Så tycker svenskarna om distansarbetet

Många vill ha fortsatt möjlighet att jobba hemifrån, enligt undersökning.

ARTIKEL | JAN 2021

Har hemarbetet fått sitt definitiva genombrott?

Har hemarbetet fått sitt definitiva genombrott?

Svenskar tycker om att jobba på distans, och nästan sju av tio vill ha kvar den möjligheten även efter coronapandemin. Men allt är inte ensidigt positivt – långt ifrån alla tycker till exempel att produktiviteten utvecklas åt rätt håll när de jobbar på distans. Det visar en ny undersökning som tidningen Computer Sweden berättar om.

Coronapandemin har gjort att fler människor än någonsin har fått pröva på att jobba hemifrån – vare sig de vill de själva velat det eller inte. Det är en stor utmaning för organisationer att se till att medarbetarna trivs, mår bra och är fortsatt produktiva och kreativa även under rådande omständigheter.

De allra flesta tycks ändå trivas och har lyckats anpassa sig väl efter de nya villkoren. Det visar en ny undersökning från Unit4, som tidningen Computer Sweden berättar om. Nästan sju av tio svenskar uppger att de även fortsättningsvis vill jobba mer på distans än de gjorde innan pandemin bröt ut, skriver tidningen. En total återgång till hur arbetslivet såg ut före pandemin är alltså inte önskvärd, åtminstone inte om de anställda själva får bestämma. På den punkten är svenskarna överens med många andra nationaliteter, enligt undersökningen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Distansjobb produktivt?

Det betyder emellertid inte att året av distansarbete har varit ensidigt positivt. För arbetsgivarna är det förstås viktigt att upprätthålla produktiviteten, och på den punkten är svenskarna i undersökningen aningen mer skeptiska till erfarenheten av att jobba hemifrån – åtminstone om man jämför med hur folk i andra länder svarar.

Knappt hälften, 49 procent, av svenskarna tycker att de har blivit mer produktiva när de har jobbat på distans. Ingen dålig siffra, kanske, men ändå sämre än genomsnittet. Totalsiffran på alla länder som deltar i undersökningen visar att en klar majoritet, 60 procent, tycker att deras produktivitet har utvecklats åt rätt håll när de jobbat hemifrån.

För att kunna vara produktiv när man jobbar på distans är det förstås också viktigt att man har rätt typ av tekniska verktyg och stöd när man arbetar. Undersökningen visar att 82 procent av svenskarna tycker att företagets system och applikationer, som finns till stöd för distansarbetet, fungerar bra. Även där är vi dock lite mindre nöjda än genomsnittet på 87 procent. Majoriteten av svenskarna, 55 procent, vill också ha större frihet att nå systemen oavsett var de befinner sig, och många vill också ha tillgång till systemen via mobilen, skriver Computer Sweden.

Allt som allt tycks svenska löntagare vara positiva till erfarenheten av att jobba hemifrån, vilket flaggar för att det alternativet har fått sitt definitiva genombrott, och med andra ord har kommit för att stanna.


Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill