”Chef och ledare är två helt olika roller”

Författaren Malin Trossing senaste bok handlar om något vi alla vill uppvisa – mod.

Ledarskap | ARTIKEL | DEC 2011

Våga leda modigare

Våga leda modigare

En egenskap som kanske är den mest centrala för en god ledare är mod. Motivation.se har träffat författaren Malin Trossing som i dagarna kom ut med boken Våga leda modigare. Hur ser hon på modets betydelse för ledarskapet?

Malin Trossing hade jobbat länge som ledare på olika företag när hon bestämde sig för att starta eget och dela med sig av sina erfarenheter av ledarskapsscenen.

Hennes första bok – ”Våga leda effektivt!” – växte fram när Malin gjorde karriär parallellt med att få tre barn. Behovet av att effektivisera jobbet så mycket som möjligt var stort. Och det var när hon formulerade idéerna i den första boken som hon insåg att en stor del av att lyckas leda effektivt faktiskt handlade om mod. Att våga ta beslut, stå för sin åsikt och kräva resultat och leverans av de medarbetare hon hade runtomkring sig. Många av de röda trådarna för ledarskapet mynnade ut i samma sak. Så det blev en bok om mod.

Malin började sin bana som chef redan vid 27-års ålder. Hon är civilingenjör och hennes första jobb var som programmerare, men hon märkte snart att hennes styrkor blev synliga på andra sätt.

- Jag märkte att jag löste problemen på ett projektledarsätt och det gick mer och mer åt det hållet. Så jag gick helt enkelt in till min dåvarande chef och sa ”Jag skulle gärna vilja bli chef, jag tror jag är bra på det”. Och så blev det.

Stå för sina åsikter

Hon säger själv att hon var ung och naiv och att det var det som gjorde att hon var modig, den gången. Men hon trivdes i sin chefsroll och fick fler och fler insikter om hur skulle kunna förbättra sitt ledarskap.

Malin pratar om modet som ligger i att stå upp för sina åsikter och driva sina idéer. När beslutet sen är taget måste var och en agera i företagets bästa i sitt vardagliga arbete. Just därför är det viktigt att individens värderingar också stämmer överens med företagets.

- Det är klart att man ibland måste gå emot sina egna värderingar för att genomföra beslut som har fattats. Det är en ledares roll. Att se helheten och agera för både företagets och medarbetarnas bästa.

En ledarroll handlar inte bara om bekväma beslut. Malin har erfarenhet av ledarskap både i med- och motvin

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

d och hon tror att man som ledare verkligen måste inse att det är så det fungerar - ibland är det ljusblått, ibland nattsvart. Om man inte är klar över det är det lätt att börja ta saker personligt, och då är man ute på farligt vatten.

- Det är svårare att vara modig när man är personlig. Då börjar man ta beslut som inte är förankrade i företaget och det blir sällan bra. Man måste förstå vad det är man ska göra i ”rollen” som ledare. Man måste förstå att en ledande roll innebär att man får tillgång till information, man kan påverka och får förutsättningarna att se helheten. Det är den roliga och positiva delen och så länge man får jobba med de delarna är ledarskap inte så svårt. Men de andra bitarna – när det blir tuffare tider, man ska genomföra neddragningar, har lite resurser eller ska göra omfattande och motarbetade omorganisationer – är inte lika enkla. Då sätts man på prov.

"Hotade av andras kompetens"

En sak som Malin märkt att många är rädda för är att omge sig med riktigt kompetenta individer. Finns det en rädsla för att andra ska framstå som bättre i jämförelse?

- Ja, jag tror att det finns ett visst mått av oro för det. Jag tror att många känner sig hotade av andras kompetens. För mig är det modigt att göra tvärtom. Man kan inte vara fullkomlig och om man vänder på det – varför skulle man vilja omge sig med människor man inte tror på eller tycker gör ett bra jobb? För att få bästa resultat ska man ju tvärtom omge sig med de allra bästa och lita på att man själv också växer i en sån konstellation.

I sin första bok ”Våga leda effektivt!” pratar Malin om ”Ångvälten” – ledaren som orkar och vågar ta tag i problem. Chefen som vågar ta det tunga jobbet att platta ut vägen och eliminera problemen och hindren som uppstår på väg om målet. Hon tror att modigare ledarskap också automatiskt blir effektivare – att våga kräva motprestationer av sina medarbetare som faktiskt har kapacitet om man ger rätt förutsättningar.

- Till exempel kan det ju handla om att delegera och effektivisera så att flera i teamet kan prestera ca 25 % mer, vilket ofta är möjligt. Om fler presterar mer behöver man ju som regel inte nyanställa, till exempel. Ett dåligt ledarskap kan ofta ser bra ut på papperet – det vill säga i de ekonomiska sifforna. Men ofta har de siffrorna kostat en hel del för människor på företaget. En bra ledare däremot lyckas både leverera resultat och samtidigt skapa trivsel. Lyckas man med det har man också lyckats uppnå en äkta effektivitet.

Fyller olika funktioner

Malin återkommer till att chefskapet och ledarskapet är två olika saker. Chefskapet fyller en funktion, men ledarskapet en annan och en kombination är naturligtvis det bästa.

- Chefsrollen är, för mig, ett uppdrag du får från din arbetsgivare eller från ledningsgruppen. Du ska kunna lösa praktiska saker; budget, lönerevisioner, handlingplaner och rapportering. Ledarskapet däremot handlar om självinsikt och förmåga att kunna leda andra mot målet på ett sätt som skapar trivsel och engagemang, och att kunna tillvarata människors potential.

Malin Trossing menar att trygghet är en förutsättning för att kunna visa mod. Såväl trygghet i sig själv som individ och i arbetsmiljön där man befinner sig. Är miljön trygg och företagets värderingar tydliga vågar man ta konflikter och visa ett ”vardagsmod”.

- Det ligger inget modigt i att ha värdeord. Det har alla företag. Det modiga ligger i att få dem att hända!

Andra tips Malin ger i sin bok är att öva på konflikter, våga leda utan att vara expert och ge och ta feedback med omtanke.

- Jag tycker det är viktigt att man förstår vilken utdelning regelbunden feedback faktiskt ger. Det gäller givetvis både ledare och medarbetare. Det håller dialogen öppen, vilket bidrar till att skapa en tryggare arbetsmiljö där det är högt i tak och lättare att visa sitt mod. Men det är viktigt att alla är införstådda med att feedback är en gest av omtanke – inte kritik. Det är för att förändra något till det bättre för alla inblandade. Det är en konst att kunna ge och ta feedback. Som med så mycket annat – öva.

"Lätt att säga, svårt att göra"

Hon berättar om samtal med höga ledare hon haft som läst hennes första bok ”Våga leda effektivt!” och hört hennes föreläsningar och sen kommenterat ”Jag vet egentligen allt det där redan…”.

- Så de flesta vet, påstår de. Men varför är det då så få som verkligen praktiserar sina kunskaper? Det är lätt att säga, men svårt att göra. Jag anser att det också krävs en hel del mod att faktiskt praktisera och nyttja sina kunskaper. Annars uppnår man aldrig något. Det är en ständig utveckling och hela tiden nya utmaningar. Man blir aldrig fullärd.

Vågar vi leda modigare så tror Malin också att ledarskapet i sig blir roligare.

- Jag brukar säga att det ska vara roligt att vara chef, men det ska också vara roligt att ha en chef. När det samspelet fungerar är ledarskap det absolut roligaste som finns. Och man vågar vara modig varje dag.

Foto: Peter Knutson

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill