Menu

Vad vill du samla på?

Evelina Wahlqvist: "Under en skogspromenad fick vi syn på varandra. Ekorren och jag. Jag smög mig nära, slog mig ned och iakttog..."

Temperaturen sjunker, de första gulnade löven virvlar runt i vinden. Samhället håller på att rätta in sig i sin vana gång. Snart är sommaren ett minne blott. Höstjacka, halsduk, jobb och skola. Ordning och reda. Måndag till fredag. Ekorrhjul bäddar för mindre strul. Ekorrhjul bäddar också för förutsägbarhet och tristess. 

Vad är det egentligen med detta ekorrhjul? Så många människor upplever sig befinna sig i ett ekorrhjul men ingen tycks vilja vara där. Det är värt att notera att de människor som vill leva ett strikt inrutat liv inte talar om ekorrhjul. Vanor och rutiner kan vara medvetet självvalda. Men så finns det också en stor grupp människor som drömmer om att leva bortom vanans makt. Där blir vanornas repetitiva mönster likt ett snurrande hjul där dagar smälter in i varandra, veckorna ter sig lika och till slut blir det svårt att se skillnad på åren som gått.

Märk väl att idén om ekorrhjulet är ett mänskligt koncept. Vad skulle egentligen ekorren säga om människans ekorrhjul? Vad kan ekorren lära oss människor om livet om vi bara lyssnade? Frågorna steg upp till ytan en eftermiddag i somras då jag stannade upp och fick möjligheten att lyssna.

Under en skogspromenad fick vi syn på varandra. Ekorren och jag. Jag smög mig nära, slog mig ned och iakttog. Den satt intill ett hål i marken och åt frenetiskt ur sin gömma. Så stannade den upp och såg mig i ögonen med allvar i blicken. När ekorren konstaterat att jag inte var ute efter att stjäla dess mat fortsatte den att smaska i sig sina frön. Snabbt gick det. Sedan möttes våra blickar igen.

Jag drog mig till minnes vad jag lärt mig om denna bedårande lilla gnagare genom åren. Den svenska ekorren heter på latin Sciurus vulgaris. Vulgaris betyder vanlig. Sciurus betyder ’han som skuggar sig med svansen’.  Redan här har ekorren nånting att lära oss. Det är faktiskt helt okej att leva i skuggan av en svans så länge det är min egen stolta svans. Så fort jag ställer mig i skuggan av andra börjar jag leva enligt andra människors önskemål istället för mina egna drömmar. Jag tänker på sjuksköterskan Bronnie Wares studier av vad människan ångrar mest på dödsbädden. Det vanligaste svaret är att man ångrar att man inte hade modet att leva sitt eget liv, utan istället levde enligt andras förväntningar.

Ekorrens stolta svansföring påminner oss därför om att bejaka våra uniciteter och individuella drömmar. Samtidigt påminner ekorren oss om att inte överplanera – varken vår tillvaro eller vägen till vår drömuppfyllelse. Det som inte går som planerat kan bli det verkligt livskraftiga. Låt livet överraska dig och, för all del; överraska dig själv. Ekorren spenderar visserligen 70 procent av sin vakna tid på att äta och samla frön, nötter, blommor och bark. Men faktum är att ekorren ofta inte finner igen sina matgömmor, vilket bidrar till ekosystemet genom att ge upphov till nya växter och träd, vilket i sin tur ger mat åt kommande generationer ekorrar.  

Ekorren pausar ätandet och samlandet med en vilsam siesta när det är som varmast mitt på dagen. Men så unnar sig ekorren också lek och bus. Ett tidigare ekorrminne i mitt liv var när Disney’s Piff och Puff steg ut ur sagan och landade i två snöbeklädda granar utanför mitt fönster. Det var ett glatt skådespel som varade en fascinerande timme. De såg så bekymmerslösa ut. Och antagligen är det lätt att vara ekorre. Ekorren känner sin livsuppgift; samla, äta, vila, leka. Det ter sig inte lika lätt för oss människor. Vi är mer komplexa än så. Kanske är det just därför vi kan dra nytta av att lyssna på ekorrens visdom: Unna dig att förenkla och prioritera. Det gör livet lättare och gladare. Sträck på din svans och välj ditt livshjul!

Ekorren täckte för öppningen på sin matgömma sedan såg den mig djupt i ögonen med en frågande blick: Vad vill ni människor samla på? Tja, tänkte jag, vi människor samlar på allt möjligt; frimärken, porslinsfigurer, konst, antikviteter, tulpanlökar, pengar, bilar, kärnvapenarsenaler… Det är liksom ingen hejd.

Vad vill ni egentligen samla på? Vad vill du samla på?, tycktes ekorren fråga. Jag tänkte efter. Jag vill samla på vackra stunder, goda minnen, kärleksfulla möten med nära och kära, fläderblom om sommaren och torkad kantarell om vintern, kanelbullar i frysen, spännande resor långt bortom köket och mjuka landningar i hemmets lugna vrå. Jag vill samla på skratt, glada överraskningar och upplevelser som betyder något. Jag vill samla på meningsfullhet och energi till att hjälpa andra. Jag vill samla på givmildhet, generositet och färgglada blommor. Jag vill samla på vackra sånger och glada danssteg. Och jag vill plantera busfrön varhelst jag går.

Vad vill du samla på?


Du kanske även gillar

Hästar är hierarkiska flockdjur som kräver ett lugnt ledarskap. Det spelar ingen roll hur du ser ut, hur gammal du är eller om du är rörelsehindrad eller inte. Det är den mentala närvaron som spelar roll. Agneta Aronsson är dressyrtränare på ridsportcentret Strö...

Tema:Stress - artikelserie del 3 av 3. Tips på sätt att hitta vägar till motivationen och komma runt pressen. Stress kan ha många orsaker. För mycket att göra eller för...

Fokusera mindre på vad medarbetarna gör fel och mer på vad de gör rätt. Många chefer är väldigt bra på att säga till...

Henrik Larsson, världsmästare i biljard: "Jag accepterar inte att saker inte går." Hinder är till för att övervinnas. Henrik Larsson vet det b...

Alla gillar att göra gott Företag som tar ansvar i samhället blir allt vanligare och det ä...

Charlie Söderberg: "Många tar inte sina egna önskningar på allvar." Vad är ett rikare liv - och hur når man dit? I mångt och...

Självkontroll och viljestyrka fungerar inte som strategi för personlig utveckling, menar forskare. Inom självhjälp och personlig utveckling har det länge funnits...

Claudia Lindström: En ledare förstår att deras egen och verksamhetens framgång består av medarbetarnas samlade prestationer. När infaller medarbetarnas bäst-före-datum? Den unge mannen,...

Borde vi fokusera mindre på förutbestämda mål och mer på långsiktiga system? Du har förmodligen fått lära dig att det viktigaste för...

Gästskribent Claudia Lindström, Humagic Group: ”I engagerade verksamheter jobbar man tillsammans för att nå målen. För allas skull. Att vara engagerad är ett val. Ett val att vilja bidra och göra skillnad.” Vår förmåga att känna engagemang påverkar vardagens...

 • Motivationsbloggen

Ofta när någon tar ställning för inkludering inom idrottsvärlden så hörs ändå upprörda röster om att sport och politik inte bör blandas. Det har bland annat kommit upp när supporters på fotbollsmatcher hållit upp banderoller som rört invandring och stöttat rörelser som till exempel Refugees welcome. Det här intresserar mig.

 • Coacha

Känns det trögt och omotiverat att sätta igång igen efter sommarens semester?
Har du varit mobilfri, fri från mailen, fri från att fatta beslut och prestera hela tiden? Kanske har du legat i hängmattan och inte gjort så mycket, kanske har du tagit promenader på stranden eller strosat runt i naturen. Och funderat på dagens viktigaste fråga: ”Vad ska vi ha till middag idag?”
Du har varit i nuet och din hjärna har lugnat ner sig och fått kontroll på tankarna.
Möjligen har du till och med haft lite tråkigt på slutet av semestern och känt behov av att göra någonting.
Du kanske har fått nya idéer och tankar om ditt liv och arbete?

 • Planera

Det finns olika uppfattningar om hur mycket tid vi spiller på att leta efter digitala dokument, men klart är att letandet bland filerna utgör ett synnerligen oönskat avbrott i vårt arbete. Nog går det att betrakta också detta som en distraktion. Vi är i färd med att få en sak gjord men blir hindrade i vår framfart bara för att vi inte hittar det där dokumentet vi söker. Frustrerande är ordet. Men att få ordning bland sina filer är lättare än du tror.

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.