Bryt Bluffkänslans Bojor

Från tvivel till självtillit!

Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | JAN 2024

Att bryta bluffkänslans bojor är inte en handling utan en långsiktig process.

Att bryta bluffkänslans bojor är inte en handling utan en långsiktig process.

I en värld där framgång ofta är synonymt med självsäkerhet, finns det många som kämpar i det tysta med bluffsyndromet. Det är en känsla som kryper under huden på till och med de mest framstående ledarna. Trots yttre bevis på kompetens och framgång är det många som plågas av en ihållande oro att en dag bli avslöjade som en bedragare. Forskningen inom psykologi från 70-talet har gett detta fenomen ett namn, sk Imposter Syndrome och vi känner till det idag, men det är i de personliga berättelserna vi finner dess verkliga ansikte.

Jag vill berätta om Erikas resa: från skuggan av tvivel till ljuset av självtillit. Erika hade alltid varit en stjärna på arbetsplatsen. Hon klättrade snabbt i karriären och blev snart en av de yngsta avdelningscheferna i sitt företag. Utåt sett var hon en framgångs-saga - beundrad, respekterad och alltid ett steg före. Men inuti Erika rasade en ständig storm av tvivel och rädsla.

Varje framgång hon uppnådde följdes av en överväldigande känsla av bedrägeri. Hon kunde inte skaka av sig tanken att hennes framgångar var en produkt av tur eller felbedömningar av andra, snarare än hennes egen kompetens. "En dag kommer de att inse att jag inte hör hemma här," tänkte hon ofta.

Men allt förändrades under en till synes vanlig lunch med kollegor. En respekterad kollega, någon hon såg upp till, öppnade upp om sina egna tvivel. Han delade sin rädsla för att inte räcka till, att vara en bluff. Erika fick ett uppvaknande och hon blev väldigt paff över att hennes kollega som hon alltid sett som en förebild brottades med exakt samma tvivel som hon själv!

Denna insikt blev en vändpunkt för Erika. Hon insåg att hon inte var ensam om att känna som hon gjorde. Hon började aktivt söka stöd, engagera sig i samtal om bluffsyndromet och praktisera självmedkänsla. Genom att dela sina egna erfarenheter började hon också bygga en kultur av öppenhet och ökad tillit i sitt team.

Erikas berättelse är inte unik. Det finns många som blandar ihop självtvivel med inbillad inkompetens. Men det finns hopp. Forskning inom psykologi och hållbart ledarskap visar vägar framåt. Nyckeln ligger i att erkänna och verbalisera känslor för att bryta den negativa tankespiralen. Genom att odla självmedkänsla kan vi lära oss att vara vänligare mot oss själva, att acceptera våra misstag som en del av en lärandeprocess och att se vår potential i ett klarare ljus.

För ledare är vägen till självtillit inte bara en personlig resa utan en resa som påverkar varje person de leder. Att erkänna och övervinna sina egna tvivel är inte en svaghet, utan en styrka som bygger autenticitet och förtroende. När du bryter bluffkänslans bojor frigör du inte bara din potential utan även potentialen hos ditt team. När du vågar visa dig mänsklig och sårbar för andra så odlar du en högre grad av psykologisk trygghet i ditt team.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Så, hur bryter vi bluffens bojor?

  1. Börja med att sätta ord på de känslor du känner när du känner dig som en bluff. Att uttrycka känslor tar bort dess starka negativa laddning efter ett tag.
  2. Erkänn dina känslor utan att döma dig själv. Påminn dig om att det är vanligt och mänskligt att känna sig som en bluff ibland.
  3. Få syn på negativa tankar om din kompetens genom att skriva ner dem på ett papper. Då skapar du distans till tankarna och kan värdera dem mer objektivt.
  4. Bli lika bra på att älta det positiva som du ältar det negativa. Fråga dig själv: vad gick bra idag? Svara gärna på den frågan varje dag.
  5. Men det kanske viktigaste av allt är att odla en starkare självmedkänsla dvs en vänlig självdialog. När du stöter på utmaningar eller misstag, bemöt dig själv med förståelse och vänlighet istället för kritik. Påminn dig själv om att misstag är en del av lärandeprocessen och ett steg mot tillväxt.
  6. När negativt självprat sätter igång så ställ dig frågan: vad behöver jag nu? Och ge dig själv det om möjligt. På samma sätt som du skulle prata och hjälpa en nära vän.

Kom ihåg, att bryta bluffkänslans bojor är inte en handling utan en långsiktig process, där varje steg framåt berikar inte bara ditt ledarskap utan även ditt liv.

I slutändan handlar det inte om att aldrig känna tvivel, utan om att kunna navigera dessa känslor och tankar på ett mer medvetet och vänligt sätt. Det är en resa från tvivel till självtillit, där varje steg är ett steg mot ett mer hållbart ledarskap.

Margaretha Öström

Margaretha Öström

Vår expert på hållbart ledarskap

  • Följ skribent

Margaretha är civilekonom med en M.Sc. i Personnel Management från London School of Economics. Hon har lång erfarenhet av chefs- och ledningsgruppsarbete (vd & teamchef) där hon bidragit till utveckling och fina resultat och har över tjugo års erfarenhet som organisationskonsult. Med hjälp av sin djupa kompetens inom arbetspsykologi och ledarskap genomför hon ledarurval i form av personbedömningar, grupputveckling, coachar ledare och håller inspirerande föreläsningar, workshops och utbildningar.

Margaretha har författat boken ”Hållbar hjärna med mindfulness” där hon belyser hur du bygger ett hållbart och medvetet själv- och ledarskap som innebär ett större mått av fokus, inre lugn och strategiskt tänkande. Hon är utbildad mindfulnessinstruktör (enligt originalprogrammet MBSR, Massachusetts Medical School, USA) och ICF-certifierad coach.

Med professionalism, nyfikenhet och en god lyssnande förmåga genomför Margaretha uppdrag både på svenska och engelska. Vill du komma i kontakt med henne är du varmt välkommen att mejla på m.ostrom@leadinginsight.se.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Margaretha Öström

Margaretha Öström

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill