Menu

Skribentbiografi

Artiklar av denna skribent:

 • Jag tror knappast att jag är ensam i känslan att tiden inte räcker till. Det är omöjligt att lyckas vara framgångsrik i karriären , den perfekta föräldern, en underbar partner och socialt kompetent  - samtidigt.  Det gäller att hitta balansen, göra en kompromiss. Och då behöver du Getting Things Done (GTD).

 • Som chef fattar man många beslut - det sägs att en bra chef bör fatta minst ett beslut om dagen. För att fatta dessa beslut krävs ofta ett möte där man samlar rätt människor för att analysera alternativen och komma fram till en slutsats.  Jag har sedan länge accepterat att möten är en av mina viktigaste verktyg på jobbet. Men det är också en av de mest tidskrävande verktygen och därmed ett perfekt föremål för lean optimering.

 • Det finns två grupper av människor: de som förstår hur en Rubiks kub fungerar, och de som frustrerat kliar sig i huvudet. I somras tog jag beslutet: jag skulle byta grupp – något jag velat göra sen jag var barn. Det gick sådär. Men det förde tankarna till varför det är bättre att jobba agilt än att jobba enligt de så kallade vattenfallsmetoderna. Och till hur hjärnan lär sig. Att jobba agilt är att acceptera att sann insikt kommer inifrån.

 • Att aldrig ta sig tid att fundera över arbetsvardagen kan bli dyrt i längden. Om du inte regelbundet stannar upp och reflekterar kan du heller aldrig vara säker på att du faktiskt ägnar din tid åt rätt saker. Risken är istället stor att du konstant jobbar med saker som inte tar dig mot ditt mål. Har du verkligen tid att strunta i pauserna som ger dig en meningsfull vardag? Att vara effektiv är inte detsamma som att beta av en to-do-lista: för tänk om den är full av fel saker? Att pausa ofta kan leda till en mer effektiv och meningsfull dag.

 • Användarberättelser används mer och mer inom agil produktutveckling som ett sätt att fånga ett behov konkret och standardiserat. Med rätt strategi kan de användas som ett universalverktyg för att analysera behov på ett strukturerat sätt - och det börjar med frågan - "Varför?".

 • I den här artikel vill jag beskriva en enkel och gammal Lean-metod som kan hjälpa dig både på jobbet och hemma. Metoden heter “5 x Varför” och är ursprungligen en metod för så kallad rotfelsanalys som skapades av Sakichi Toyoda, grundare av Toyota. 

 • Det är populärt just nu att prata om en agil eller lean arbetsplats. Om hur man motiverar ett helt team eller företag att prestera. Om hur man kan ge sina anställda större mening med vardagen. Men idag tänker jag fokusera på individen och det som händer efter att man åkt tunnelbanan eller bilen hem från jobbet. Om hur du, med hjälp av en lean-filosofi, kan minska stress och få en ökad känsla av kontroll över ditt privata liv.

 • Vem har makt över och ansvar för produkterna i ditt företag? Att ge ansvar kan vara ett viktigt verktyg för att öka kreativitet och motivera dina anställda. När teamet få frihet att jobba på sitt eget sätt vinner både individen och företaget.

 • Under våren har jag kommit i kontakt med två olika företag som fått mig att tänka. Båda företagen jobbar agilt - men bara ett av dem levererar i tid, enligt produktvisionen och mot en hållbar design.

 • Post-it lappen har en mindre känd kusin, ett planeringsverktyg som kan ge stora vinster i din agila verksamhet: det är en kortlek. Planeringspoker kallas det och med den här enkla kortleken kan du radikalt öka effektiviteten av planeringsmötena - oavsett om du bygger mjukvara eller hus.

 • Efter några artiklar om Lean och Agile så kanske ni tycker att jag tjatar lite väl mycket om det där med retrospektiv. Jag håller inte med. Om jag var tvungen att driva ett "ickeagilt" projekt och bara fick ta med mig ett Agile-koncept så är valet självklart - retrospektiven.

 • I senaste artikeln berättade jag om Kanban-metoden och hur den, med hjälp av den ödmjuka post-it-lappen, hjälper dig att styra upp projekt. Men post-it-lappen utgör också grunden för ytterligare en känd Agil metod: Scrum. Metoden tar sitt namn från sporten rugby där båda lag samlas tätt tillsammans när bollen sätts i spel.

 • Om burkmat förändrade krigföring så har Post-It-lapparna förändrat det moderna kontoret. Jag älskar dem. Jag är en self-confessed Post-It junky. Och jag är inte ensam – det är omöjligt idag att hitta ett skrivbord utan en liten hög med Post-It lappar. Men visste du att ditt block och lite väggutrymme är allt du behöver för att kunna prova en av de enklaste men mest effektiva leanmetoder - Kanban.

 • Som det har skrivits om tidigare på Motivation.se så är nyckeln till kreativitet varken morot eller piska. Det är bevisat att ju mer man få betalt desto sämre presterar man, om man har ett kreativt jobb. Så hur höjer man innovationsnivån, om inte med pengar?  Företag som Atlassian och Google vet hemligheten: genom frihet.

 • Följer man Getting Things Done (GTD) enligt manualen så kan den ge stora förbättringar i din vardag. Men en del människor upplever att GTD är för tung, komplex och tidskrävande och ställer krav på för stora förändringar i de vardagliga vanorna. Då finns det ett antal alternativa metoder som kanske passar dig bättre. Till exempel Zen To Done.