Få jobbet gjort!

Välj rätt strategi för att undvika uppskjutarbeteende.

HR | Motivera | Karriär | ARTIKEL | AUG 2013

Get things done!

Get things done!

Uppskjutarbeteende - även känt som prokrastinering - är ett av de vanligaste skälen till att vi misslyckas med att uppnå våra mål. Orsaken är ofta att vi är rädda för att misslyckas, eller att vi helt enkelt vill undvika negativa känslor. Det finns dock ett antal metoder och knep som man kan använda för att bryta prokrastineringen och se till att få jobbet gjort.

Prokrastinering - ovanan att skjuta nödvändiga arbetsuppgifter på framtiden - är ett enormt slöseri med både tid och energi. Anledningarna till att vi beter oss på det viset är flera. 

Ibland handlar det om att vi är rädda för att misslyckas. I dessa fall är det bekvämt att intala sig själv att det nog är bättre att påbörja arbetet imorgon eller nästa vecka - "jag är ju inte färdig med planeringen och funderandet ännu." Detta är oftast bara undanflykter.

Överdriven planering kan få en att känna sig som att man verkligen gör någonting, när man i själva verket bara skjuter ytterligare på det riktiga jobbet. Om du känner dig bekvämt outmanad är det ett tydligt tecken på att du i själva verket bara går omkring och prokrastinerar istället för att verkligen ta tag i uppgiften.

Sätt igång!

Rädsla för att misslyckas är inte det enda skälet till att vi skjuter upp saker på framtiden. Det kan finnas många olika förklaringar som handlar om exempelvis motivation och impulskontroll. 

En gemensam nämnare tycks dock vara att människor som prokrastinerar helt enkelt vill undvika negativa känslor - alltifrån trötthet och uttråkning till känslan av att bli avvisad av andra som ska ta ställning till det man planerar att göra.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det bästa botemedlet mot uppskjutarbeteende är att helt enkelt sätta igång - hur jobbigt eller läskigt det än känns. Forskning om prokrastinering har nämligen visat att vår uppfattning om en arbetsuppgift förändras när vi väl sätter igång med den. Ibland upptäcker vi till och med att uppgiften är roligare än vi hade föreställt oss. Att få starten avklarad ger dessutom en rejäl dos ny motivation och energi.

Hitta motivationen

Att "bara sätta igång" är dock lättare sagt än gjort - annars skulle det ju inte finnas någon prokrastinering. Men det finns ett par enkla metoder och knep som man kan använda för att komma igång.

I en artikel i nättidningen Management-Issues.com skriver författaren Jurgen Wolff att man kan använda olika strategier beroende på vad som motiverar en. Vissa människor motiveras av att röra sig i riktning mot det positiva, medan andra motiveras av att undvika sådant som känns negativt.

Wolffs tips för den första kategorin människor, de som rör sig i riktning mot det positiva, är att göra uppgiften som man prokrastinerar lika tilltalande som den aktivitet man är frestad att göra istället. Fokusera på det resultat du kan få ut av att göra uppgiften du undviker. Skulle det inte vara tillfredsställande att ha uppgiften avklarad och att få se resultatet? För att öka motivationen att utföra uppgiften gäller det alltså att visualisera resultatet, inte själva utförandet. Tänk på det där obehagliga telefonsamtalet som du måste ringa - hur brukar det kännas när du väl får en sådan sak avklarad? Skönt, eller hur?

Tipset ovan fungerar alltså bäst för personer som motiveras av att röra sig i riktning mot det positiva. För den andra kategorin människor, de som motiveras av att undvika det som känns negativt, finns det en annan strategi. Här handlar det istället om att beräkna följderna av att skjuta på uppgiften ytterligare. Vad kan din prokrastinering få för ekonomiska och/eller emotionella konsekvenser? Är du beredd att ta ansvar för dem? Tänk dig in i känslan av ångest och skam som du kommer att känna inför dessa konsekvenser.

Känns det jobbigt?

Bra! Sätt igång, då!

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Motivera
  • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill