Förnya din karriär – inom organisationen

Att byta jobb inom företaget är ett bra alternativ för dig som trivs men ändå behöver pröva någonting nytt.

Karriär | ARTIKEL | SEP 2023

Om det finns en ledig tjänst inom företaget som du är intresserad av så är nästa steg att ansöka om den formellt.

Om det finns en ledig tjänst inom företaget som du är intresserad av så är nästa steg att ansöka om den formellt.

Att utvecklas och ta nya steg i karriären med jämna mellanrum är väldigt viktigt för att behålla motivationen och engagemanget. Men även om du längtar efter förändring och utveckling, så betyder inte det att du måste byta arbetsgivare. Om du i grunden trivs på din nuvarande arbetsplats, men ändå känner att du vill pröva någonting nytt, så kan du söka dig en ny roll inom organisationen. Men hur vet man om det är rätt alternativ, och hur går man i så fall till väga?

Om du vill må bra och känna dig motiverad och engagerad i ditt yrkesliv så är det väldigt viktigt att du tar dig an nya utmaningar med jämna mellanrum. Om du stagnerar eller börjar känna att du trampar vatten så blir det i förlängningen ett problem både för dig och för din arbetsgivare, som naturligtvis vill ha engagerade medarbetare.

Att hitta en ny roll eller nya utvecklingsmöjligheter inom din nuvarande organisation kan vara ett minst lika bra alternativ som att byta arbetsgivare. Du kanske redan arbetar inom ett ledande företag i din bransch, och då kan det kännas onödigt och riskabelt att byta. Om du trivs på arbetsplatsen och tror på företagets värderingar och mission, och om den nuvarande arbetsgivaren erbjuder villkor som är kompatibla med din livsstil, så är det fullt förståeligt att du vill stanna kvar inom organisationen.

Men det är ändå viktigt att noga överväga vilka mål du har framåt och vilken lösning som är bäst för dig. Karriärförändringar kräver eftertänksamhet och tålamod, oavsett om de sker inom organisationen eller om det blir aktuellt att byta arbetsgivare.

Reflektera – och prata med chefen

Det första du bör göra är alltså att ta dig en rejäl funderare och reflektera över var du står idag och vart du är på väg. Vad vill du uppnå i karriären och i livet? Vilka mål är viktigast för dig, och vilka värderingar styr dina val?

Om du lutar åt att satsa på en karriärförändring inom organisationen, så försäkra dig om att det verkligen är förenligt med dina verkliga mål i livet. Förändringen måste motsvara din vilja och drivkraft, och bör inte vara ett uttryck för att du är rädd för att byta arbetsgivare. Om du innerst inne vet att du egentligen borde söka dig till ett nytt företag så bör du nog fokusera på det målet och ingenting annat.

Om du däremot känner att en karriärförändring inom nuvarande organisation vore optimalt för dig, så är det dags att börja göra research och kolla upp de möjligheter som finns. Dels genom att lära dig mer om företagets olika avdelningar, dels genom att i mer konkret mening börja leta efter möjligheter i form av nya roller som ska tillsättas. Det är viktigt att du skaffar dig kunskaper för att noga kunna överväga vilken typ av roll som skulle kunna passa dig.

När du har reflekterat över vad du vill och gjort lite egen research om vilka möjligheter som finns, är det dags att prata med din chef om din önskan att pröva någonting nytt. Förbered dig väl för det samtalet, så att du kan förklara så tydligt som möjligt varför du söker en ny utmaning och vilken typ av utmaning du hade tänkt dig.

I samtalet med chefen är det viktigt att du gör ett tålmodigt och positivt intryck. Det är inte säkert att det finns några öppningar för dig på direkten, och det är inte självklart att chefen reagerar ensidigt positivt på din önskan att byta roll. Dels för att det innebär att man måste hitta en ersättare som kan överta din nuvarande roll, dels för att chefen kanske inte är säker på om du är redo att ta dig an en ny roll med nya krav.

Glöm därför inte att se saken ur arbetsgivarens perspektiv och att ha det som utgångspunkt när du pratar med chefen om att byta roll. Vad har organisationen att vinna på att du byter avdelning eller arbetsuppgifter? Vad kommer du att kunna bidra med i en ny roll, som är mer värdefullt för företaget än det du bidrar med idag? Fastna inte bara i ditt eget perspektiv och din ”rätt” att pröva någonting nytt. Akta dig också för att gnälla på din nuvarande roll; fokusera på vilka positiva effekter det skulle få för företaget och för dig om du fick chansen att pröva ett nytt jobb inom organisationen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Var tålmodig och vänta på rätt chans

Målet med samtalet är att chefen ska hjälpa dig att gå vidare i din strävan efter en ny roll, till exempel genom att föra vidare frågan till chefer högre upp och genom att tipsa dig om eventuella roller som ska tillsättas och som kan vara aktuella för dig. Om det inte finns några öppningar just nu så kan du ändå bli aktuell för nya roller längre fram. Kom också ihåg att inte söka första bästa tjänst, bara för sakens skull. Om det blir en tjänst ledig men den inte känns rätt för dig så är det bättre att ha tålamod och vänta tills en bättre möjlighet dyker upp.

Om det finns en ledig tjänst inom företaget som du är intresserad av så är nästa steg att ansöka om den formellt. I den processen måste du naturligtvis vara minst lika noggrann som om du hade sökt ett jobb hos någon annan arbetsgivare. Uppdatera ditt CV och andra dokument, och se till att anpassa det till den roll du söker. Förbered dig noggrant inför en intervju eller ett möte om den nya rollen, och återigen, kom ihåg att du måste se saken ur arbetsgivarens perspektiv när du svarar på frågor och förklara varför du vill pröva någonting nytt.

Oavsett om du har gjort en formell ansökan om en ny tjänst, eller om du bara har uttryckt din önskan om att testa någonting nytt, så finns det mycket du kan göra för att förbereda dig inför en ny utmaning. Kanske finns det möjlighet att testa nya arbetsuppgifter redan nu, inom ramen för din gamla tjänst, för att ta reda på om du har vad som krävs och om den nya rollen verkligen passar dig. Kanske finns det rent av möjlighet att ”gästspela” lite på den nya avdelning eller område som du är intresserad av. Du kan också prata med kollegor som har relevanta erfarenheter av den roll som du söker.

Dessutom så kan du hitta utvecklingsmöjligheter i form av kurser och liknande, både utanför och kanske inom organisationen. Prata med HR och med chefen om vilka möjligheter som finns. Du kan alltid själv ta initiativ till att skaffa dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att du ska bli redo att ta dig an nya utmaningar.

Att förnya sin karriär inom organisationen kan vara en lysande idé, så länge du vet vad du vill uppnå, har tålamod nog att invänta rätt möjlighet och förmår att se förändringen ur såväl organisationens som ditt eget perspektiv.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill