Menu

Nya metoder för att hitta talangerna

Tove Nylin, gästskribent: ”Tänk annorlunda – rekrytera fördomsfritt.”
Nya metoder för att hitta talangerna

Det sägs ofta att det är svårt att hitta rätt människor att rekrytera. Det talas också om att det råder kandidatbrist. Men är det verkligen så eller är det bara vi som tänker fel?  Vår gästskribent Tove Nylin reflekterar över frågan, och tror att kompetensen nog finns där om vi bara vågar se bortom ytan.

Om skribenten

Tove Nylin är regionchef för TNG Syd och har närmare 10-års erfarenhet från rekrytering och ledarskap. Hon drivs av att arbeta med fördomsfri rekrytering då hon ser konkurrensfördelar för företag som fokuserar på potential och framtida arbetsprestation när de rekryterar framtida medarbetare.

Ganska ofta hör vi just det, att företagen har svårt att hitta kompetent personal. Vartannat år gör Svenskt Näringsliv en rekryteringsenkät och nu senast 2016 påtalas det igen att företagen tycker det är svårt att rekrytera.

Men kan det helt enkelt vara så, att det inte alls råder brist på rätt folk, utan att det är vi som tittar fel när vi rekryterar? Tänk om det till och med är så att vi är lata och kör på i gamla hjulspår och missar massor med kompetent personal? Är det så illa?

Ja, troligtvis är det så illa. Vi är alla mer färgade av våra förutfattade meningar än vi vill tro och förstå. Och då låter vi magkänslan styra, vilket faktiskt kan leda till en hel del felrekryteringar.

Men hur gör man då om man inte vill vara den där inskränkta rekryteraren som aldrig rekryterar utanför sitt redan kända nätverk?

Jo, här gäller det att aktivt och medvetet våga se bortom det uppenbara och verkligen utmana sig att tänka nytt, och utanför det som känns tryggt och vant.

Sätt kompetensen i fokus – se bortom ytan

Till att börja med handlar det om att sätta kompetens och objektivitet i fokus. Det är då det går att rekrytera fördomsfritt. För vad händer om du släpper allt runtikring och bara fokuserar på kompetens?

Ja, då blir ju det här med särskilda lärosäten, ålder, kön och var folk bor ganska oviktigt. Det är heller inte viktigt att titta på tidigare arbetsgivare och automatiskt värdera den som jobbat hos ett känt varumärke, högre. När vi skalar bort det yttre, ser vi bara kompetens och potential.

Så välj inte kandidat utifrån det du själv känner till och gillar. Det låter självklart, men vi är inte så objektiva och kloka som vi tror, våra hjärnor räknar in mycket mer än vad som kan betraktas som objektivt. Vi har alla vårt bagage och upplevelser som påverkar oss. Kanske gillar vi en viss skola bättre och folk som bor på ett visst ställe borde ju automatiskt vara lite… ja, vadå, bättre på just det här jobbet?

Nej, det är ju självklart att här behövs metoder för att frigöra oss från våra förutfattade meningar och fördomar. Det är bara så vi kan göra en annorlunda och fördomsfri rekrytering.

Annorlunda rekrytering - hur gör man då?

Ett sätt är att använda arbetspsykologiska tester i början av rekryteringen. Det ger alla en möjlighet att synas. Då kan man titta på potential och också lyfta andra talanger. Screeningtester kan verkligen göra skillnad och är ett kostnadseffektivt sätt att göra ett första urval av sökande till en tjänst. Särskilt om det är många som söker.

Prova också att skriva platsannonser som är inkluderande, utmana kravspecifikationen för ett jobb – i många fall letar man efter en kopia på en tidigare medarbetare istället för en helt ny profil som kan tillföra något nytt till organisationen.

Och vänd och vrid och utmana er kravprofil innan ni sätter den. Är det verkligen det här vi vill ha, begränsar vi oss när vi uttrycker oss så här? Tappar vi sökanden genom våra formuleringar? Kan det vara så att vissa kandidater övertolkar de krav vi ställer, och därför avskräcks från att söka? Försök skriva inkluderande och öppet, och tänk på att specifika önskemål och krav på kandidaten kan låta mycket mer ”rigida” i skrift än ni egentligen hade avsett.

Sprid annonsen i så många öppna plattformar som möjligt, ju fler som kommer åt dem, desto större chans för annorlunda sökanden. Testa nya målgrupper och kanaler.
Vi ser exempelvis stor skillnad på de sökandes bredd och mångfald efter annonsering i sociala medier.

Nöj dig alltså inte med att bara vara ”öppen” för kandidater med olika bakgrund – utan leta aktivt efter sådana kandidater. Ta tillfälle att intervjua en kandidat även om han eller hon inte är exakt den ni söker för just den här tjänsten – vem vet vad det kan leda till framöver?

Och släpp det privata – du behöver inte känna till den sökandes privatliv för att få en bild av hur personen är på jobbet. Tvärtom kan det göra att ditt beslut påverkas av faktorer som egentligen är helt oväsentliga.

Olika personlighetstyper

Något som däremot är viktigt är att se till kandidatens personlighet. Fördomsfri rekrytering handlar inte bara om att vara öppen för människor med olika bakgrund, utan också om att våga anställa olika personlighetstyper. Ibland kan det rent av vara klokt att leta efter någon som får dig att känna dig lite obekväm, lite utmanad. Om hela er arbetsplats består av introverta datanördar så kanske ni behöver ta in någon som är mer extrovert – eller vice versa.
Eller om företaget mest består av ”konstnärliga frifräsare” (reklambyrå?), så underskatta inte värdet av att anställa någon som är byråkratisk och konventionell.

Är ni en ung arbetsplats, våga leta även bland äldre kandidater – och se till att ni når fram till dem, istället för att avskräcka dem med annonser som fullständigt skriker efter ”unga, pigga kandidater”.

En arbetsplats bör bestå av många olika personlighetstyper. Och när ni blir mer öppna för det så kommer ni också att öppna upp när det gäller andra aspekter, exempelvis kandidatens bakgrund. Det blir en vana att tänka brett och fokusera på kompetens.

Leta alltså även utanför era egna kretsar, och fastna inte i att den som rekryteras måste vara på ett visst sätt för att ”passa in i gänget”. Lås er heller inte vid att kandidaten måste ha haft ett liknande jobb tidigare – beroende på vilken typ av tjänst det är så kan det också vara nyttigt att ta in någon som kommer från ett helt annat håll.

Egentligen är det enkelt med fördomsfri rekrytering. Det är bara att tänka annorlunda och resultatet kommer visa sig snart. Det är inte brist på kandidater. Det vimlar av dem därute, det gäller bara att titta på rätt sätt och fråga efter rätt saker.


Du kanske även gillar

Niklas Lindberg, gästskribent: 6 enkla tips – så tar du kontroll över inkorgen. Några av de vanligaste tids- och energitjuvarna vi upplever i vår...

Arbetsklimatet är avgörande i kampen mot psykisk ohälsa. Anställda som lider av psykisk ohälsa upplever att arbetsklimatet har...

Viktigt att ha en struktur som håller ordning på alla åtaganden och ”måsten”. För att lyckas i sitt arbete krävs det struktur, och en av grundf...

Yngre anställda känner sig mindre motiverade - och tycker inte att deras åsikter respekteras. Yngre trivs sämre på jobbet och känner sig mindre motiveade...

Christian Jansson, Handelshögskolan: "Kollektiva belöningssystem ökar produktiviteten". Genom att satsa på att ha nöjda och motiverade medarbetare kan ett f...

Branschen har fördubblats på mindre än tio år, enligt uppgifter från SCB. Bemanningsbranschen växer så det knakar. Enligt nya siffror fr...

Timbros rapport om utanförskap och diskriminering möts av hård kritik. Den höga arbetslösheten bland utrikes födda beror inte på...

Bra att ta kontrollen över uppdelningen mellan arbete och fritid, säger coachen Astrid Gauffin. Är fritid ett begrepp som är på väg att försvinna?...

Positiv utveckling på svenska arbetsplatser – men stor efterfrågan på kompetensutveckling. Ledarskapet är den faktor som har störst betydelse för vår...

Framtidens Sverige kan bli ett TankeIndustrisamhälle, skriver Kairos Future i ny rapport. Vi har fått höra att vi lever i postindustrialismens tid och att...

 • Motivationsbloggen

Ofta när någon tar ställning för inkludering inom idrottsvärlden så hörs ändå upprörda röster om att sport och politik inte bör blandas. Det har bland annat kommit upp när supporters på fotbollsmatcher hållit upp banderoller som rört invandring och stöttat rörelser som till exempel Refugees welcome. Det här intresserar mig.

 • Coacha

Känns det trögt och omotiverat att sätta igång igen efter sommarens semester?
Har du varit mobilfri, fri från mailen, fri från att fatta beslut och prestera hela tiden? Kanske har du legat i hängmattan och inte gjort så mycket, kanske har du tagit promenader på stranden eller strosat runt i naturen. Och funderat på dagens viktigaste fråga: ”Vad ska vi ha till middag idag?”
Du har varit i nuet och din hjärna har lugnat ner sig och fått kontroll på tankarna.
Möjligen har du till och med haft lite tråkigt på slutet av semestern och känt behov av att göra någonting.
Du kanske har fått nya idéer och tankar om ditt liv och arbete?

 • Planera

Det finns olika uppfattningar om hur mycket tid vi spiller på att leta efter digitala dokument, men klart är att letandet bland filerna utgör ett synnerligen oönskat avbrott i vårt arbete. Nog går det att betrakta också detta som en distraktion. Vi är i färd med att få en sak gjord men blir hindrade i vår framfart bara för att vi inte hittar det där dokumentet vi söker. Frustrerande är ordet. Men att få ordning bland sina filer är lättare än du tror.

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.