Annonssamarbete Motivation.se + SPP

Förändringsledning – ”den dolda nyckeln till lyckat hållbarhetsarbete”

För att lyckas i processen att ställa om hållbart och samtidigt nå era mål krävs det att du kan visualisera förändringsresan på ett tydligt och engagerande sätt.

Kommunicera | Ledarskap | Hållbarhet | SPP | MAJ 2019

Jenny Rundbladh, försäljningschef på SPP.

Jenny Rundbladh, försäljningschef på SPP.

2018 blev SPP utsett till det mest hållbara varumärket i pensionsbranschen*. Men enligt Jenny Rundbladh, försäljningschef på SPP, nådde bolaget inte dit i en handvändning.

- Och då är vi ändå ett företag som alltid har haft en tydlig hållbarhetsprofil. Har ditt företag inte redan det är uppförsbacken desto brantare. Det är svårt att ändra på invanda mönster. Att tänka om tar tid. Att göra om tar ännu längre tid, kommenterar Rundbladh.

Trender och studier visar på att både du som chef och dina anställda tjänar på att förnya företaget i hållbar riktning. Dessutom ökar chansen att knyta nya stjärnor till företaget. Ett hållbart ledarskap fungerar nämligen som en stark employer branding. Men hur når du dit?

- Du vet såklart redan att det är viktigt att du har stenkoll på företagets förutsättningar och ambitioner. Men för att lyckas i processen att ställa om hållbart och samtidigt nå era mål krävs det att du kan visualisera förändringsresan på ett tydligt och engagerande sätt, säger Rundbladh.

Hon betonar vikten av engagemang. Att engagera medarbetarna längs hela förändringsresan har varit avgörande för att lyckas med hållbarhetsarbetet, förklarar Rundbladh.

- SPP ska bidra till en framtid att glädjas åt. För att uppfylla det har vi varit tvungna att vara hållbara. Men även företag vars visioner inte är lika tydligt kopplade till hållbarhet har under det senaste decenniet tjänat på att i större utsträckning bry sig om vad som är viktigt: människorna.

Rundbladh refererar till det faktum att under de senaste 15 åren har mer än hälften av företagen inom Fortune 500 försvunnit. Företag som inte redan idag rustar för framtiden är helt enkelt utrotningshotade. Samtidigt gör den ständigt ökande utvecklingstakten det otroligt svårt att veta vad som väntar runt hörnet.

- Det enda vi egentligen vet om framtidens förändringar är vad som inte kommer förändras – vi människor. Den mänskliga hjärnan fungerar på samma sätt som för hundra år sedan, och kommer att göra det även i framtiden, säger Rundbladh och fortsätter:

- Något som visar på det är att så mycket som 53 procent uppger att själva köpupplevelsen kopplat till det mänskliga mötet är orsaken till att de handlar en vara eller väljer en specifik tjänst.

Detta slår med råge drivkrafter kopplade till både produkt, varumärke eller prisvariabler.

Det skvallrar om hur viktig just den mänskliga faktorn är när det kommer till köpbeslut, menar Rundbladh. Om du som chef förstår hur du kan applicera det i ditt företag har du ett stort försprång.

- För att lyckas med allt detta krävs det att du skapar rutiner för utvärdering. Detta för att se vilka förändringar som gick bra och vilka lärdomar ni fick. Först då kan du lyckas med hållbar förändringsledning.

Jenny Rundbladhs tre tips för hållbar förändringsledning:

 1. Fastställ och kommunicera er vision
 2. Se till att medarbetarna förstår visionen och hur den individuella insatsen bidrar i rätt riktning
 3. Jobba långsiktigt, men se till att nå, kommunicera och fira kortsiktiga positiva resultat

Här kan du läsa mer om hållbarhet hos SPP.

*Sustainable Brand Index, B2B, 2018

SPP

Följ företag:

 • Följ SPP

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • Hållbarhet

Dela:

Jenny Rundbladhs tre tips för hållbar förändringsledning:

1. Fastställ och kommunicera er vision

2. Se till att medarbetarna förstår visionen och hur den individuella insatsen bidrar i rätt riktning

3. Jobba långsiktigt, men se till att nå, kommunicera och fira kortsiktiga positiva resultat

Här kan du läsa mer om hållbarhet hos SPP.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill