Ikigai - en anledning att finnas till

Det japanska konceptet ikigai representerar ditt skäl att vilja gå upp på morgonen.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | SEP 2018

Ikigai utgör en samlingspunkt där de viktigaste sakerna i livet samverkar, i balans och harmoni med varandra.

Ikigai utgör en samlingspunkt där de viktigaste sakerna i livet samverkar, i balans och harmoni med varandra.

Vad får dig att vilja stiga upp på morgonen? Frågan kan såklart väcka en viss ångest, men ibland är det ändå nödvändigt att ställa den. Grunden för att leva ett gott liv är att man har en mening och ett mål som avspeglar både vem man är inombords och vilken roll man har i världen. Det japanska begreppet ikigai handlar om just detta – att vara medveten om sin egen anledning att finnas till.

Vi människor behöver inte bara mat och husrum för att må bra – vi vill också känna att vårt liv har mening och mål. För att den känslan ska infinna sig behöver flera olika aspekter av livet hänga ihop med varandra på ett naturligt sätt. 

Vi behöver känna glädje och passion över det vi gör under vår vakna tid, men samtidigt vill vi inte känna oss helt uppslukade av våra egna, själviska intressen – för att helheten ska kännas bra måste vårt engagemang också samspela på ett naturligt sätt med de materiella behoven och med världen runt omkring oss.

Ikigai - balans och harmoni

Det japanska begreppet ikigai är svåröversatt, men betyder ungefär ”anledning att finnas till”. Ikigai är ordet för det som får oss att vilja gå upp på morgonen. Det som ger våra liv syfte, mening och mål, och gör att vi känner glädje och tillfredställelse.

Konceptet ikigai kommer från ön Okinawa i Japan, som har ett ovanligt stort antal medborgare som är över 100 år gamla. Antropologer tror att det bland annat beror på deras sunda mat- och motionsvanor, men också på deras livsvisdom, där ikigai ingår som ett centralt begrepp.

Hur hittar man då sin ikigai – sin anledning att stiga upp på morgonen?

Ikigai utgör en samlingspunkt där de viktigaste sakerna i livet samverkar, i balans och harmoni med varandra. I den punkten möts det du brinner för, det du är bra på, det du kan försörja dig på och det samhället behöver. Det betyder inte nödvändigtvis att din ikigai måste vara ditt yrke; det viktiga är att själsliga och mer materiella behov lever i harmoni med varandra. Målet är att hitta glädje, självuppfyllelse och en känsla av social tillhörighet – i dina vardagliga aktiviteter och rutiner.

Om du vill hitta din ikigai så kan du utgå ifrån fyra frågeställningar:
  1. Vad älskar du?
  2. Vad är du bra på?
  3. Vad behöver världen från dig?
  4. Vad kan du få betalt för?

     Besvara dessa fyra frågor, och försök sedan att identifiera punkten där de möts. Om dessa fyra aspekter – passion, talang, mission och profession – inte lever i harmoni med varandra, så uppstår det lätt en känsla av otillfredställelse. Om exempelvis mission saknas i ekvationen så kan du uppleva att det du gör förvisso är roligt, men att du egentligen inte ”behövs” i samhället. Eller om passion saknas i ekvationen så kan du känna dig både ansvarsfull, kompetent och behövd, men ändå ha en känsla av tomhet. Enligt ikigaiska man alltid sträva efter att i möjligaste mån skapa balans mellan dessa fyra värden.

     Motivation.se

     Från stressad chef till inspirerande ledare!

     Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

     Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

     Transformera ditt ledarskap nu!

     Motivation.se

     Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

     Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

     • Från stress till kontroll
     • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
     • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

     Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

     Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

     Vässa ditt ledarskap idag!

     Ditt skäl att vilja gå upp på morgonen förändras med tiden

     Det betyder naturligtvis inte att man måste sträva efter en perfekt karriär eller ett perfekt liv. Någonting sådant finns förmodligen inte över huvud taget. Ikigai betyder över huvud taget inte att man måste vara karriärist eller vara besatt av att ”uppfylla sig själv”. Det kan lika gärna handla om att känna samhörighet med och en vilja till uppoffring för andra människor.

     Det viktiga är att se sitt liv som en helhet, där allting hänger ihop. Dina materiella, själsliga och sociala behov är alla sammanlänkade och påverkar varandra. Detsamma gäller dina värderingar, prioriteringar och önskningar. Även ditt fysiska välmående är en del av helheten, varför det också är viktigt att du sköter din kost och motion och att du lever i kontakt med naturen.

     Sist men inte minst: Kom ihåg att din ikigai kan förändras med tiden. Den är inte huggen i sten, utan bör hela tiden sökas på nytt och omprövas. Du kan alltid återupptäcka det egentliga skälet till att du vill vakna och stiga upp ur sängen inte bara idag - utan också imorgon och nästa dag.

     Einar Wiman

     Frilansjournalist

     • Följ skribent

     Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

     Kontakt: einar@motivation.se

     Denna artikel:

     • Betygsätt

     Följ ämne:

     • Motivera
     • Karriär

     Einar Wiman

     Följ skribent:

     • Följ skribent

     Denna artikel:

     • Betygsätt

     Följ ämne:

     • Motivera
     • Karriär

     Dela:

     Vill du bli en framgångsrik ledare?

     • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
     • Kostnadseffektivt
     • Tillgång när du vill, var du vill