Menu

Coacha

De flesta av oss vet, innerst inne, att reflektion är något som är bra för oss. Det skapar processer som ger oss nya tankar, nya idéer och mental påfyllnad. Vi utvecklas och blir mer medvetna om vad vi gör och varför. Mönster och invanda beteende tydliggörs och gör det möjligt för oss att hitta oss själva mitt i kaoset av information, att-göra-listor, möten och andra människors krav. Men vad är egentligen reflektion och hur blir man bra på det?

I slutet av förra året skrev Lena Mangell om vikten av att stanna upp och ha utvecklingssamtal med sig själv då och då. Men hur gör man sen för att förverkliga de mål man satt upp? Hur bibehåller man energin och hur gör man för att inte tappa styrfart och motivation? Här kommer Lenas syn på saken. ”All förändring och utveckling tar mer tid än man tror och därför är uthållighet, påminnelse och belöning viktiga verktyg för din utveckling.”

Sommar, ledighet, sol och bad ger tid för lugn och stillhet. Då hör vi plötsligt vår inre röst och våra tankar. Rösten kanske säger: ”Jag är egentligen ganska trött på jobbet och chefen.”. ”Jag vill utvecklas , men vet inte riktigt hur.”. ”Jag har varit på samma ställe i åtta år, jag borde nog gå vidare och göra något annat. Men jag vet inte vad jag vill…”. Känner ni igen tankarna?

Vad tänker du på när du hör ordet ’karriär’ på svenska?  Och vad tänker du på när du hör det engelska ordet ’career’? Är det någon skillnad? Om man slår upp ordet i Svenska akademins ordlista står det (tyvärr, måste jag säga); ”vinna, snabb befordran, stiga i graderna, i högsta fart framåt”. Om man läser i ett engelskt lexikon står det ” livslång yrkeslivsutveckling”. Jag tycker att den svenska definitionen är negativ, omodern och trångsynt. Jag ansluter mig till den engelska mer positiva och moderna definitionen som beskriver att alla har sin egen karriärutveckling.

Under min första tid som psykolog hade jag en kvinnlig mentor som var 10 år äldre än jag. Vi träffades varje månad under fyra års tid. Vi satt hemma  i hennes soffa och drack thé från Harrods och åt små smörgåsar. Bilden och känslan har etsat sig fast hos mig och nu - 24 år senare - är jag vän och kollega med min före detta mentor. Hon har betytt otroligt mycket för mig både professionellt och privat. Jag känner stor tacksamhet för att jag fick möjlighet att samtala öppet om allt, ta del av hennes erfarenheter och bli lyssnad på. Hon lotsade mig rätt och lärde mig att utvecklas, gav mig stöd och inspiration och lät mig bli en del av hennes stora nätverk.

Maria Nemeth är psykolog och har coachat bland annat ledare, författare, finansmänniskor och entreprenörer. Hon är grundare av Academy for Coaching Excellence i USA och reser idag världen över och håller efterfrågade seminarier om verktyg för coaching. Hon brukar inleda sina föreläsningar med en udda fråga: Skulle det vara okej för dig om livet blev lite enklare att leva? Med utgångspunkt i sina fyra ledord - Clarity, Focus, Ease, och Grace – ställer hon frågor som väcker tankar och sätter saker i nytt ljus. För ett tag sen besökte hon Sverige och höll ett seminarie hos Gaia Leadership. Här kan du se ett utdrag från hennes föreläsning.

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

Det finns otaliga begrepp och titlar inom mentorskap och coaching. Vår expert inom området hjälper till att reda ut begreppen. Vad har metoderna mentorskap och coaching gemensamt och vad skiljer dem åt? Och när är det lämpligt att använda dem? Vilka frågor bör du ställa dig när du stor i valet och kvalet?

På nyårsafton uttalade du kanske dina nyårslöften och önskningar om ett bättre liv för 2014? Du skulle sluta att röka, du skulle börja motionera? Det är något vi ofta uttrycker vid nystarten i början av året. Men vad händer? Det kanske går en vecka men sen tappar vi fokus. Varför? Det kan vara så att det är andras vision och mål som du har anammat. Du kanske inte är tillräckligt motiverad för den vision och de mål som du har satt upp.

Dina tankar styr ditt liv - tänk positivt! Den uppmaningen har livscoacher spridit världen över i flera decennier. Men tänk om det inte är så enkelt? Tänk om de rent av har fel - och allt i själva verket blir värre av positivt tänkande?

Ingen människa föds framgångsrik. Vi bär alla på en eller flera talanger - sedan är det mängden motivation, drivkraft och hårt arbete som avgör om vi lyckas eller inte. Den goda nyheten för alla oss medelmåttor är att det aldrig är för sent. Oavsett om du är ung eller gammal kan du fortfarande hitta din talangzon och påbörja en resa mot dina drömmars mål.

Den 25:e april höll vi vårt andra Lunch & Learn - god mat och kunskap på samma gång. Carita Juselius, Internationellt certifierad coachtrainer och ledar- & teamutvecklare på COPA förläste på temat ”Vilka problem löser vi med coaching?”. Nu kan du som inte kunde närvara ta del av föreläsningen här på Motivation.se.

Allt fler organisationer låter interncoacher ersätta externa coacher. Genom att låta egna medarbetare genomgå en utbildning, öppnas nya möjligheter upp och organisationen får coachkompetens internt på företaget. För individerna som väljer att vidareutbilda sig, blir satsningen ofta ett sätt att stärka den befintliga yrkesrollen.

ACT, Acceptance and commitment therapy, kallas ofta för den tredje vågens KBT som representerar en ny form av kognitiv beteendeterapi. Intresset för ACT är mycket stort i arbetslivet, inte minst sedan ett antal forskningsstudier visar på framgångsrika resultat i organisationer som tillämpar ACT.

Events

Emotionell intelligens och hur du kan mäta den!
5 maj, 2015 - 08:00
Självreflektion, mindfulness och coaching.
27 maj, 2015 - 09:00

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram