Komplexa problem kräver samverkan

Magnus Sundström, chef för forskning och innovation på Sjöfartsverket, och Årets Innovationsledare: Det är spännande och utmanande att skapa samhällsnytta på riktigt.

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | MARS 2024

Magnus Sundström, chef för forskning och innovation på Sjöfartsverket, och Årets Innovationsledare.

Magnus Sundström, chef för forskning och innovation på Sjöfartsverket, och Årets Innovationsledare.

Att utveckla lösningar för komplexa problem kräver samarbete mellan olika aktörer. Det handlar om involvering, dela information och komma fram till gemensamma internationella standarder. Genom en systematisk innovationsprocess och ett förankrat Innovationsråd kan strategin integreras med organisationens mål och värdeskapande.

Magnus Sundström, leder forskning och innovationsarbetet på Sjöfartsverket, som chef för FOI- enheten. Det innebär att leda verksamheten till att bli mer effektiv, hållbar och innovativ tillsammans med kollegor, forskare, industripartners och andra myndigheter.

- Jag leder uppdraget att samordna och driva på Sjöfartsverkets innovationsarbete så verksamheten blir modernare och attraktivare. Innovation är viktigt och utvecklande, för att öka effektivitet och lönsamhet. Det krävs för att vi ska nå de transportpolitiska målen, det vill säga, ökad sjösäkerhet, minskad miljöpåverkan och effektivitet, berättar Magnus.

2023 tilldelades Magnus titeln Årets innovationsledare för sitt framstående ledarskap och dedikation till innovation med motiveringen: Han har arbetat uthålligt med att etablera en systematisk innovationsprocess, ett inflytelserikt Innovationsråd och integrerat strategin med organisationens mål samt skapat kraftfulla nätverk nationellt och internationellt som möjliggjort värdeskapande.

Magnus förmåga att transformera intention till konkret värde har lett till märkbara effektiviseringar, minskad miljöpåverkan och kostnadsbesparingar. Dessa insatser reflekterar en visionär ledare som har bidragit till en bestående positiv förändring inom organisationen. Han nämner några exempel.

- Vi satsar för närvarande på hur vi kan använda drönare för olika ändamål, exempelvis för rekognosering av isläget i vintersjöfarten och sjöräddning i vår verksamhet. Vi utvecklar och genomför systemdemonstrationer av lotsning från land och jobbar med att utveckla framtidens navigationsprodukter och trafikledning inom sjöfarten.

Samverkan kräver uthållighet

En stark drivkraft hos Magnus är att utveckla lösningar för komplexa problem som kräver samarbete mellan olika aktörer.

- Vi utmanar oss själva och andra delar av Sjöfartsverkets operativa verksamheter att tänka på nya sätt och prova nya idéer. Jag har alltid tyckt att det är viktigt och spännande att jobba med utveckling och projekt. Utan utveckling stannar verksamheten.

Magnus säger att mycket handlar om att samarbeta och dela information internationellt, samt att bygga gemensamma internationella standarder.

- Att tillsammans med mina fantastiska kollegor utveckla lösningar för de utmaningar som vi på Sjöfartsverket står inför, samtidigt som vi bidrar till utveckling av transportsystemet och samhället, det är en viktig motivator för mig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

En stor utmaning i det dagliga arbetet är att få de operativa verksamheterna med utmaningar i den dagliga driften att vilja investera i, och prioritera, satsningar som kan ge utdelning flera år fram i tiden, även om de förstår att det är nödvändigt att utveckla sig i den riktningen. Utmaningen är att få till handskakningen och samplaneringen mellan oss på forsknings- och innovationsenheten och de operativa verksamheterna kräver uthållighet och förmåga till samverkan.

- Att jobba med innovation på en myndighet är i sig utmanade och är tålamodskrävande. Att jobba med innovation i en internationell bransch som sjöfarten kräver ännu mer tålamod. Det är väldigt lite som vi kan påverka nationellt i Sverige, eller internt på Sjöfartsverket.

Perspektivväxling en tillgång

Erfarenheter av att röra sig mellan olika områden på Sjöfartsverket ser Magnus berikande för innovationsledarrollen, vid sidan av sin utbildning som företagsekonom och samhällsvetare.

- Jag är företagsekonom och samhällsvetare. Jag har nu varit 25 år på Sjöfartsverket. Under åren har jag haft förmånen att få röra mig mellan olika verksamheter och områden. Jag har haft roller som handläggare, enhetschef och projektledare innan jag 2012 fick möjligheten att bygga upp och leda en forsknings- och innovationsenhet.

Det bästa med innovationsledaryrket är att få vara med och göra skillnad, säger Magnus leende.

- Att få jobba i framåtlutade projekt tillsammans med kloka och trevliga kollegor från Sjöfartsverket och tillsammans med samarbetspartners från akademin, industrin och andra myndigheter, i en ofta internationell kontext. Ett samarbete för innovativ utveckling som gör skillnad, är det bästa!

Magnus ser positivt på professionalisering av innovationsledaryrket och betonar att det är jätteviktigt att innovationsledare uppmärksammas och betydelsen av rollen lyfts fram; inte minst inom myndigheter, som behöver satsa mer på innovation och för att göra det krävs det såväl förståelse som kompetens.

- Innovationsledare har i detta en speciellt viktig roll. Jag har förmånen att delta i programrådet för ett myndighetsgemensamt program för Innovationsledarskap i Staten som syftar till att utveckla innovationsledarrollen och stärka innovationsförmågan hos deltagande myndigheter. Under 2024 kommer den tredje omgången av programmet att genomföras. En viktig satsning som jag hoppas består över tid, avslutar Magnus Sundström.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Dela:

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill