Menu

Vad vill du samla på?

Evelina Wahlqvist: "Under en skogspromenad fick vi syn på varandra. Ekorren och jag. Jag smög mig nära, slog mig ned och iakttog..."

Temperaturen sjunker, de första gulnade löven virvlar runt i vinden. Samhället håller på att rätta in sig i sin vana gång. Snart är sommaren ett minne blott. Höstjacka, halsduk, jobb och skola. Ordning och reda. Måndag till fredag. Ekorrhjul bäddar för mindre strul. Ekorrhjul bäddar också för förutsägbarhet och tristess. 

Vad är det egentligen med detta ekorrhjul? Så många människor upplever sig befinna sig i ett ekorrhjul men ingen tycks vilja vara där. Det är värt att notera att de människor som vill leva ett strikt inrutat liv inte talar om ekorrhjul. Vanor och rutiner kan vara medvetet självvalda. Men så finns det också en stor grupp människor som drömmer om att leva bortom vanans makt. Där blir vanornas repetitiva mönster likt ett snurrande hjul där dagar smälter in i varandra, veckorna ter sig lika och till slut blir det svårt att se skillnad på åren som gått.

Märk väl att idén om ekorrhjulet är ett mänskligt koncept. Vad skulle egentligen ekorren säga om människans ekorrhjul? Vad kan ekorren lära oss människor om livet om vi bara lyssnade? Frågorna steg upp till ytan en eftermiddag i somras då jag stannade upp och fick möjligheten att lyssna.

Under en skogspromenad fick vi syn på varandra. Ekorren och jag. Jag smög mig nära, slog mig ned och iakttog. Den satt intill ett hål i marken och åt frenetiskt ur sin gömma. Så stannade den upp och såg mig i ögonen med allvar i blicken. När ekorren konstaterat att jag inte var ute efter att stjäla dess mat fortsatte den att smaska i sig sina frön. Snabbt gick det. Sedan möttes våra blickar igen.

Jag drog mig till minnes vad jag lärt mig om denna bedårande lilla gnagare genom åren. Den svenska ekorren heter på latin Sciurus vulgaris. Vulgaris betyder vanlig. Sciurus betyder ’han som skuggar sig med svansen’.  Redan här har ekorren nånting att lära oss. Det är faktiskt helt okej att leva i skuggan av en svans så länge det är min egen stolta svans. Så fort jag ställer mig i skuggan av andra börjar jag leva enligt andra människors önskemål istället för mina egna drömmar. Jag tänker på sjuksköterskan Bronnie Wares studier av vad människan ångrar mest på dödsbädden. Det vanligaste svaret är att man ångrar att man inte hade modet att leva sitt eget liv, utan istället levde enligt andras förväntningar.

Ekorrens stolta svansföring påminner oss därför om att bejaka våra uniciteter och individuella drömmar. Samtidigt påminner ekorren oss om att inte överplanera – varken vår tillvaro eller vägen till vår drömuppfyllelse. Det som inte går som planerat kan bli det verkligt livskraftiga. Låt livet överraska dig och, för all del; överraska dig själv. Ekorren spenderar visserligen 70 procent av sin vakna tid på att äta och samla frön, nötter, blommor och bark. Men faktum är att ekorren ofta inte finner igen sina matgömmor, vilket bidrar till ekosystemet genom att ge upphov till nya växter och träd, vilket i sin tur ger mat åt kommande generationer ekorrar.  

Ekorren pausar ätandet och samlandet med en vilsam siesta när det är som varmast mitt på dagen. Men så unnar sig ekorren också lek och bus. Ett tidigare ekorrminne i mitt liv var när Disney’s Piff och Puff steg ut ur sagan och landade i två snöbeklädda granar utanför mitt fönster. Det var ett glatt skådespel som varade en fascinerande timme. De såg så bekymmerslösa ut. Och antagligen är det lätt att vara ekorre. Ekorren känner sin livsuppgift; samla, äta, vila, leka. Det ter sig inte lika lätt för oss människor. Vi är mer komplexa än så. Kanske är det just därför vi kan dra nytta av att lyssna på ekorrens visdom: Unna dig att förenkla och prioritera. Det gör livet lättare och gladare. Sträck på din svans och välj ditt livshjul!

Ekorren täckte för öppningen på sin matgömma sedan såg den mig djupt i ögonen med en frågande blick: Vad vill ni människor samla på? Tja, tänkte jag, vi människor samlar på allt möjligt; frimärken, porslinsfigurer, konst, antikviteter, tulpanlökar, pengar, bilar, kärnvapenarsenaler… Det är liksom ingen hejd.

Vad vill ni egentligen samla på? Vad vill du samla på?, tycktes ekorren fråga. Jag tänkte efter. Jag vill samla på vackra stunder, goda minnen, kärleksfulla möten med nära och kära, fläderblom om sommaren och torkad kantarell om vintern, kanelbullar i frysen, spännande resor långt bortom köket och mjuka landningar i hemmets lugna vrå. Jag vill samla på skratt, glada överraskningar och upplevelser som betyder något. Jag vill samla på meningsfullhet och energi till att hjälpa andra. Jag vill samla på givmildhet, generositet och färgglada blommor. Jag vill samla på vackra sånger och glada danssteg. Och jag vill plantera busfrön varhelst jag går.

Vad vill du samla på?


Du kanske även gillar

Många känner ett psykiskt obehag inför att gå till jobbet, visar ny undersökning från Sveriges Företagshälsor. Allt färre känner sig motiverade i sitt arbete, visar en ny studie fr...

John Mellkvist, framtidsspanare och varumärkesstrateg. Om innovation, teknisk utveckling – och behovet av att drömma stort. Att drömma stort kan förändra vår framtid. Men kan vi...

Det sociala spelet, del 2: Humor ökar kreativiteten och produktiviteten i teamet. Vågar du vara rolig på jobbet? Frågan är viktigare...

"Fotbollförbundets tystnad, slutenhet och stängda maktordning inför ordförandevalet i mars hotar svensk idrottsrörelse." I början av det nya året skrev jag en debattartikel i Svenska...

En människas personlighet är inte orubblig - och din tro på möjligheten att förändras påverkar ditt välmående. Många människor ser både sin egen och andras personlighet som...

Välj rätt strategi för att undvika uppskjutarbeteende. Uppskjutarbeteende - även känt som prokrastinering - är ett av...

Vill du bli bättre på någonting? Träna, träna, träna - och lämna inte din träning åt slumpen. Övning ger färdighet, brukar man ju säga. Att träning och...

"Livet har alltid något nytt att erbjuda. Det bästa återstår alltid." Det finns en oskriven lag - "lagen om livets väsentligheter."...

Åtta hemligheter för framgång, del 7: Tjäna andra. Det spelar egentligen ingen roll hur talangfull och begåvad du är -...

Nya tankar utifrån bidrar till utveckling internt. Känslan av gemenskap och en positiv företagskultur internt, kan...

 • Kommunicera

Kan du vara dig själv på jobbet eller behöver du spela en roll för att lyckas? Jag funderar en del på detta för jag hör ganska ofta att vi har olika roller i livet, att det är viktigt att ha det. Att det är en roll att vara chef eller ledare, en roll att vara förälder, en roll att ställa sig på en scen och presentera något för andra… Att om man ikläder sig en roll för sina olika åtaganden så går det så mycket lättare att hantera. Samtidigt som de flesta av oss inte har den skådespelartalang som krävs för att leverera våra olika roller trovärdigt om de ligger för långt ifrån oss själva. För tänk om det är så att detta rollspelande, som många av oss håller på med för att vi tror att vi borde, i själva verket är det största kommunikationshinder vi har i vårt samhälle?

 • HR

Vi har alla olika typer av kontakthinder - en del fler eller större, andra färre eller mindre. När något av dessa hinder får växa sig för stort påverkar det vårt sätt att tänka och utföra vårt uppdrag som chef väldigt negativt. De påverkar företagskulturen, hur vi ser på saker och hur vi agerar i affärslivet. Skillnaden i storlek och antal hinder kan vara det som vänder ett företag från att vara som alla andra till succé på marknaden. Det går att identifiera och åtgärda hinder, och att arbeta med detta på individ-, grupp- eller organisationsnivå är oftast mycket lönsamt.

 • Ledarskap

I en nyligen genomförd vetenskaplig studie visas att chefer uppfattar sig som ledare men använder den största delen av sin arbetstid till att vara chefer. Hur stämmer det då med ambitionen att vara en kommunikativ chef, en coachande chef, en chef som skapar medarbetarengagemang och som tar sig tid för att ge feedback?

 • Motivera

Att uppnå bestående förändring är något av det svåraste som finns. Podcastprofilen Eric Zimmer vet det bättre än de flesta – han har genomgått en av de svåraste beteendeförändringar man över huvud taget kan tänka sig. I det här korta föredraget berättar han om sina erfarenheter, och förklarar – med utgångspunkt från sällskapsspelet ”Risk” – vilka tre grundläggande strategier man bör använda för att lyckas nå sitt mål och åstadkomma en varaktig förändring i sitt liv.

 • Ledarskap

“Det var en gång en man som bodde i en stuga i skogen. Där levde och arbetade han. Varje morgon klev han upp, klädde sig varmt och gick ut i skogen som fortfarande var mörk och kylig för att samla ved. Väl hemma igen tände han en eld i spisen och väntade tålmodigt på att värmen skulle sprida sig i stugan.
En dag kände han att han fick nog och ställde sig framför spisen och sa:
 – Okej spisen, under alla dessa år har jag varit ute i mörker och kyla om morgonen och samlat ved innan du gett mig någon som helst värme. Nu är det din tur att ge mig något först. Nu sätter jag mig här och väntar tills du har gett mig lite värme innan jag beger mig ut och samlar ved. Du får helt enkelt lita på mig, jag kommer ge dig ved men först måste jag få värme av dig”.

 • Kommunicera

En konferens erbjuder fantastiska möjligheter för en organisation att utvecklas och att möta utmaningar. I en väl planerad och genomförd konferens kan vi hantera komplexa kommunikationsutmaningar, arbeta med verkligt lärande, komma vidare i förändringsprocesser, vara innovativa och skapa genuint engagemang. Samtidigt är konferenser alltid mycket kostsamma, inte minst när man räknar in produktionsbortfallet och effekter av missade målsättningar som en dålig konferens riskerar att medföra. Trots att potentialen med en bra konferens är enorm och kostnaderna skyhöga så planeras många konferenser på rutin och med utgångspunkt från förlegade föreställningar om hur en konferens går till.

 • Ledarskap

Behöver det vara så svårt att visa vem man är? Vet alla vem de är? Tror vi att vi är autentiska, men har en omedveten mask? Vem bestämmer när jag tagit av mig masken? Kommer vi någonsin ta av oss masken helt? Detta är några av de frågor jag fick utifrån min förra artikel ”Släpp sargen och av med masken” – varmt tack för inspiration till fortsatt reflektion.

 • Ledarskap

Begreppet medarbetarskap figurerar numera ofta på våra arbetsplatser. Många gånger utifrån ett tämligen ensidigt perspektiv, det vill säga att arbetsgivaren kräver att medarbetare ska ta ett allt större ansvar och förväntas hantera allt större och mer komplexa utmaningar. Och visst är det så. Gränserna luckras upp mellan det som tidigare var chefens jobb och det som nu medarbetaren bör hantera. Men vad krävs av ledarskapet i och med denna förändring?

 • Ledarskap

Ett grundläggande problem vid allt beslutsfattande är att många människor har en inneboende överdriven självsäkerhet. Många tror att de är bättre på att fatta beslut jämfört med andra individer. Det är detta fenomen som kallas för överkonfidens eller övertro. Detta skapar förstås ett avgörande problem vid alla typer av beslut. Det påverkar nämligen vår vilja att be om hjälp och att samarbeta med andra i teamet eller utanför teamet. Vi tror oss klara av beslut och beslutsfattande på egen hand.

 • Ledarskap

Att genomgå förändringar är ofta tufft och påfrestande för oss människor, eftersom vi har ett behov av trygghet och rutiner. Extra krävande blir det när förändringen är påtvingad utifrån – av en arbetsgivare, exempelvis. En ny amerikansk studie visar att löntagare som genomgår förändringar på jobbet upplever stress och andra hälsoproblem i större utsträckning än andra. Men inte bara det – väldigt många är också misstänksamma när det gäller arbetsgivarens egentliga motiv till att genomföra förändringen, samt skeptiska till utgången av förändringsarbetet.

 • Ledarskap

Jag är alltid fascinerad av hur snabbt spädbarn och barn lär sig. Deras sinnen är öppna, de är så ivriga, så redo att absorbera information. Jag tittar på mina barnbarn när de försöker lära sig någonting ena dagen och behärskar det redan den andra dagen. Om bara vår inlärningskurva fortsatte vara lika brant när vi åldras.

 • Ledarskap

Anna var en framgångsrik och omtyckt mellanchef och hade banat väg för ett nytt steg i karriären. Hon fick ett större uppdrag och en plats i högsta ledningen. Hon var smickrad och stolt över sin befordran, men efter ett tag började hon tvivla. Osäkerheten tog över och hela situationen kändes övermäktigt. Vem och hur skulle hon vara i ledningsgruppen för att passa in? Anna kämpade på och blev mer och mer ambitiös i att leva upp till de förväntningar hon trodde fanns på henne i den nya rollen. Hon tog på sig en mask varje gång hon klev in i ledningsgruppen. Men masken fungerade inte. Tvivlet ökade och därmed stressen. Hon var nära att stiga av.

 • Motivera

Vad krävs egentligen för att bli framgångsrik? Intelligens och talang, skulle nog många säga. Psykologen Angela Lee Duckworth menar dock att det finns en annan egenskap som är minst lika viktig: Ihärdighet. Duckworth bygger sin teori bland annat på sina erfarenheter som lärare och sina studier av framgångsrika människor inom en rad olika områden. Hittills har det inte forskats tillräckligt mycket om det här ämnet, förklarar hon - men genom att öka vår kunskap om hur man bygger upp ihärdighet kan vi ge människor de rätta verktygen för att nå sina mål.

 • Projektleda

Just nu träffar jag väldigt många människor som är bekymrade, stressade och frustrerade över att inte hinna klart allt som måste vara klart. Innan semestern.
Varje år är det många som beklagar sig över att maj månad och tiden fram till midsommar går så fort. Att det är för många lediga dagar. Att det är för många saker som händer samtidigt. Samtidigt med avslutningar i föreningar och skolor så vill vi ju också hinna njuta. Hinna ta den där lunchen, eller gå på det där grillpartyt.

 • Motivera

Kan du visa äkta känslor på jobbet – eller upplever du att du måste fejka positiva känslor och gå omkring med ett påklistrat leende? Frågan kan vara avgörande för hur du mår på jobbet. En ny amerikansk undersökning visar att det finns ett klart samband mellan äktheten i de känslor vi visar på arbetsplatsen och hur väl vi trivs. Om du inte behöver fejka dina känslor så är det 32 procent större chans att du älskar ditt jobb, skriver tidningen Forbes.

 • Ledarskap

”Vi har gjort personlighetstester i vår arbetsgrupp. Det var så bra för att förstå hur olika vi egentligen är. Det blev sååå tydligt att jag är en extrem XYZ och Olle är en typisk ABC och det blir alltid lite svårt när vi ska jobba ihop. Jag vill att det ska hända saker snabbt och är väldigt drivande. Olle är så noga med att analysera allt innan han gör något. Jag har inte alls ro att gå in i detaljer så där som han gör…”