Passion är nyckeln till allt

Åtta hemligheter för framgång, del 1: Passion.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | AUG 2014

Nyckel, Passion, Motivation

Nyckel, Passion, Motivation

Passion förvandlar underpresterare till superpresterare. Många framgångsrika människor - däribland Bill Gates - tillhörde livets förlorare tills de upptäckte någonting som de verkligen brann för. Men hur hittar man sin passion? I den första delen av Motivation.se:s artikelserie om vägen till framgång utforskar vi vad passion är och hur man når dit.

Hur blir man framgångsrik? Den frågan har föreläsaren och författaren Richard St. John ägnat avsevärd tid åt att försöka besvara.

Ni som har sett hans TED-talk kan historien; det började med att han satt på flyget brevid en ung tjej som frågade om han var framgångsrik. Richard St. John var miljonär och hade gjort karriär inom bland annat affärskommunikation, så visst, ganska framgångsrik var han nog. Flickan, som kom från en fattig familj, sa då att hon själv nog aldrig skulle lyckas eftersom hon hade så dåliga betyg. "Det hade jag också", svarade Richard St. John, och förklarade att framgång inte handlar om att vara smart.

"Vad handlar det om då?", undrade flickan - men det kunde han inte svara på.

8 vägar till framgång

Sedan dess har Richard St. John ägnat över ett decennium åt att försöka hitta svaret på flickans fråga. Han har gjort över 500 djupintervjuer med framgångsrika människor - från skådespelare och tandläkare till idrottsstjärnor och affärsmän. Listan över personer han har intervjuat innehåller namn som Bill Gates, Martha Stewart och Rupert Murdoch. Alla har de fått svara på samma fråga: Hur blir man framgångsrik?

Därefter har Richard St. John ägnat tusentals timmar åt att analysera svaren och hitta de gemensamma nämnarna.

De visade sig vara åtta till antalet: Passion, hårt arbete, fokus, push (att pusha sig själv eller låta sig pushas av andra), idéer, utveckling/förbättring, att tjäna andra samt att vara uthållig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

St. John döpte dessa till "8 to be Great".

Motivation.se kommer att titta närmare på dessa 8 hemligheter för framgång i en artikelserie på åtta delar.

Vi börjar med passion.

Underpresteraren Bill Gates

Passion står som nummer ett på Richard St. Johns lista över hemligheterna för framgång. Varför? Kanske för att passion är hemligheten bakom de sju övriga punkterna på listan.

Att arbeta hårt, fokusera, utvecklas o.s.v. blir betydligt lättare om du har ett passionerat förhållande till det du gör.

Framgångsrika människor kännetecknas inte av att de i största allmänhet är "duktiga" och pliktskyldiga. När Bill Gates var ung var han en deprimerad och hopplös underpresterare - till den grad att hans föräldrar till och med tvingade honom att gå i terapi. Vändpunkten i Gates liv kom när han upptäckte hur mycket han älskade att programmera software. Han förstod naturligtvis att han inte skulle tjäna några pengar på det - men han hade åtminstone hittat en passion. Och så småningom visade det sig att det trots allt fanns en del pengar att tjäna.

Man behöver inte vara smart eller "duktig" för att lyckas. Hemligheten är att passion förvandlar underpresterare till superpresterare, menar Richard St. John.

Hitta din passion

Om nu passion är så viktigt, hur bär man sig åt för att hitta den?

Många framgångsrika människor har vetat vad de vill göra ända sedan de var barn, men det gäller långt ifrån alla. Påfallande många av dem som St. John har intervjuat har istället varit sökare som prövat på många olika saker i livet innan de hittat "sin grej". Att utforska livet och utmana sig själv kan vara en bättre väg till framgång än att bara bestämma sig direkt för vad man vill göra.

Det går också att medvetet och metodiskt söka efter sin egen passion.

Läkaren, hälsoexperten, författaren och flamencodansaren Susan Biali har på tidningen Psychology Todays hemsida beskrivit fem sätt att hitta sin passion. Man kan börja med att göra en lista över sina talanger, skriver Biali. Det är inte ovanligt att din passion finns någonstans inom det du är naturligt bra på. Listan ska dock bara innehålla saker som du är bra på och tycker om att göra.

Kom också ihåg att man faktiskt inte måste vara bra på något för att vara passionerad.

Vem stör du dig på?

Ett annat, lite mer otippat råd för att hitta din passion är att vara uppmärksam på vilka människor du stör dig på. Kanske blir du irriterad när du får höra talas om den medelålders kvinnan som går ner på deltid för att ägna sig åt akvarellmålning - eller gubben som bestämt sig för att återuppta tonårens gitarrlektioner. "Så patetiskt", säger du - kanske för att du är avundsjuk? Vad skulle du själv göra om du vara mer frisinnad och mindre ansvarstyngd?

Susan Biali berättar att hennes pappa blev rasande när hon bestämde sig för att flytta till Mexico och ägna sig åt skrivande och dans. Så ansvarslöst, hon som var så begåvad och välutbildad! Några år senare, när det var uppenbart att dottern hade tagit helt rätt beslut, valde pappan att själv sälja sitt företag - för att flytta till Hawaii och skriva sin första roman.

Här kan det vara värt att understryka att alla passioner inte gör dig framgångsrik - passion handlar inte om det. Däremot blir du en lyckligare människa om du ger dig hän åt någonting du älskar. Passionen har alltså ett egenvärde, oberoende av om den leder till nya karriärvägar eller ej.

Tillbaka till barndomen

Det kanske enklaste sättet att hitta sin passion är att gå tillbaka till sin egen barndom. Vad älskade du att göra innan vuxenvärldens förväntningar och "goda råd" började spela roll? Kanske hade du en tendens att glömma bort tid och rum när du satt och målade? Kanske älskade du att sjunga tills någon sade åt dig att hålla tyst?

Gräv bland dina minnen och försök komma ihåg vad du verkligen älskade att göra som barn. Och kom ihåg att det aldrig är för sent att återuppta en passion.

Det som kännetecknar en passion är i regel att den får oss att gå in i en bubbla där vi inte längre har koll på hur mycket tid som har gått åt. Typiskt för en passion är också att vi hatar att bli avbrutna eller tvingas sluta göra det vi gör. Leta efter dessa signaler i ditt liv - gör en lista över aktiviteter som får dig att känna så. Och se till att frigöra tid så att du kan ägna dig mer åt aktiviteterna på listan.

Slutligen, se till att jakten på dina passioner blir spännande och lustfylld snarare än krävande. Ha gärna en barnslig och lekfull inställning, skriver Susan Biali. Bli inte stressad om du från början hamnar fel i jakten på passion.

Att pröva många olika saker är bara nyttigt och lärorikt. När du hittar en aktivitet som du älskar och som får dig att känna dig som ett barn - då har du hittat rätt. Sätt igång!

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill