För- och nackdelar med att jobba hemifrån

Distansjobb innebär frihet och kreativitet - men också ensamhet och distraktioner.

HR | Karriär | ARTIKEL | SEP 2014

Vad passar Dig bäst?

Vad passar Dig bäst?

Att jobba hemifrån blir allt populärare - såväl arbetsgivare som medarbetare blir mer och mer positiva till distansjobb. Fördelarna är många. Med hemmet som arbetsplats blir du mer kreativ, får större frihet och bättre möjligheter att kombinera arbete med familjeliv. Men det finns också nackdelar med att välja hemmet framför kontoret, exempelvis ensamhet, distraktioner och förlorade rutiner.

Att internet och den nya tekniken har revolutionerat arbetslivet är knappast någon överdrift. En av de största förändringarna är att många yrkesgrupper idag lika gärna kan jobba hemifrån - allt som behövs är en laptop med internetuppkoppling. Antalet distansjobbare ökade med 80 procent från 2005 till 2012.

Många företag har börjat förstå fördelarna med distansjobb, vilket innebär att allt fler anställda inom tjänstesektorn erbjuds möjligheten att jobba hemifrån. Frågan är hur man som medarbetare ska ställa sig till en sådan möjlighet - är det verkligen ett bra alternativ att sitta vid köksbordet eller i vardagsrummet och jobba istället för på kontoret?

I ett försök att besvara den frågan har tidningen Fast Company sammanfattat de största för- och nackdelarna med att jobba hemifrån.

Mycket kreativitet - men ont om rutiner

En av de största fördelarna är att jobb hemifrån gynnar kreativiteten, menar tidningen. I din hemmiljö har du större möjlighet att låta tankarna vandra, pausa från jobbet och ta en promenad, gå ut och springa eller ta en tupplur. Du har också friheten att välja hur och var du ska sitta, vilka tavlor som ska hänga på väggarna och vilket bakgrundsljud du vill ha. Allt detta stimulerar kreativiteten och ger större utrymme åt tankar, idéer och visioner kring arbetet.

Samtidigt innebär distansjobbet att du förlorar de vanor och rutiner som livet på kontoret medför. Förvisso känns det kanske inte som att du kommer att sakna bussresan till jobbet, morgonmötet och de trötta gestalerna kring kaffemaskinen, men människor har ett behov av vanor och rutiner för att fungera. Morgonmötets början (eller slut...) kanske är den signal som säger åt din hjärna att det är dags att börja jobba - och vad händer när du blir ifråntagen den signalen?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vanor och rutiner är de mekanismer som ser till att du får jobbet gjort. Dina gamla vanor från kontoret måste ersättas med nya om distansjobbet ska fungera.

Fritt - och distraherande

Det finns dock fler fördelar med att jobba hemifrån. En av dessa, skriver Fast Company, är att den eviga debatten om öppna kontorslandskap blir helt irrelevant för din del - det vill säga, du blir helt fri att forma din omgivning så som det passar dig. Din "arbetsbubbla" kan göras så stor och öppen eller så liten och sluten som du själv vill - du kan jobba i total tystnad hemma på din kammare, men du kan också sätta dig i bruset på ett kafé.

Men miljön hemma kan förstås också vara mer distraherande än miljön på kontoret. Du löper en stor risk att distraheras av familjemedlemmar, pratsjuka husdjur och ringande telefoner. Du måste också ha god impulskontroll när du jobbar hemifrån - kylskåpet, TV:n och skivsamling är aldrig långt borta med sina lockelser.

En mycket stor fördel med att jobba hemifrån är förstås att det är familjevänligt. Distansarbete ger dig oändligt mycket större möjligheter att hitta rätt balans mellan arbete och familjeliv än om du jobbar på ett kontor.

Samtidigt kan närheten till familjen utgöra en börda när du faktiskt också måste få ett jobb gjort. Forskning har visat att konflikter i familjen är mer stressande än att gå till jobbet - och när du jobbar hemifrån kan du tvingas hantera båda dessa saker samtidigt. För att lyckas sköta sitt jobb hemifrån måste man därför kunna dra gränser gentemot familjen så att det blir tydligt när, var och hur man behöver jobba ostört.

En stor utmaning för distansjobbare är att hantera den ensamhet som uppstår när man inte längre har kollegor omkring sig varje dag. Men att du jobbar hemifrån betyder inte att du måste bli eremit. Du kan även fortsättningsvis hålla regelbunden kontakt med dina kollegor, och framför allt med andra på företaget som också jobbar på distans - kanske kan ni hitta ett gemensamt sätt att hantera distanstillvaron.

Slutligen, skriver Fast Company, finns det en fördel som inte har någon motsvarande nackdel; du slipper det oändliga pendlandet till och från kontoret. Tänk dig att slippa stå i regn och blåst och vänta på bussen. Tänk dig att aldrig mer behöva sitta i bilkö efter en lång arbetsdag. Det är vad vi kallar frihet.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill