”Samspel med arbetsgruppen vid allvarlig sjukdom ger lugn och ro”.

Mia Winqvist på Skatteverket berättar om vikten av att agera när en medarbetare dör. (Del 1 av 4).

Hälsa | HR | ARTIKEL | JUNI 2011

Läkare

Läkare

För ett år sedan dog Tor Niklasson i en allvarlig tarmcancer, efter en kort tids sjukdom. Han var informatör på Skatteverket. Hans arbetskamrater hamnade i chock och sörjde sin kollega.
Hur kan, och bör, en ledare agera när något så allvarligt händer på arbetsplatsen? Hur kan medarbetare och ledare få hjälp i sitt sorgarbete?

Tack vare att Tor Niklassons chef sedan fem månader, Mia Winqvist, hade jobbat med ledarskapsutbildning och hade en utbildning i socialt arbete på S:t Lukas, var hon väl förberedd. Ändå var det hon som var tvungen att vara stark. Hon tog flera olika initiativ för att underlätta sorgarbetet för både Tor, hans kollegor och hans mamma.

Tor Niklasson, hade haft ont i sidan en längre tid. Men han tänkte nog att det skulle gå över. Han sportade en hel del. Joggade, simmade, paddlade kanot och levde normalt.

Till slut gick han till doktorn. Det var vid påsktid - den 6 maj fick Tor sin diagnos. Det var en allvarlig cancer i grovtarmen med metastas i levern och han fick besked om en tuff behandling. Med den kunde han kanske leva i ett till två år till. Han blev sjukskriven och städade sin arbetsplats och hoppades på en verkningsfull behandling och ett någorlunda lugnt år i stillhet.

Den veckan som hans behandling skulle inledas blev han akut sjuk och blev inlagd på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Hans mamma, Ingrid Niklasson, hade kommit upp till Stockholm från Västerås, där hon bodde, för att vara med sin son. Hon var hans närmaste anhörig. Det blev hans sista vecka i livet. Fredagen den 28 maj dog han på sjukhuset. Tor Niklasson blev 49 år.

Tor Niklassons mamma och hans arbetskamrater hamnade, förståeligt nog, i chock och sörjde sin son respektive kollega, som så hastigt hade lämnat dom.

Unknown photo imported from Drupal


- Det viktigaste, när något sånt här händer, är att agera, säger Mia Winqvist, som var Tors chef på Skatteverket. Jag var osäker på hur gruppen och Tor skulle reagera, om jag tog initiativ till en dialog om Tors sjukdom. Men de uppmuntrade mig.

- Själv känner jag att det jag gjorde när Tor blev allvarligt sjuk, är det som man gör som ledare i ett sådant läge. Helt naturligt, säger hon. Ett viktigt inslag i mitt agerande som chef var att jag och arbetsgruppen samspelade. När alla fick fortlöpande information skapade det lugn och ro på jobbet.

Mia Winqvist var välbekant med vilka initiativ man kan ta, när en medarbetare dör. Ändå är det speciellt när det händer.

Att vara en hjälp i sorgen

- Mina utgångspunkter för mitt agerande var att det skulle vara bra för Tor, för arbetsgruppen och för hans mamma. Och en hjälp i sorgarbetet, säger Mia. När Tor hade dött kände jag också hur viktigt det är att var och en som försvinner från arbetsplatsen blir ihågkommen. Oavsett om man byter jobb eller dör.
 
Här kan du få mer information om vad man bör tänka på om en kollega dör. Och tips och råd kring sorgbearbetning:

Cancerfonden
.
Radiumhemmets Forskningsfonder.

Svenska Institutet för Sorgbearbetning.

Röda Korset.

Rädda Barnen.

Svenska Kyrkan.
Lokala präster och diakoner.
S:t Lukas.


Dessutom: Kolla upp patientföreningar, företagshälsovården och din vårdcentral. Ibland täcker företagsförsäkringen eller din hemförsäkring (framför allt de som är tecknade hos en facklig organisation) kostnad för krissamtal eller sorgbearbetning.
 
Del två i artikelserien publiceras under nästa vecka.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill