Menu

Hjälp ungdomar att få sommarjobb

Stadsmissionen söker företag som vill hjälpa ungdomar att få sitt första sommarjobb.
Sommarjobb, Stadsmissionen

Att göra skillnad och ta sitt sociala ansvar behöver inte alltid vara så svårt som man kan tro. Just nu söker Stockholms Stadsmission företag som vill hjälpa ungdomar i utanförskap genom att ge dem sitt första sommarjobb. "Att få sitt första jobb är otroligt viktigt. Många av de här ungdomarna saknar ett nätverk av vuxna förebilder", säger Sandra Axell, projektledare på Stadsmissionen.

Stockholms Stadsmission söker företag som vill hjälpa ungdomar i åldern 15-20 år att få sitt första sommarjobb. Jobbet ska vara tre veckor långt och av enklare karaktär eftersom de flesta av ungdomarna saknar utbildning och erfarenhet.

Ungdomarna ska få avtalsenlig lön, vilket innebär att lönekostnaden inklusive sociala avgifter och vid 40 timmars arbetsvecka hamnar mellan 15 000 och 21 600 kronor beroende på ålder.

- Vi har velat göra det så enkelt som möjligt för företagen. Vi står som arbetsgivare, sköter allt det administrativa och betalar ut lönen, sedan fakturerar vi företaget för löne- och arbetsgivaravgiften när de tre veckorna har gått, säger Sandra Axell, projektledare på Stockholms Stadsmission.

- Vi har en medarbetare som samlar in förfrågningar från företag och matcher dem mot ungdomar. Det handlar alltså om enklare uppdrag, tanken är att det ska vara som ett första jobb för de unga.

Saknar eget nätverk

Ungdomars svårigheter att komma in på arbetsmarknaden är ett stort problem, inte minst bland unga som har haft det extra tufft i livet. Att ge dem en första erfarenhet av arbetslivet kan därför göra en enorm skillnad.

- Vi ser att behovet är stort. Ungdomar som vi möter i vår verksamhet har ofta få eller inga vuxna förebilder. Det vanliga är att man får sitt första sommarjobb via en förälder eller en kompis förälder, men här handlar det om unga som i många fall saknar ett nätverk. Genom det här projektet kan vi hjälpa till genom att ge de unga tillgång till vårt nätverk, säger Sandra Axell, som tror att den här satsningen kan hindra unga som lever i utanförskap från att hamna i en ond cirkel.

- Utan det första jobbet är det väldigt svårt att få sitt andra jobb, så att säga. Det handlar också om självkänslan som kommer när man får ett jobb, får känna sig behövd och tjäna egna pengar för första gången. Vår förhoppning är att sommarjobbet ska stärka ungdomarna så att de går vidare med en större känsla av egenmakt. Dessutom ger det ju ett nytt nätverk som de inte hade tidigare.

Fastighetsskötare, receptionist eller allt-i-allo

Vilken typ av jobb är det som kan bli aktuella för ungdomarna? Det kan röra sig om alla möjliga sysslor, säger Sandra Axell. Stadsmissionen tar emot företagens förfrågningar och matchar dem sedan mot ungdomarna.

- Vi fick en rolig förfrågan från ett äldreboende, de ville ha en sommarjobbare som kunde vara där främst som en social kraft bland de äldre. Det lät som ett väldigt roligt uppdrag. Men det kan handla om alltifrån fastighetsskötare till receptionist eller allt-i-allo. Det finns en mängd olika uppdrag som kan passa för de unga.

För företagen finns det flera goda skäl att medverka i den här satsningen, menar Stadsmissionens projektledare.

- Dels tycker vi att det är ett väldigt konkret sätt att bidra till skapandet av en mänskligare stad. Det handlar om socialt ansvarstagande. Men det är också en fråga om praktisk nytta, många företag behöver ju fylla semesterluckorna under sommaren. Då kan det här vara en bra möjlighet. Jag vill uppmana företagen att höra av sig, vi har många duktiga ungdomar som gärna vill arbeta, säger Sandra Axell.

Företag som inte har möjlighet att erbjuda ett sommarjobb men ändå vill bidra ekonomiskt kan skänka en summa motsvarande tre veckors lön. Gåvan kommer då att användas till ett sommarjobb inom Stadsmissionens egen verksamhet.


Du kanske även gillar

Vi konsumerar alltmer för socialt hållbar utveckling. Försäljningen av Fairtrade-märkta produkter i Sverige ökade...

Årets VD 2016, små företag: Liza Jonson, SPP Fonder. Liza Jonson har varit VD på SPP Fonder i knappt sex år. Under den...

FN:s Globala mål - Mission Possible. Intervju med Anders Lindqvist på Swedish Hydro Solutions. FN:s Globala mål, hur kan du och ditt företag strategiskt arbeta f...

Den största oförklarade löneskillnaden finns bland tjänstemän i privat sektor, visar statistik från Medlingsinstitutet. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter att minska,...

Unga ser positivt på arbete i offentlig sektor - men karriärmöjligheterna är för dåliga. Om välfärdssektorn ska kunna locka till sig unga så måste...

Men personer under 30 presterar sämre än genomsnittet, visar tysk forskningsrapport. Anställer ditt företag idel unga människor i hopp om att de...

Pratbart #1 - Om affärsmässig hållbarhet. Pär Larshans och Emma Ihre diskuterar väderingar och lönsamhet. I första delen av Pratbart samtalar Helena Timander och Marie Alani med P...

Malin Lundqvist startade Let's make a difference - samlar in julklappar till mammor och barn på kvinnojourer. Julen närmar sig, och för människor som har det svårt kan...

Nyexaminerade kvinnliga ingenjörer får lägre lön - trots bättre betyg. Löneskillnader mellan kvinnor och män är fortfarande en realitet...

Äggkompensera - ge bort kycklingar i påsk till självhjälpsprojekt i El Salvador. Snart är det påsk. Vad sägs om att dra ner lite på p...

 • Ledarskap

I en nyligen genomförd vetenskaplig studie visas att chefer uppfattar sig som ledare men använder den största delen av sin arbetstid till att vara chefer. Hur stämmer det då med ambitionen att vara en kommunikativ chef, en coachande chef, en chef som skapar medarbetarengagemang och som tar sig tid för att ge feedback?

 • Motivera

Att uppnå bestående förändring är något av det svåraste som finns. Podcastprofilen Eric Zimmer vet det bättre än de flesta – han har genomgått en av de svåraste beteendeförändringar man över huvud taget kan tänka sig. I det här korta föredraget berättar han om sina erfarenheter, och förklarar – med utgångspunkt från sällskapsspelet ”Risk” – vilka tre grundläggande strategier man bör använda för att lyckas nå sitt mål och åstadkomma en varaktig förändring i sitt liv.

 • Ledarskap

“Det var en gång en man som bodde i en stuga i skogen. Där levde och arbetade han. Varje morgon klev han upp, klädde sig varmt och gick ut i skogen som fortfarande var mörk och kylig för att samla ved. Väl hemma igen tände han en eld i spisen och väntade tålmodigt på att värmen skulle sprida sig i stugan.
En dag kände han att han fick nog och ställde sig framför spisen och sa:
 – Okej spisen, under alla dessa år har jag varit ute i mörker och kyla om morgonen och samlat ved innan du gett mig någon som helst värme. Nu är det din tur att ge mig något först. Nu sätter jag mig här och väntar tills du har gett mig lite värme innan jag beger mig ut och samlar ved. Du får helt enkelt lita på mig, jag kommer ge dig ved men först måste jag få värme av dig”.

 • Kommunicera

En konferens erbjuder fantastiska möjligheter för en organisation att utvecklas och att möta utmaningar. I en väl planerad och genomförd konferens kan vi hantera komplexa kommunikationsutmaningar, arbeta med verkligt lärande, komma vidare i förändringsprocesser, vara innovativa och skapa genuint engagemang. Samtidigt är konferenser alltid mycket kostsamma, inte minst när man räknar in produktionsbortfallet och effekter av missade målsättningar som en dålig konferens riskerar att medföra. Trots att potentialen med en bra konferens är enorm och kostnaderna skyhöga så planeras många konferenser på rutin och med utgångspunkt från förlegade föreställningar om hur en konferens går till.

 • Ledarskap

Behöver det vara så svårt att visa vem man är? Vet alla vem de är? Tror vi att vi är autentiska, men har en omedveten mask? Vem bestämmer när jag tagit av mig masken? Kommer vi någonsin ta av oss masken helt? Detta är några av de frågor jag fick utifrån min förra artikel ”Släpp sargen och av med masken” – varmt tack för inspiration till fortsatt reflektion.

 • Ledarskap

Begreppet medarbetarskap figurerar numera ofta på våra arbetsplatser. Många gånger utifrån ett tämligen ensidigt perspektiv, det vill säga att arbetsgivaren kräver att medarbetare ska ta ett allt större ansvar och förväntas hantera allt större och mer komplexa utmaningar. Och visst är det så. Gränserna luckras upp mellan det som tidigare var chefens jobb och det som nu medarbetaren bör hantera. Men vad krävs av ledarskapet i och med denna förändring?

 • Ledarskap

Ett grundläggande problem vid allt beslutsfattande är att många människor har en inneboende överdriven självsäkerhet. Många tror att de är bättre på att fatta beslut jämfört med andra individer. Det är detta fenomen som kallas för överkonfidens eller övertro. Detta skapar förstås ett avgörande problem vid alla typer av beslut. Det påverkar nämligen vår vilja att be om hjälp och att samarbeta med andra i teamet eller utanför teamet. Vi tror oss klara av beslut och beslutsfattande på egen hand.

 • Ledarskap

Att genomgå förändringar är ofta tufft och påfrestande för oss människor, eftersom vi har ett behov av trygghet och rutiner. Extra krävande blir det när förändringen är påtvingad utifrån – av en arbetsgivare, exempelvis. En ny amerikansk studie visar att löntagare som genomgår förändringar på jobbet upplever stress och andra hälsoproblem i större utsträckning än andra. Men inte bara det – väldigt många är också misstänksamma när det gäller arbetsgivarens egentliga motiv till att genomföra förändringen, samt skeptiska till utgången av förändringsarbetet.

 • Ledarskap

Jag är alltid fascinerad av hur snabbt spädbarn och barn lär sig. Deras sinnen är öppna, de är så ivriga, så redo att absorbera information. Jag tittar på mina barnbarn när de försöker lära sig någonting ena dagen och behärskar det redan den andra dagen. Om bara vår inlärningskurva fortsatte vara lika brant när vi åldras.

 • Ledarskap

Anna var en framgångsrik och omtyckt mellanchef och hade banat väg för ett nytt steg i karriären. Hon fick ett större uppdrag och en plats i högsta ledningen. Hon var smickrad och stolt över sin befordran, men efter ett tag började hon tvivla. Osäkerheten tog över och hela situationen kändes övermäktigt. Vem och hur skulle hon vara i ledningsgruppen för att passa in? Anna kämpade på och blev mer och mer ambitiös i att leva upp till de förväntningar hon trodde fanns på henne i den nya rollen. Hon tog på sig en mask varje gång hon klev in i ledningsgruppen. Men masken fungerade inte. Tvivlet ökade och därmed stressen. Hon var nära att stiga av.

 • Motivera

Vad krävs egentligen för att bli framgångsrik? Intelligens och talang, skulle nog många säga. Psykologen Angela Lee Duckworth menar dock att det finns en annan egenskap som är minst lika viktig: Ihärdighet. Duckworth bygger sin teori bland annat på sina erfarenheter som lärare och sina studier av framgångsrika människor inom en rad olika områden. Hittills har det inte forskats tillräckligt mycket om det här ämnet, förklarar hon - men genom att öka vår kunskap om hur man bygger upp ihärdighet kan vi ge människor de rätta verktygen för att nå sina mål.

 • Projektleda

Just nu träffar jag väldigt många människor som är bekymrade, stressade och frustrerade över att inte hinna klart allt som måste vara klart. Innan semestern.
Varje år är det många som beklagar sig över att maj månad och tiden fram till midsommar går så fort. Att det är för många lediga dagar. Att det är för många saker som händer samtidigt. Samtidigt med avslutningar i föreningar och skolor så vill vi ju också hinna njuta. Hinna ta den där lunchen, eller gå på det där grillpartyt.

 • Motivera

Kan du visa äkta känslor på jobbet – eller upplever du att du måste fejka positiva känslor och gå omkring med ett påklistrat leende? Frågan kan vara avgörande för hur du mår på jobbet. En ny amerikansk undersökning visar att det finns ett klart samband mellan äktheten i de känslor vi visar på arbetsplatsen och hur väl vi trivs. Om du inte behöver fejka dina känslor så är det 32 procent större chans att du älskar ditt jobb, skriver tidningen Forbes.

 • Ledarskap

”Vi har gjort personlighetstester i vår arbetsgrupp. Det var så bra för att förstå hur olika vi egentligen är. Det blev sååå tydligt att jag är en extrem XYZ och Olle är en typisk ABC och det blir alltid lite svårt när vi ska jobba ihop. Jag vill att det ska hända saker snabbt och är väldigt drivande. Olle är så noga med att analysera allt innan han gör något. Jag har inte alls ro att gå in i detaljer så där som han gör…”

 • Hälsa

Den är ständigt uppe till debatt, den allestädes närvarande stressen. Vad den kostar samhället, hur många offer den skördar, vad vi ska göra åt problemet. Är det nya lagar som behövs eller hårdare regler för arbetsgivarna? Eller ska vi fokusera på vår andning?

 • Ledarskap

Som rubriken antyder så finns det en missuppfattning av vad intelligens egentligen innebär. När jag myntade begreppet ledarintelligens var det efter många års lyssnande och iakttagande, och genom många samtal. Vi talar mycket om ledarskap, vilket vi gjort i alla tider. Ledarskap för mig kan aldrig vara en trend. Däremot finns det ett antal färdigheter, egenskaper, värderingar och insikter som avgör om du är en lämplig ledare eller inte. Lämplig är den som har ett gott hjärta, fast hand, stadiga fötter och huvudet på skaft.
Konstigare än så är det inte.
Inställningen till ledarskap idag uppfattar jag som rationell och med avsaknad av ett medmänskligt perspektiv.
Det är dags att på allvar sluta att underskatta betydelsen av självinsikt för ett gott ledarskap och sluta kalla det medmänskliga för ”flum”!
Låter kanske lite förenklat, men jag ska krångla till det lite i texten som kommer.