det handlar om ditt privatliv eller om det är yrkesrelaterade mål – så är det viktigt att målen är mätbara och avgränsade. Att sätta en deadline på när målet ska nås gör även att man får den press som kan behövas ibland för att få saker gjort.

Nedan följer en lista över vad som är viktigt när man ska sätta mål som motiverar.

 • Ha olika listor för mål som gäller privatliv och arbetsliv.

Även om vissa mål kan vara integrerade i både ens privat- och arbetsliv är det viktigt att försöka avgränsa för respektive område.

 • Gör en lista tillsammans med kollegorna.

Att sträva efter något tillsammans kan vara en roligare resa än att sträva efter något själv. Det kan handla om att göra vägen till målet en spännande upplevelse.

 • Låt inte ekonomin stå i vägen.

Har man ett mål som kräver en ekonomisk grund, kan man antingen sätta en längre deadline eller sätta delmål i form av månatligt sparande. Har man en god ekonomisk grund men inte omedelbar tillgång till de pengar som behövs, så kan man även låna pengar för att ta sig till målet (mer om detta längre ner).

 • Skilj på drömmar och mål

Var noga med att hålla målen realistiska så att det finns grund för att kunna genomföra dem.

Sätt mål innanför ramen av genomförbarhet så att motivation finns.

Målsättning och ekonomi

Att vissa mål kan kräva mer ekonomisk bas än andra, betyder inte att man inte kan genomföra målet. Ta därför med i beräkning vilka ekonomiska investeringar som du behöver göra för att komma dit du vill. Innebär dina mål att du behöver bekosta en utbildning? Resa någonstans? Eller köpa ny utrustning? Har du ett bra sparkapital att investera så är det bara att köra igång.

Men ibland har man en god ekonomi, men inte möjlighet att omedelbart frigöra det kapital som behövs. Då kan till exempel ett privatlån ge dig möjligheten att låna pengar till vad du vill. Genom ett lån får du pengarna direkt och kan använda dem till att uppnå det du önskar. Man bör dock ha i åtanke att man ”lånar från sitt framtida jag”, du måste ju betala tillbaka pengarna och tillhörande ränta.

Skapa mål du mår bra utav

I dagens samhälle, ställer människor otroligt höga krav på både sig själv och sin omgivning. Det är därför viktigt att försöka sätta sig själv i första rummet och motivera sig - då med hjälp av olika typer av målsättning.

Det här hjälper dig att fokusera på det som verkligen är viktigt. Du får samtidigt chansen att påminna dig själv om vad det är som just du behöver mer utav i ditt liv, oavsett om det gäller ditt privatliv eller arbetsliv. Sätt därför alltid mål som du vet att du kommer att må bra av i längden.

Taggar: Annons

Följ företag:

 • Följ Sponsrat

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • ANNONS

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill