Meditation gör dig lugn och fokuserad

Att meditera är ett bra sätt att reducera stressen och uppnå ett inre lugn.

Hälsa | ARTIKEL | MAJ 2023

Om du tränar på det och har tålamod så kan meditationen bli ett viktigt verktyg för att reducera stress, ångest och oro, och uppnå en större inre ro.

Om du tränar på det och har tålamod så kan meditationen bli ett viktigt verktyg för att reducera stress, ångest och oro, och uppnå en större inre ro.

Meditation är ett lättillgängligt verktyg för att bekämpa stress och oro och uppnå en känsla av sinnesro. Vem som helst kan lära sig att meditera, och du behöver inte göra det mer än en liten stund per dag eller några gånger i veckan för att uppnå önskad effekt. Fördelarna är många – regelbunden meditation kan förbättra ditt minne och din koncentrationsförmåga, och stärka ditt fysiska och psykiska välmående.

Meditation handlar i grunden om att fokusera och att träna på att vara närvarande här och nu. De flesta av oss är ofta distraherade av tankar som rör framtiden eller det förflutna, och av en inre röst som pladdrar med oss hela dagarna. Det gör att vi blir stressade och får svårt att fokusera eller att bara ”vara”. Och det är just det du tränar på när du mediterar.

Många missförstår dock detta och tror att det måste vara helt ”tyst” i huvudet när man mediterar, annars har man misslyckats. Men så är det inte. Att din hjärna är aktiv under meditationen – att du tänker – är helt naturligt. Skillnaden är att du inte låter tankarna få grepp om dig.

När du mediterar så fokuserar du på din andning, som är en väldigt viktig del av meditationen. Fokusera på att andas djupt och lugnt, och känn hur luften fyller dina lungor och hur den lämnar din kropp. När du distraheras av tankar som kommer upp under meditationen så låter du dig inte störas av det, utan väljer helt enkelt att vända tillbaka ditt fokus mot andningen.

Detta kommer att ske om och om igen, eftersom nya tankar seglar upp hela tiden och vill dra iväg åt olika håll. Det är helt okej och du känner dig inte hotad av tankarna, men väljer ändå att se dem passera och att återgå till din andning. Det är det meditationen går ut på. Ju mer du tränar, desto bättre blir du på att fokusera och vara närvarande i nuet.

Du kan meditera när som helst, var som helst, så länge du befinner dig i en lugn och bekväm miljö där du känner dig avslappnad och har möjlighet att vara i fred en stund. Och du behöver egentligen bara göra det 5-10 minuter varje dag – eller några dagar i veckan – för att börja märka resultat i form av ökad sinnesro och stärkt förmåga att fokusera. Sedan kan du gradvis öka på tiden och ägna längre och längre stunder åt meditation.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Olika sätt att meditera

Det som beskrivs ovan är den mest grundläggande typen av meditation, men den fungerar väldigt bra. Det kan dock vara värt att nämna att det finns många olika sätt att meditera, och att det kan vara intressant att utforska olika meditationstekniker och pröva sig fram. Vilken metod och teknik som passar dig kan delvis bero på hur du är som person, vilka behov du har och vad du vill uppnå med din meditation.

Det finns meditationsformer där man riktar sitt fokus mot någonting annat än andningen, exempelvis mot ett ljud eller mot någonting visuellt. Det finns också tekniker som involverar rörelse och aktivitet på ett helt annat sätt, exempelvis tai chi och qi gong. Man kan även meditera till exempel när man promenerar. Det finns också meditationstekniker som har en mer andlig inriktning.

En meditationsteknik som har blivit väldigt populär på senare tid kallas för NSDR, vilket står för Non-Sleep Deep Rest. Den har utvecklats av neurologen och forskaren Andrew Huberman, som menar att man med rätt meditationsteknik kan uppnå en form av vila som liknar sömn – utan att faktiskt sova. Tekniken går ut på att man först försätter sig själv i ett vilotillstånd och sedan går in i djupt fokus. Då kan man uppnå ett tillstånd som liknar det man kallar för ”långsam våg-sömn”, menar Huberman. Man kan lära sig tekniken genom guidad meditation som finns tillgänglig på nätet.

Det viktiga är att göra det som känns bra och det som fungerar för en själv. Vissa tycker att det är roligt att utforska olika former av meditation, andra föredrar att hålla sig till den mest grundläggande tekniken. Huvudsaken är kanske att meditationen blir av och att den sker regelbundet.

Forskning har visat att det finns många fördelar med att meditera. Om du tränar på det och har tålamod så kan meditationen bli ett viktigt verktyg för att reducera stress, ångest och oro, och uppnå en större inre ro. Meditation kan också i vissa fall hjälpa mot alltifrån sömnproblem till depression, samt stärka både din självkänsla och din koncentrationsförmåga.

I en värld där allting händer i ett rasande tempo – och där ”nästa viktiga grej” bara är ett klick bort – kan det vara nyttigt att träna upp sin förmåga att vara närvarande i nuet och att koppla bort det ständiga flödet av tankar och information. Därför kan meditation vara en viktig väg till ökat välmående och bättre hälsa.

Lästips: Läs även vår artikel om djupandning!

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill