Menu

Ber du andra om hjälp att fatta beslut?

Thomas Lundqvist: Alltför många tror att de kan fatta beslut på egen hand. Men forskning visar att vi fattar bättre beslut om vi får flera sorters input.
Ber du andra om hjälp att fatta beslut?

Ett grundläggande problem vid allt beslutsfattande är att många människor har en inneboende överdriven självsäkerhet. Många tror att de är bättre på att fatta beslut jämfört med andra individer. Det är detta fenomen som kallas för överkonfidens eller övertro. Detta skapar förstås ett avgörande problem vid alla typer av beslut. Det påverkar nämligen vår vilja att be om hjälp och att samarbeta med andra i teamet eller utanför teamet. Vi tror oss klara av beslut och beslutsfattande på egen hand.

Detta förklarar säkert ett antal händelser i ditt liv när du inte förstått varför medarbetare eller närstående inte kommit till dig och frågat dig om råd vid beslut. Det beror på att vissa av dem anser sig bättre än andra och bättre än dig på att fatta beslutet. Vi har svårt att be om hjälp rent generellt, men ännu svårare då många av oss tror att vi kan mer än andra.

Involvera fler i besluten - fler kockar gör att det blir en bättre soppa!

Flera sorters input

Det finns vetenskaplig forskning som stödjer tesen om att beslut gynnas av flera olika sorters input från många olika typer av funktioner och avdelningar. Trots detta tas ofta beslut av ett fåtal personer på en eller högst två avdelningar på företaget. Skälet till detta anges ofta som tidsbrist eller att andra avdelningar inte har kompetensen att förstå problematiken och komplexiteten.

Forskningen är dock entydig att det är just detta som är fördelen och styrkan med tvärfunktionella grupper. De kommer in med ett helt nytt och annat perspektiv. Det gör besluten bättre för alla på företaget.
Mitt konkreta råd till dig är då naturligtvis att involvera fler i dina beslut. Välj gärna ut oliktänkande och personer från en annan bakgrund och utbildning. All utveckling sker i skärningspunkten kring det kända och okända och mellan det beprövade och det obeprövade.

Är dyrare bättre?

Ett annat märkligt fenomen som berör just beslut över dyra investeringar är att vi tror att bara för att de är dyra så är de bra. Om du är som folk i allmänhet så tror du dyrt är lika med bra. Det finns svenska studier på detta som genomfördes på Sveriges lantbruksuniversitet och som visar detta spännande och intressanta fenomen.

En grupp människor fick smaka på fyra olika tomater som sades komma från olika länder med olika odlingsformer. Inte helt oväntat blev de dyra svenska ekologiska tomaterna utvalda som de allra godaste och de billiga holländska tomaterna rankades som de minst goda. Det var bara ett stort problem. Alla tomaterna kom från samma odlare i Sverige. Människor tycker också ett vin för femhundra kronor smakar bättre än ett vin för hundra kronor, trots att det är exakt samma vin.

Beslutet att inte fatta beslut

Tänk också på detta: Att inte ta beslut är också ett beslut. Många gångar uppfattar ledare att de inte tagit något beslut i och med att de skjutit beslutet på framtiden. Detta bör faktiskt också ses som ett beslut, eftersom det – likt alla beslut – får konsekvenser för framtiden.
Ett bra kontrollpåstående kan vara: ”Så ni tog beslutet att skjuta upp beslutet?”. Detta påstående brukar väcka lite munterhet hos mottagaren och någon lam bortförklaring om att alla inte är närvarande eller att viss information fortfarande saknas för beslut. Skälet till att vi skjuter på beslut är, enkelt uttryckt, så kallad beslutsångest.

Checklista för att fatta välgrundade beslut

Följande checklista är ett bra sätt att förenkla och öka förmågan hos dig själv och din omgivning att fatta välgrundade beslut:

1. Samla olika människor med olika bakgrund och värderingar.
2. Tydliggör vem som är ansvarig.
3. Arbeta fram fem beslutskriterier för beslutet varav minst tre måste vara uppfyllda.
4. Samla in rätt information utifrån kriterierna.
5. Ha en tydlig tidsplan med marginal för förseningar inbyggd.
6. Ha ett tydligt syfte och mål för vad ni ska åstadkomma.
7. Fundera över hur många deltagare som krävs för att beslutet ska accepteras.
8. Begär in en så kallad ”second opinion”. Det är klokt att ha på slutet. Kallas också ibland för djävulens advokat.


Du kanske även gillar

"Jag kan inte påstå att jag är någon expert på begreppet 'känna sig själv', men jag har på nära håll sett rätt många politiska ledare på hög nivå". Tre kvällar, tre böcker och tre politiska ledare: De två f...

Karin Tenelius, gästskribent: ”Att du är expert gör dig inte alltid till en bättre ledare. Många gånger är det tvärtom.” Det är en myt att chefen ska kunna mest om verksamheten. En ledares roll...

Livskompassen, del 2: Leda sig själv mot rätt arbete. I den andra och sista delen om Livskompassen tittar vi närmare på...

Anders Nordmark, gästskribent: "Frigör potentialen genom att utveckla goda förutsättningar för prestation." Alla människor bär på förmågan att vara kreativa och...

Att vara medarbetare är ett ganska nytt påfund. Och nu håller det tydligen på att ändras - i grunden. För några decennier sedan inträffade ett skifte i synen p...

Richard Bergfors, Årets vd 2012: "Utmärkelsen har fungerat som en sporre". I höst är det dags att utnämna Årets vd igen. Motivation....

Personlighetens Big Five, del 5: Neuroticism. Att vara neurotisk är inte särskilt roligt. Många av oss ä...

Hélène Karlsson och Maria Ottosson, AS3: Utvecklingssamtal är fortfarande modernt – om de är utvecklande. ”Ska ni tala om utvecklingssamtal? Det trodde jag var helt ute och...

Kravet på en påves ledarskap: Förändringsarbetet måste gå...långsamt. Att leda ett religiöst samfund med över 1 miljard medlemmar är...

Svenskarnas förtroende för offentlig sektor världsunikt, visar Edelmans Trust Barometer 2014. Att behandla medarbetarna väl har blivit den viktigaste faktorn för...

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.

 • Kommunicera

... inställningen är lika främmande som vanlig. Allt för många tror att när de har kommunicerat något, så är ansvaret att förstå budskapet hos mottagaren. Ingenting kan vara mer fel. Men ändå är det så vanligt.