Ensam är inte stark - hur ensamhet i ledarskapet gör oss ohållbara!

Ensamhet och isolering är idag ett samhällsproblem.

Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | AUG 2023

Vi behöver alla känna att vi är del av en gemenskap och social tillhörighet och den upplevelsen är högst subjektiv.

Vi behöver alla känna att vi är del av en gemenskap och social tillhörighet och den upplevelsen är högst subjektiv.

Ibland krånglar vi till det när vi pratar hållbart ledarskap och missar de mest grundläggande delarna. Jag talar då om att ensam inte är stark och att ofrivillig ensamhet gör oss mer ohållbara! Det gäller även i ledarskapet.

Jag var ny på ett jobb och en av de första saker jag gjorde var att fråga vd om han ville gå på lunch. Jag kommer fortfarande ihåg hans glädje över att bli tillfrågad. Han berättade för mig i förtroende att han aldrig blivit tillfrågad tidigare. Det är lätt att medarbetare glömmer chefen eller att det skapas onödigt stor social distans mellan chef och medarbetare.

Dagens arbetsliv har ändrats med en högre förändringstakt och ökad digitalisering. Vi har mer kortlivade teamkonstellationer med mer ytliga relationer där tid för genuina mänskliga möten ofta saknas. Många ledare upplever att det är mer ensamt i chefsrollen än vad det har varit tidigare. Och många tror att det är ensamma om att känna ensamhet.

I vår del av världen med så hög strävan efter självförverkligande och individuell frihet (se World Values Survey) är det kanske inte så konstigt att 40 procent av hushållen i Sverige är ensamhushåll. Siffran är till och med högre i storstäderna. Sex av tio svenskar känner sig ensamma och kikar vi på vad det kan leda till så kan vi konstatera att ensam är snarare sjuk och ohållbar än stark då vi talar om ofrivillig ensamhet.

Ensamhet och isolering - ett samhällsproblem

Ensamhet och isolering är idag ett samhällsproblem. Ett så pass stort problem i Sverige att Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag till en nationell strategi för att motverka ofrivillig ensamhet (se Regeringskansliet, 2023).

När vi känner oss ofrivilligt ensamma så larmar samma delar i hjärnan som när vi ser en livsfarlig orm på marken. Hjärnan går in i hotläge och då aktiveras delar av vår känslostruktur och sympatikus. Om det sker under längre period kan det öka inflammationen i kroppen. Många sjukdomar hänger ihop med ökad inflammationsnivå över tid. Ensamhet ökar risken för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, depression och demenssjukdom. Vårt biologiska system är utvecklat för att vi ska överleva och det gör vi bäst i flock. Att vara utanför flocken sätter igång vårt hotsystem, vilket kan påverka vår arbetsförmåga negativt.

Ensamhet kan vara svår att bära och är tyvärr ofta tabubelagt. Det kan kännas extra svårt för just ledare att tala om ensamhet då man förväntas vara den ”starka” och av rädsla för att visa sig sårbar. Man kan leva i en relation, ha vänner och ändå känna sig ensam eller exkluderad. Det är inte antal vänner eller nära kollegor som styr vår upplevelse av ensamhet. Det finns de med många vänner/kollegor som känner ensamhet och de som har få vänner/kollegor som känner sig socialt inkluderade. Vi behöver alla känna att vi är del av en gemenskap och social tillhörighet och den upplevelsen är högst subjektiv.

Som ledare är det viktigt att komma ihåg att upplevelsen av ensamhet är något du delar med många andra. Det är även viktigt att påminna sig om att känslan av ensamhet, även om den ibland känns svår, är något vi kan påverka.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Minska upplevd ensamhet

Så hur kan du minska upplevd ensamhet och därmed leda dig själv på ett mer hållbart sätt?

Flocken behöver inte vara stor!

När man känner sig ensam så är det bra att påminna sig att flocken inte behöver vara stor, en enda person kan utgöra din flock och göra dig mer hållbar. Måna om de relationer och nätverk du har och se hur du kan utveckla och fördjupa dessa.

Byt fokus; från dig själv till andra.

Se var du kan hjälpa andra? Vad är du bra på och var kan du bidra mer än vad du gör idag? Att hjälpa andra, hjälper oss själva och ökar vår känsla av gemenskap och tillhörighet.

Ytligt är bra!

Ytliga, snabba och korta kontakter med andra ökar vår känsla av gemenskap. Hälsa på grannen, kassörskan eller kollegan och byt några ord.

Egentid är viktig!

Se tiden du har med dig själv som positiv. Måna om relationen till dig själv och se till att du prioriterar och gör det du mår bra av.

Stanna kvar i känslan!

När man orkar möta de jobbiga tankar och känslor man får av ensamheten utan att försöka fly undan dem, kommer man upptäcka att de efter en tid minskar i styrka. Det kräver träning men med tiden blir det mer hanterbart.

Minska andras ensamhet

Och hur kan du minska andras ensamhet och därmed leda andra på ett mer hållbart sätt?

- Hälsa på alla du möter på arbetet och växla gärna några korta ord när möjligt. Ett hej är en bekräftelse på att du ser personen och ökar hens känsla av social inkludering.

- Om du ser att en kollega eller medarbetare verkar vara ensam, fråga om hen vill gå med på lunchen, fikan eller ut på en promenad.

- Hör regelbundet av dig till alla dina medarbetare och glöm inte de som sitter hemma och jobbar. Stäm av hur de har det även på ett privat plan och visa att du bryr dig och finns där.

- Fundera på vem som kan behöva höra från dig. Ring åtminstone en person (chef/kollega eller medarbetare) i veckan som kan uppskatta din kontakt.

- Var noga med att inkludera alla i möten. Se till att alla får lika mycket utrymme och social bekräftelse av dig.

Och glöm inte att minska andras ensamhet, det vill säga att hjälpa andra, stärker dig själv! En klar win-win!

Margaretha Öström

Margaretha Öström

Vår expert på hållbart ledarskap

  • Följ skribent

Margaretha är civilekonom med en M.Sc. i Personnel Management från London School of Economics. Hon har lång erfarenhet av chefs- och ledningsgruppsarbete (vd & teamchef) där hon bidragit till utveckling och fina resultat och har över tjugo års erfarenhet som organisationskonsult. Med hjälp av sin djupa kompetens inom arbetspsykologi och ledarskap genomför hon ledarurval i form av personbedömningar, grupputveckling, coachar ledare och håller inspirerande föreläsningar, workshops och utbildningar.

Margaretha har författat boken ”Hållbar hjärna med mindfulness” där hon belyser hur du bygger ett hållbart och medvetet själv- och ledarskap som innebär ett större mått av fokus, inre lugn och strategiskt tänkande. Hon är utbildad mindfulnessinstruktör (enligt originalprogrammet MBSR, Massachusetts Medical School, USA) och ICF-certifierad coach.

Med professionalism, nyfikenhet och en god lyssnande förmåga genomför Margaretha uppdrag både på svenska och engelska. Vill du komma i kontakt med henne är du varmt välkommen att mejla på m.ostrom@leadinginsight.se.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Margaretha Öström

Margaretha Öström

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill