Säg ja till rutiner!

"Tänk dig att du har skickat flera dokument för utskrift till din skrivare och plötsligt vill att det som står som nummer fem i kön ska komma fram först. Det funkar inte så bra."

Hälsa | ARTIKEL | SEP 2012

Hjärnan kan hålla koll på tre till fyra rutinsaker åt gången. Moment vi utför ofta administreras i andra delar av hjärnan än de som är aktiva vid till exempel planering och beslutsfattande. Det fungerar till exempel bra för en van bilförare att köra bil, följa en vanlig färdväg och prata med en medpassagerare samtidigt. Det är basal ganliga som är exekutiv. Ska vi däremot göra nya viktiga planer för framtiden är det bäst att ha resurser i PFC (prefrontal cortex) och fokusera på det vi gör. Annars blir planerna lätt desamma som tidigare – om de inte fastnar i ”skrivarkön”.

En rutin är en handling vi utför i princip likadant varje gång. Vi behöver inte tänka så mycket utan går på vana. ”Det sitter i ryggraden” säger vi.

Egentligen sitter det i hjärnan, i en del som kallas basal ganglia. Många neuroforskare menar att den kan utföra tre till fyra saker åt gången. Basal ganglia följer invanda mönster, är rutinerad och resurssnål.
Kognitivt mer krävande uppgifter, som att lägga upp företagsplaner för framtiden, fatta viktiga beslut, analysera ekonomin, planera stora event, lämna kreativa offerter eller att hålla medarbetarsamtal där vi verkligen lyssnar, utförs i PFC, som vill jobba ostörd med en sak i taget, som jag skrev om i föregående artikel.

Basal ganglia är högeffektiv när det gäller repetitiva mönster. Det drar betydligt mindre hjärnresurser att köra truck dag ut och dag in på samma lager, jämfört med att ständigt tänka nytt och kreativt. Vi kan använda denna kunskap och resurs på många sätt genom att upprepa vanliga handlingsmönster och lagra dem i hjärnan. Till exempel genom att återkommande göra på samma sätt när vi öppnar ett dokument i datorn, sparar dokument, sorterar e-post, ringer upp människor, sorterar papper, städar på skrivbordet, administrerar utskick, kopierar, kör samma väg hem från jobbet etc.

Dags att upphöja rutinarbete alltså och använda rutiner för att frigöra hjärnresurser till tillfällen när vi vill vara fria från mönster och vanor och ha förmåga att tänka och göra nytt. Ett tips är att utföra rutinarbete på eftermiddagen när hjärnan oftast är trött och vill slippa lösa problem.

Håll ordning på skrivarkön!

En annan matnyttig kunskap att ha med sig i vardagen om hjärnan, är att den vill ha ordning och reda. Först in först ut, skulle man kunna säga. Ibland, när det känns som tankarna går i cirklar och det inte går att fatta beslut i en fråga kan det bero på att det ligger saker i vägen, som i en skrivarkö.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Tänk dig att du har skickat flera dokument för utskrift till din skrivare och plötsligt vill att det som står som nummer fem i kön ska komma fram först. Det funkar inte så bra.

Eller tänk att du planerar en utflyktslunch, hur ska du veta hur mycket mat du ska köpa innan du vet hur många som kommer? Och för att veta hur många som kommer behöver du bjuda in och få svar. Om du skulle börja med att åka och handla skulle du upptäcka att du tänkte i cirklar och inte kunde fatta några vettiga beslut.

Så när du sitter fast, gå igenom skrivarkön och beslutsordningen. Ligger det något i kön som behöver utföras innan det går att fatta det beslut du går och grunnar på? Behöver du kanske ta bort ett jobb i kön? Eller ta reda på mer om förutsättningarna för att kunna gå vidare?

Ger du hjärnan möjlighet att lösa ett problem i taget i rätt ordning kommer du att spara mycket energi som du kan använda till att bryta vanor och mönster som inte gagnar dig. När det inte gäller rutiner förstås…

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Webbkurs i ämnet

Planera utifrån hur hjärnan vill ha det, 3 veckor

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill